Alegătorii elveţieni au votat duminică într-un referendum controversat, pentru a decide dacă autorităţile ar trebui să relaxeze legislaţia strictă de acordare a cetăţeniei, în urma unei campanii marcată de mesaje islamofobe şi concentrată pe adâncirea clivajelor din societate. Urnele s-au închis la ora locală 12.00 (13.00 ora României), transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cetăţenia elveţiană nu este un lucru garantat nici măcar pentru persoanele care se nasc în Elveţia.

De asemenea, o persoană trebuie să locuiască cel puţin 12 ani în ţară înainte de a aplica pentru cetăţenie, iar procesul este considerat extrem de dificil şi complex.

Un solicitant trebuie să treacă de mai multe teste şi interviuri cu angajaţi guvernamentali, iar întregul proces de acordare a cetăţeniei poate să fie unul scump.

O nouă propunere legislativă ar putea să le permită imigranţilor din a treia generaţie să evite o parte din birocraţie, însă oponenţii susţin că măsura deschide calea pentru relaxarea procesului de acordare a cetăţeniei pentru toţi rezidenţii permanenţi din Elveţia.

Aproximativ 25% din populaţia ţării este reprezentată de rezidenţi permanenţi, care nu deţin cetăţenie.

Totuşi, măsura îi va viza doar pe acei indivizi născuţi în ţară şi a căror părinţi şi bunici au locuit permanent în Elveţia.

De asemenea, opoziţia a condus o campanie extrem de agresivă şi a tipărit mai multe postere care sugerează că măsura de relaxare a regimului de acordare a cetăţeniei va duce la ”islamizarea” naţiunii alpine.

Peste jumătate din aşa-numiţii imigranţi din a treia generaţie sunt de origine italiană, iar alte grupuri importante provin din Balcani sau Turcia.

Urnele s-au închis deja la ora locală 12.00 (13.00 ora României), iar primele rezultate parţiale sunt aşteptate în următoarele ore.

În ultimele trei decenii, trei încercări separate de relaxare a regimului de acordare a cetăţeniei au fost respinse prin referendum, însă sondajele de opinie sugerează că rezultatele vor fi mult mai strânse, întrucât locuitorii din marile oraşe sprijină măsura.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.