Republicanul Donald Trump a declarat luni seară că a interpretat ”într-un mod genial” legislaţia fiscală americană pentru a-i servi propriului interes în încercarea de a limita sumele de bani plătite statului sub formă de taxe. Miliardarul republican a precizat că achitarea unor taxe reduse l-a ajutat să supravieţuiască în momente dificile pentru piaţa imobiliară americană, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu am fost capabil să folosesc legislaţia fiscală a acestei ţări şi abilitatea mea de a lua decizii bune pentru a mă extrage din dezastrul de pe piaţa imobiliară... când puţini au reuşit să facă acelaşi lucru”, a precizat republicanul în cadrul unui eveniment de campanie din Pueblo, Colorado.

Aceasta este prima reacţie a prezidenţiabilului republican, după ce jurnaliştii NY Times l-au acuzat că s-a folosit de o pierdere de 516 milioane de dolari din 1995 pentru a evita plata unor taxe federale pe venit de până la 50 de milioane de dolari anual pentru următorii 18 ani. Pierderea financiară prin care a trecut miliardarul republican s-a datorat proastei conduceri a celor trei cazinouri din Atlantic City.

În schimb, rivala sa democrată l-a luat în râs pe miliardarul republican pentru pierderea a câteva miliarde de dolari în doar câţiva ani.

”Întreb şi eu. Ce geniu pierde miliarde de dolari într-un singur an? Acesta este Trump - cel care a făcut o afacere din excesul corporaţiilor”, a declarat Clinton.

Democrata i-a cerut în mod insistent prezidenţiabilului republican să respecte tradiţia publicării declaraţiilor de avere, însă acesta din urmă a prezentat diverse scuze, susţinând ultima dată că avocaţii i-au interzis să publice momentan documentele.

De asemenea, republicanul a declarat că presa ”pare obsedată cu taxele sale din anii '90”.

Însă, campania republicanului a publicat o declaraţie prin care nici nu este confirmată, nici nu este infirmată pierderea de 916 milioane de dolari.

Aliaţii prezidenţiabilului republican au încercat să minimalizeze investigaţia jurnaliştilor NY Times. În acest sens, fostul primar newyorkez Rudy Giuliani a declarat că Donald Trump este un adevărat ”geniu” dacă a evitat plata taxelor federale pe venit pentru o perioadă atât de lungă.

”Mulţi americani care sunt săraci exploatează lacunele din legislaţia fiscală şi nu plătesc absolut deloc taxe. Acestea sunt lacunele legislative”, a declarat fostul primar newyorkez Giuliani.

De asemenea, guvernatorul Chris Christie a subliniat că documentele subliniază cele mai bune calităţi ale miliardarului republican şi competenţa acestuia în domeniul taxelor fiscale americane.

Declaraţia de avere a miliardarului din urmă cu 21 de ani nu a fost niciodată făcută publică, tocmai pentru că demostrează deducerea fiscală extraordinară de care a profitat prezidenţialul republican pentru dezastrul financiar provocat la începutul anilor '90 prin proasta gestionare a celor trei cazinouri din Atlantic City, precum şi încercarea eşuată de a-şi deschide o linie aeriană şi prin achiziţionarea într-un moment prost a complexului Plaza Hotel din Manhattan.

Documentele obţinute de publicaţia americană au fost analizate de experţi, care au concluzionat că legislaţia taxelor este în special avantajoasă pentru cetăţenii bogaţi, iar pierderea a 916 milioane de dolari în 1995 i-ar fi putut permite republicanului să anuleze plata unor taxe pe venit echivalente pentru o perioadă de 18 ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.