Fidesz, partidul premierului naţionalist de dreapta Viktor Orban, a obţinut 49,5% din voturi în alegerile legislative desfăşurate duminică în Ungaria, arată primele rezultate parţiale anunţate oficial. “Am câştigat”, şi-a început discursul Viktor Orbán în faţa mulţimii adunate la sediul Fidesz după anunţarea primelor rezultate. Prezenţa la aceste alegeri, la care aproximativ 7,9 milioane de cetăţeni au fost chemaţi să îi desemneze pe cei 199 de membri ai Parlamentului unicameral de la Budapesta şi implicit prim-ministrul, a fost de aproape 70 la sută. Votarea s-a încheiat oficial la ora locală 19.00, însă programul unor secţii a fost prelungit pentru ca toţi cei aflaţi la cozi să poată vota. Viktor Orban a promis duminică, după ce a votat, că va lupta pentru Ungaria. El a spus că Uniunea Europeană nu este la Bruxelles, ci este la Berlin, la Budapesta, la Praga şi la Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Alegeri în Ungaria: Nu au fost raportate incidente la vot la reprezentanţele din România

UPDATE - Liderul Jobbik, Vona Gabor, demisionează în urma înfrângerii partidului său în alegerile parlamentare din Ungaria

Vona Gabor, liderul Jobbik, partid care a intrat în campania electorală cu o doctrină schimbată, renunţând la convingerile de extremă dreapta pentru un populism de centru, a anunţat duminică seară că va demisiona în urma înfrângerii formaţiunii sale în alegerile parlamentare.

El a spus că partidul s-a comportat corect, dar că nu şi-a îndeplinit obiectivul.

"Fidesz a câştigat, din păcate, încă o dată", a afirmat Vona Gabor, scrie The Guardian.

Liderul Jobbik a spus, într-o conferinţă de presă susţinută după anunţarea rezultatelor parţiale ale alegerilor, că îşi va respecta promisiunea de a demisiona dacă formaţiunea sa va pierde alegerile, dar că partidul îşi va continua activitatea pe care a început-o în 2010, ca o forţă de opoziţie faţă de Fidesz.

 

"Ne-ar fi plăcut ca prezenţa mare la vot să ducă la un alt rezultat, dar aşa a decis poporul", a mai spus Vona Gabor.

UPDATE - Viktor Orban, după rezultatele parţiale în alegerile legislative: Am câştigat! Vă mulţumesc că aţi avut încredere în noi!

Premierul Viktor Orban, care se pregăteşte pentru un nou mandat de prim-ministru al Ungariei, s-a adresat alegătorilor, duminică seară, după anunţarea rezultatelor parţiale care arată că partidul său, Fidesz, a obţinut 49,5% din voturi, şi a mulţumit pentru încrederea acordată şi celor care s-au rugat pentru partidul său.

“Am câştigat”, cu aceste cuvinte şi-a început discursul Viktor Orbán în faţa mulţimii adunate la sediul Fidesz.

"Vă mulţumesc că aţi crezut în noi; vă mulţumesc că aţi rămas alături de noi", a spus el.

Orban a mulţumit şi voluntarilor şi soţiei sale.

"Trăiască Ungaria, vă mulţumesc pentru tot!", şi-a încheiat discursul Viktor Orban.

UPDATE - Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, a obţinut 49,5% din voturi - rezultate parţiale

Fidesz, partidul premierului naţionalist de dreapta Viktor Orban, a obţinut 49,5% din voturi în alegerile legislative desfăşurate duminică în Ungaria, arată primele rezultate parţiale anunţate oficial după numărarea a 69,1% din voturi, potrivit Reuters.

Fidesz ar obţine majoritatea în Parlamentul Ungariei, astfel că Viktor Orban se îndreaptă spre cel de-al treilea mandat consecutiv de prim-ministru.

Partidul lui Viktor Orban ar urma să deţină 134 de mandate după numărarea a 74.6% din voturi, potrivit Biroului electoral, scrie The Guardian.

Potrivit The Guardian, Jobbik ar fi câştigat 20% din voturi, rezultate preliminare, în timp ce socialiştii ar fi obţinut 11,85%.

UPDATE - Prezenţă la vot de aproape 70 la sută

Datele intermediare de la ora 19.30 au arătat o participare la vot de 68,13%, faţă de 61,73% la alegerile parlamentare din 2014.

Cea mai mare prezenţă la vot - 70,53% - a fost la legislativele din 2002.

UPDATE - Votarea s-a încheiat oficial. În unele secţii mai votează cei aflaţi la coadă

Votarea în alegerile parlamentare din Ungaria s-a încheiat oficial duminică la ora locală 19.00, însă programul unor secţii a fost prelungit pentru ca toţi cei aflaţi la cozi să-şi poată alege reprezentanţii în Legislativ, informează agenţia MTI.

Prezenţa masivă la vot a făcut ca unele secţii să rămână deschise până când toţi alegătorii ajung să introducă buletinul de vot în urne. Numărarea voturilor va începe după închiderea urnelor.

Până la orele 17.00 votaseră 63,21% - un scor istoric - faţă de 54,4% la ultimele alegeri legislative. 

Ungurii au votat masiv duminică cu ocazia alegerilor legislative la care prim-ministrul Viktor Orban este favorit pentru un al treilea mandat, în ciuda unei posibile scăderi în sondaje, potrivit AFP. 

În absenţa unui sondaj la ieşirea de la urne, primele estimări vor fi cunoscute doar foarte târziu duminică seară. 

Au fost chemaţi la urne 7,9 milioane de cetăţeni cu drept de vot.

Dacă Partidul naţional-conservator Fidesz al lui Orban, în vârstă de 54 de ani, pare că şi-a asigurat victoria, această prezenţă istorică la vot compromite şansele de a obţine o nouă "super-majoritate" ca în 2010 şi 2014. 

UPDATE - Mobilizare istorică pentru legislativele din Ungaria: 63,2% rată de participare la ora 17.00

Rata de participare la alegerile parlamentare din Ungaria a fost mult mai ridicată duminică decât în urmă cu patru ani, scrie Le Monde.

În toată Ungaria, şiruri impresionante de persoane s-au format la secţiile de votare.  

La ora 13.00, rata de participare atingea un nivel istoric de 53,64%, faţă de 46,78% în urmă cu patru ani. 

Corespondentul Le Monde pentru Europa Centrală a anunţat pe Twitter: 63,2% participare la vot la ora 17.00 faţă de 54,4% la ultimele alegeri legislative. 

UPDATE - Prezenţă ridicată la vot: peste 42% până la ora 14.00. La unele secţii oamenii stau la coadă

Prezenţa la alegerile parlamentare din Ungaria depăşise 42 la sută, la ora 14.00, fiind cea mai mare participare la vot din ultimii 16 ani, arată datele Biroului Electoral Naţional, potrivit Reuters.

Astfel, prezenţa la vot era de 42,32%, în condiţiile în care la alegerile anterioare, din 2014, până la aceeaşi oră votaseră 34,33% dintre alegători. La unele secţii oamenii au stat la cozi pentru a putea vota, cea mai mare mobilizare fiind la Budapesta, unde prezenţa la urne era, la ora 14.00, de 45,52%. 

FOTO - Europe Elects
FOTO - Europe Elects

Unii analişti spun că o participare de peste 70% la aceste alegeri ar putea semnala o mobilizare eficientă a opoziţiei, ceea ce ar putea determina Fidesz - partidul premierului Viktor Orban - să îşi piardă majoritatea parlamentară.

La alegerile din 2014, până la ora 14.00 votaseră 34,33% dintre alegători, în 2010 prezenţa era de 35,88, în 2006 - 38,22%, iar în 2002 - 40,19%.

Viktor Orban promite că va lupta pentru ţara sa: Uniunea Europeană nu este la Bruxelles. Este la Berlin, Budapesta, Praga şi Bucureşti

Premierul naţionalist de dreapta Viktor Orban a promis că va lupta pentru Ungaria, duminică, după ce a votat la alegerile parlamentare, la care partidul său, Fidesz, este favorit, relatează Reuters.

“Acum voi merge să mobilizez votanţii… Le cer tuturor să ia parte la alegeri”, a spus el după ce a votat la Budapesta.

Întrebat de jurnalişti dacă luptă împotriva Uniunii Europene, Orban a răspuns: "Uniunea Europeană nu este la Bruxelles. Uniunea Europeană este la Berlin, la Budapesta, la Praga şi la Bucureşti”.

Orban a precizat că va apăra interesele Ungariei şi că ţara sa este un membru loial al organizaţiilor internaţionale: “Ne iubim ţara şi luptăm pentru ţara noastră”

Potrivit MTI, până la ora 11.00, prezenţa la vot a fost de 29,93 la sută, mai mare decât la precedentele două alegeri. În 2010, prezenţa până la ora 11.00 a fost de 24,78 la sută, iar în 2014 de 23,23 la sută.

Viktor Orban, care în campanie s-a arătat ca un salvator al culturii creştine împotriva migraţiei musulmanilor în Europa, este favorit pentru un nou mandat în alegerile parlamentare de duminică, după ce a înregistrat două victorii răsunătoare în 2010 şi 2014.

Conform sondajelor de opinie, Fidesz - partidul premierului Viktor Orban - are şanse să obţină cel mult o majoritate simplă, rezultat susţinut şi de poziţia fruntaşă pe care o deţine Fidesz în sondaje.

Există însă şi posibilitatea ca opoziţia să devanseze Fidesz şi să-l facă să piardă majoritatea, creând o situaţie fără precedent de parlament suspendat.

Cel mai puternic partid de opoziţie este formaţiunea naţionalistă radicală Jobbik, care a avut o campanie axată pe lupta anticorupţie şi pe mărirea salariilor pentru ca sute de mii de unguri care au părăsit ţara să fie tentaţi să revină.

Liderul Jobbik, Gabor Varna, a votat la Gyongyos. “Toată lumea ar trebui să meargă la vot pentru că aceste alegeri hotărăsc soarta Ungariei nu doar pentru patru ani, ci pentru cel puţin două generaţii. Emigraţia poate sau nu să definească Ungaria, dar aş prefera să nu o facă”, a afirmat el.

Votanţii maghiari aleg duminică 199 de membri în Parlament, într-o singură rundă de alegeri.

La alegeri sunt aşteptaţi la urne 7,9 milioane de cetăţeni, care vor decide numele celor 199 de membri ai Parlamentului unicameral de la Budapesta pe baza unui sistem de vot mixt. Astfel, 106 de deputaţi vor fi aleşi prin vot uninominal în mod direct, iar ceilalţi vor fi desemnaţi pe baza votului pe liste.

Viktor Orban, în vârstă de 54 de ani, care şi-a început cariera ca activist liberal la sfârşitul anilor ’80, este liderul din Uniunea Europeană cu a doua cea mai lungă perioadă de guvernare, după Angela Merkel în Germania.

Formaţiunea sa politică, Fidesz, şi aliatul său social-democrat Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP) au câştigat mai bine de două treimi din parlament la ultimele două alegeri, din 2010 şi 2014.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.