Partidul Palang Pracha, apropiat al armatei din Thailanda, se află pe primul loc în urma primelor alegeri democratice din ultimii cinci ani, conform rezultatelor preliminare, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fiind numărate peste 90% din voturi, Palang Pracha a câştigat 7,6 milioane de voturi, cu jumătate de milion în plus faţă de partidul de opoziţie Pheu Thai.

Pheu Tai este o nouă variantă a partidului fostului premier Thaksin Shinawatra, care a câştigat toate alegerile din 2001. Însă acum pare probabil ca Palan Pracha (PPRP) să câştige alegerile şi să formeze un guvern sub conducerea actualului lider, generalul Prayuth Chanocha, cel care a coordonat lovitura de stat care a înlăturat-o de la putere pe sora lui Thaksin, Yingluck Shinawatra, în 2014.

Peste 50 de milioane de persoane au fost eligibile pentru a vota, însă prezenţa la vot a fost de doar 65%.

Instabilitatea politică a domnit în Thailanda în ultimii ani. După ce a preluat puterea în 2014, armata a promis că va reinstaura ordinea şi democraţia însă a amânat în repetate rânduri aceste alegeri.

Rezultatele preliminare arată că Pheu Thai a câştigat majoritatea locurilor în camera inferioară a Parlamentului – 120 din 350 de locuri. Alte 150 de locuri vor fi alocate conform unei formule complexe în funcţie de proporţia fiecărui partid din votul naţional.

Din cauza felului în care sistemul de votare a fost restructurat de guvernul militar, Pheu Thai cel mai probabil nu va putea forma un guvern. Partidele pro-armată au de asemenea un avantaj în ceea ce priveşte numirea premierului pentru că Senatul de 250 de locuri îl va susţine cel mai probabil pe candidatul PPRP, generalul Prayuth Chan-ocha.

Alegerile sunt văzute în Thailanda ca o bătălie între partidele pro-armată şi aliaţii lui Thaksin. El a fost înlăturat într-o lovitură de stat în 2006 şi trăieşte într-un exil autoimpus pentru a evita o condamnare privind abuz de putere. Însă Thaksin beneficiază în continuare de o susţinere considerabilă, printre votanţii din mediul rural şi cu situaţii financiare precare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.