Deputaţii din Sri Lanka l-au ales pe premierul Ranil Wickeremesinghe în funcţia de preşedinte al ţării, în pofida lipsei sale de popularitate în rândul publicului, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ranil Wickremesinghe se confruntă cu sarcina de a scoate ţara din colapsul economic şi de a restabili ordinea publică după luni de proteste în masă.

El l-a învins, miercuri, pe un rival de partid, Dullus Alahapperuma, într-un vot organizat în parlament, după ce fostul preşedinte srilankez, Gotabaya Rajapaksa, a fugit din ţară săptămâna trecută.

Rajapaksa a fugit în Maldive şi apoi în Singapore după ce mii de protestatari au luat cu asalt reşedinţele prezidenţiale şi alte clădiri guvernamentale, cerând demisia sa.

De asemenea, protestatarii au cerut demisia lui Wickremesinghe, care a fost numit premier în luna mai. Protestatarii i-au incendiat casa privată şi au luat cu asalt biroul prim-ministrului din Colombo.

Protestatarii au cerut constant demisia fostului premier, actual preşedinte.

Cu toate acestea, Wickremesinghe a sfidat aceste apeluri. El şi-a asumat automat funcţia de preşedinte interimar după ce Rajapaksa a fugit, iar victoria sa de miercuri presupune îndeplinirea atribuţiilor prezidenţiale până în noiembrie 2024.

Sri Lanka este în faliment şi se confruntă cu o penurie acută de alimente, combustibil şi alte provizii de bază.

Wickremesinghe se va strădui să reinstituie stabilitatea politică în Sri Lanka, astfel încât să poată relua negocierile blocate cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru un pachet de salvare.

Wickremesinghe - un aliat al lui Rajapaksa - a fost nominalizat de partidul lor de guvernământ SLPP şi a fost văzut drept favoritul în cursa pentru preşedinţie.

El s-a confruntat cu o provocare serioasă din partea lui Alahapperuma, un deputat disident în SLPP şi fost ministru al Educaţiei, care a câştigat sprijinul principalei opoziţii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.