Ted Cruz şi John Kasich, candidaţi pentru învestitura Partidului Republican la prezidenţiale, au anunţat duminică că îşi vor uni forţele şi îşi vor diviza eforturile pentru a opri ascensiunea periculoasă a miliardarului Donald Trump, care este foarte aproape să obţină numărul de delegaţi necesari pentru o majoritate clară la convenţie, scrie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi prezidenţiabili au anunţat, la o diferenţă de doar câteva minute, că îşi vor împărţi eforturile în următoarele scrutinuri primare, Cruz concetrându-se pe Indiana, în vreme ce Kasich va încerca să obţină majoritatea în Oregon şi New Mexico. Strategia acestora vizează să blocheze ascensiunea lui Trump, care a strâns 845 din cei 1.237 de delegaţi necesari pentru nominalizare. 

Dacă niciun candidat nu va reuşi să obţină majoritatea necesară pentru a primi automat nominalizarea, Partidul Republican va recurge la o aşa-numită convenţie intermediată, unde fiecare delegat poate să voteze liber de votul popular. Astfel, elita partidului, care s-a dovedit reticentă să nominalizeze un politician cu o retorică dură precum Trump sau Cruz, va avea mai multe de spus desre viitorul prezidenţiabil.

Măsura extraordinară reflectă în parte puterea pe plan naţional a lui Donald Trump şi incapacitatea republicanilor de a face front împotriva duşmanului comun. 

Divizarea scrutinurilor din cele 15 state prin propunerea unei singure alternative puternice faţă de politica lui Donald Trump ar putea să ameninţe grav nominalizarea miliardarului la prezidenţiale.

Trump este singurul candidat, care din punct de vedere matematic, poate să obţină nominalizarea din primul tur al scrutinului de la Convenţia Partidului Republican, în vreme ce Cruz şi Kasich au împreună 707 delegaţi, mai puţin decât principalul lor contracandidat.

Managerul lui Ted Cruz a anunţat că acesta se va concentra pe primarele din Indiana, care vor avea loc la 3 mai. De asemeneam Jeff Roe a susţinut că Trump este un dezastru sigur pentru Partidul Republican.

”Ca să fim siguri că nominalizăm un republican care este potrivit pentru partidul nostru şi care are şanse reala la alegerile prezidenţiale din noiembrie, campania noastră îşi va concentra timpul şi resursele pe primarele din Indiana. În schimb, guvernatorul Kasich va concura în Oregon şi New Mexico”, a precizat Roe.

Consilierul lui Kasich a susţinut într-o declaraţie separată că: ”Din cauza faptului că primarele din Indiana funcţionează după principiul câştigătorul ia totul, este esenţial să-l oprim pe Trump să obţină majoritatea, pentru ca acesta să nu se apropie de cei 1.237 de delegaşi înainte de Cleveland. Suntem multumiţi de numărul nostru de delegaţi din Indiana, iar în ceea ce privelte dinamica campaniei de acolo am ales să de mutăm resursele de campanie în Vestul SUA şi să-i dăm o şansă lui Cruz”.

Între timp, Donald Trump a auzit de aranjament şi nu a fost deloc mulţumit.

”Wow, tocmai s-a anunţat că Mincinosul de Ted şi Kasich vor conclucra pentru a mă ţine departe de nominalizare republicană. DISPERARE”, a scris miliardarul pe Twitter.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.