Joe Biden - care nu a fost încă instalat preşedinte al Statelor Unite după victoria anunţată sâmbătă în alegerile prezdidenţiale - şi vicepreşedinta sa Kamala Harris, care şi-a exprimat voinţa de a restaura rapid ”sufletul Americii”, îşi încep săptămâna aceasta tranziţia la Casa Albă cu două priorităţi - lupta împotriva covid-19 şi reconcilierea unei Americi puternic împărţite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această perioadă de tranziţie a echipei democrate nu se anunţă însă tocmai calmă, din cauza atitudinii actualului preşedinte în exerciţiu Donald Trump, care refuză, în continuare să-şi recunoască înfrângerea.

Instalarea oficială a lui Joe Biden în funcţie urmează să aibă loc la 20 ianuarie, la Washington.

Însă, Joe Biden şi Kamala Harris îşi încep încă de luni calandarul tranziţiei.

La Wilmington, în Delaware, fieful lui Biden, cei doi urmează să fie informaţi de Comitetul Consultativ de Tranziţie cu privire la covid-19.

În cadrul acestei reuniuni, preşedintele-ales urmează să susţină o alocuţiune în care să-şi detalieze planul cu privire la o îndiguire a pandemiei în Statele Unite, unde s-a soldat deja cu peste 237.000 de morţi.

Tot luni, un Grup de lucru alcătuit din 12 membri urmează să fie înfiinţat cu scopul de a lupta împotriva bolii.

Acest grup urmează să fie prezidat de către fostul chirurg general, dr. Vivek Murthy, şi de către fostul comisar al Administraţiei Alimentelor şi Medicamentelor (FDA), dr. David Kessler, potrivit The Guardian.

Grupul de lucru urmează să pună în aplicare promisiunile lui Joe Biden pe tema situaţiei sanitare - inclusiv să înfiinţeze un corp specializat, să crească producţia de măşti de protecţie şi o mai bună urmărire a cazurilor de contact.

CONSTITUIREA GUVERNULUI

Altă sarcină a echipei Biden-Harris este constituirea unei administraţii.

Niciun calendar nu a fost prezentat cu privire la acest subiect, însă cei doi au promis un Guvern care să reflecte Statele Unite, din care să facă femei şi persoane de culoare..

Cu toate acestea, majoritatea în Senat, care urmează să se afle în joc în scrutine strânse în Georgia în ianuarie, ar putea să-i influenţeze opţiunile.

În cazul în care republicanii îşi păstrează majoritatea în Camera superioară, liderul Mitch McConnell ar putea refuza să confirme în funcţii personalităţi pe care le-ar considera prea de stânga.

Atitudinea lui Donald Trump în zilele următoare va influenţa, de asemenea, marja de manevră a lui Joe Biden până la 20 ianuarie.

Pentru a obţine un acces la agenţii federale, este necesar ca un funcţionar de rang înalt să declanşeze procesul tranziţiei.

DEŞIRAREA MOŞTENIRII LUI TRUMP

Joe Biden s-a lansat în cursa către Casa Albă ca antiteză a lui Donald Trump.

Pe site-ul de campanie al democratului, un slogan fără echivoc - ”Build Back Better” (”Să reconstruim mai bine”) sugerează că primele acţiuni ale preşedintelui-ales vor consta în deşirarea moştenirii predecesorului său.

Astfel, Joe Biden urmează să dea, în următoarele săptămâni, o serie de ordine menite să anuleze mai multe decizii polemice ale lui Donald Trump, inclusiv interzicerea venirii în Statele Unite a cetăţenilor unor state musulmane.

Biden urmează de asemenea să restabilească o relaţie bazată pe încredere cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi cu mai mulţi parteneri comerciali, inclusiv China, potrivit The New York Times (NYT).

Aceste schimbări ar putea să aibă loc prin oridne executive, o directivă scrisă a preşedintelui american, care echivalează celei mai înalte autorităţia puterii americane.

Altă promisiune, cu privire la revenirea în cadrul Acordului de Paris de luptă împotriva modificărilorclimatice, părăsit cu zgomot de către Donald Trump.

Biden a anunţat miercuri, într-un mesajpostat pe Twitter, că această revenire urmează să aibă loc în primele 100  de zile ale mandatului său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.