Alegătorii elveţieni au votat duminică în favoarea unei măsuri de relaxare a legislaţiei stricte de acordare a cetăţeniei, care le va permite imigranţilor din a treia generaţie să evite o parte din birocraţia asociată obţinerii cetăţeniei în Elveţia. Aprobarea acestei măsuri prin referendum reprezintă un mare eşec pentru naţionaliştii elveţieni, care au promovat mesaje islamofobe în timpul campaniei, transmite France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tabăra ”DA” a îndeplinit cele două criterii necesare pentru aprobarea măsurii de relaxare a legislaţiei, obţinând o mahoritate simplă din voturile exprimate la nivel naţional şi câştigând în cel puţin jumătate din cele 26 de catoane ale Elveţiei.

Aproximativ 54% din alegătorii elveţieni au votat în favoarea schimbării legislative, iar cel puţin 14 cantoane s-au exprimat pentru relaxarea regimului de acordare a cetăţeniei pentru imigranţii din a treia generaţie, care s-au născut în ţară, iar părinţii şi bunicii lor sunt rezidenţi permanenţi.

Cetăţenia elveţiană nu este un lucru garantat nici măcar pentru persoanele care se nasc în Elveţia.

De asemenea, o persoană trebuie să locuiască cel puţin 12 ani în ţară înainte de a aplica pentru cetăţenie, iar procesul este considerat extrem de dificil şi complex.

Un solicitant trebuie să treacă de mai multe teste şi interviuri cu angajaţi guvernamentali, iar întregul proces de acordare a cetăţeniei poate să fie unul scump.

Aproximativ 25% din populaţia ţării este reprezentată de rezidenţi permanenţi, care nu deţin cetăţenie.

Totuşi, măsura îi va viza doar pe acei indivizi născuţi în ţară şi a căror părinţi şi bunici au locuit permanent în Elveţia.

De asemenea, opoziţia a condus o campanie extrem de agresivă şi a tipărit mai multe postere care sugerează că măsura de relaxare a regimului de acordare a cetăţeniei va duce la ”islamizarea” naţiunii alpine.

Peste jumătate din aşa-numiţii imigranţi din a treia generaţie sunt de origine italiană, iar alte grupuri importante provin din Balcani sau Turcia.

În ultimele trei decenii, trei încercări separate de relaxare a regimului de acordare a cetăţeniei au fost respinse prin referendum.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.