Donald Trump şi-a asigurat luni o victorie răsunătoare în Iowa, în prima competiţie din Partidul Republican pentru alegerile prezidenţiale din 2024, confirmându-şi dominaţia asupra celorlalţi contracandidaţi, în ciuda faptului că se confruntă cu zeci de acuzaţii penale. Dornic să-şi ia revanşa electorală în noiembrie în faţa preşedintelui democrat Joe Biden, Donald Trump beneficiază acum şi de susţinerea unui contracandidat, omul de afaceri Vivek Ramaswamy, care, după scrutinul din Iowa, a anunţat că îşi încheie campania electorală şi îl sprijină de-acum pe fostul preşedinte. Singura necunoscută din Iowa - cine se va clasa pe locul al doilea - a fost şi ea rezolvată: guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a reuşit să o devanseze pe fosta ambasadoare la ONU Nikky Haley, deşi aceasta părea în plină ascensiune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, în vârstă de 45 de ani, a încheiat scurtinul din Iowa cu mult în urma lui Donald Trump, pe locul al doilea, devansând-o pe fosta ambasadoare ONU Nikki Haley, în vârstă de 51 de ani, cei doi luptându-se pentru a se impune ca principala alternativă la Trump.

Însă fostul preşedinte, în vârstă de 77 de ani, a câştigat cu o marjă fără precedent pentru o competiţie republicană în Iowa, întărindu-şi argumentul că nominalizarea sa drept candidat al Partidului Republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie este o concluzie de la sine înţeleasă, având în vedere avansul său masiv în sondajele naţionale, scrie Reuters.

"MULŢUMESC IOWA, VĂ IUBESC PE TOŢI!!!". a scris Trump cu litere mari pe platforma sa socială, Truth Social.

Cu 95% din voturile aşteptate deja numărate, Trump avea 51%, în timp ce DeSantis avea 21%, iar Haley 19%, potrivit Edison Research. Cea mai mare marjă de victorie într-un scrutin republican din Iowa fusese de 12,8 puncte procentuale pentru Bob Dole în 1988.

Antreprenorul Vivek Ramaswamy, unul dintre cei cinci candidaţi din Partidul Republican care au concurat în Iowa, a anunţat că pune punct candidaturii sale pentru Casa Albă, după ce a obţinut puţin sub 8% din voturi. El a declarat, într-un discurs adresat simpatizanţilor, că îl susţine de-acum înainte pe Trump.

REPUBLICANII ÎL VOR PE TRUMP PREŞEDINTE, CHIAR DACĂ ESTE CONDAMNAT

Performanţa lui Trump reflectă popularitatea sa în rândul alegătorilor republicani - chiar şi după două încercări de destituire, după implicarea sa în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului şi după cele 91 de acuzaţii penale cu care s-a ales pentru că a încercat să anuleze alegerile din 2020, a păstrat documente clasificate după ce a plecat de la Casa Albă şi a falsificat înregistrări fiscale legate de plăţile contra tăcere către o vedetă porno.

Aproape două treimi dintre participanţii la caucusurile (adunări electorale) din Iowa sunt de acord cu afirmaţiile sale false despre frauda electorală din 2020, spunând că nu cred că Biden a câştigat în mod legitim preşedinţia. Iar mai mult de 60% au spus că Trump ar fi în continuare apt să servească în calitate de preşedinte, chiar dacă ar fi condamnat pentru o infracţiune.

Trump a dominat pe toate planurile, potrivit unui sondaj Edison: a câştigat majoritatea în rândul bărbaţilor şi al femeilor; în rândul celor care se consideră foarte conservatori, oarecum conservatori şi independenţi; în rândul celor care au absolvit o facultate şi al celor care nu au absolvit.

El i-a cucerit pe majoritatea republicanilor care au plasat imigraţia ca principală preocupare şi pe majoritatea celor care au spus că economia este principala lor îngrijorare.

"Rezultatele caucusului din Iowa demonstrează forţa cu care Trump controlează Partidul Republican", a declarat Jimmy Centers, un strateg republican din Iowa. "În absenţa unei consolidări rapide a terenului pierdut (de ceilalţi contracandidaţi - n.r.), Trump pare să fie pe o cale rapidă spre nominalizare", a prognozat strategul.

MAI AU ŞANSE CONTRACANDIDAŢII LUI TRUMP?

Această consolidare a terenului pierdut de ceilalţi contracandidaţi pare puţin probabilă. Totuşi, atât DeSantis, cât şi Haley au promis să meargă mai departe după rezultatele de luni, asigurându-se că opoziţia lui Trump va rămâne fracturată pe măsură ce campania se mută în alte state.

DeSantis, în special, a pariat în campania sa pe Iowa, mergând în toate cele 99 de comitate ale statului şi investind resurse în acest stat.

Haley, care s-a bucurat de o creştere constantă în sondaje în ultimele luni, a încercat să se poziţioneze ca principala contracandidată a lui Trump. "La un moment dat, în această campanie, eram 14 candidaţi. Eu eram la 2% în sondaje", a declarat Haley în faţa unei mulţimi de susţinători. "Când o să vă uitaţi la cum ne descurcăm în New Hampshire, în Carolina de Sud şi mai departe, pot spune cu siguranţă că în această seară Iowa a făcut din aceste primare republicane o cursă cu două persoane", a spus Haley.

Republicanii din New Hampshire, un stat mai moderat, îşi vor alege candidatul peste opt zile. Sondajele arată că Trump are un avans mai mic faţă de Haley acolo, iar DeSantis este mult în urmă.

Trump a urmărit să creeze un aer de inevitabilitate în jurul campaniei sale, optând să nu participe la niciuna din cele cinci dezbateri republicane de până acum şi evitând în mare măsură politica de a merge în teritoriu comitat cu comitat, pe care majoritatea candidaţilor o fac înainte de votul din Iowa.

SUSŢINĂTORII LUI TRUMP AU ÎNFRUNTAT TEMPERATURI PERICULOASE

Locuitorii din Iowa au înfruntat temperaturi atât de scăzute, încât puteau reprezenta o ameninţare pentru viaţă şi s-au adunat în peste 1.600 de şcoli, centre comunitare şi alte locuri pentru prima adunare electorală din stat, în timp ce campania prezidenţială din 2024 a început oficial, după luni de dezbateri, mitinguri şi reclame.

"Trump este foarte narcisist, este foarte încrezut, dar va face lucruri", spune Rita Stone, 53 de ani, o susţinătoare a lui Trump, care a participat la un caucus la un liceu din West Des Moines. La fel ca mulţi alţi alegători, Stone a spus că principala ei preocupare este graniţa sudică a SUA cu Mexicul, lăudând efortul lui Trump de a construi un zid atunci când era preşedinte.

Spre deosebire de alegerile obişnuite, scurtinul din Iowa cere alegătorilor să se adune personal în grupuri mici (caucas), unde votează în secret după discursuri ale reprezentanţilor campaniei.

Edison a estimat că vor fi numărate aproximativ 120.000 de voturi, mult mai puţin decât recordul de 187.000 de voturi exprimate în cadrul caucusului republican din 2016.

În condiţiile în care vremea rece a descurajat prezenţa la vot, este posibil ca Trump să fi avut un avantaj datorită faptului că a reuşit să-i mobilizeze pe cei mai loiali susţinători ai săi.

Democraţii din Iowa nu au votat luni pentru candidaţii prezidenţiali, deoarece partidul şi-a reorganizat calendarul de nominalizare pentru a plasa statele cu populaţii mai diverse înaintea Iowa în acest an. Aceştia vor vota prin corespondenţă, iar rezultatele vor fi făcute publice în martie.

În mod istoric, Iowa a jucat un rol important în campaniile prezidenţiale datorită scrutinului său timpuriu în calendarul de campanie. Însă câştigătorul caucusurilor republicane din Iowa nu a reuşit să obţină nominalizarea în ultimele trei competiţii disputate - din 2008, 2012 şi 2016.

Un câmp de bătălie politică care l-a susţinut pe democratul Barack Obama în 2008 şi 2012, statul este considerat acum ca fiind în mod sigur republican la alegerile prezidenţiale, deoarece republicanii înregistraţi îi devansează pe democraţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.