Albania va întreba Uniunea Europeană (UE) dacă îşi poate continua candidatura pentru aderare la blocul comunitar separat de vecinul său, Macedonia de Nord, care continuă să se confrunte cu un veto din partea Bulgariei, a declarat, joi, premierul albanez Edi Rama, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Macedonia de Nord şi Albania urmau să lanseze discuţii de aderare cu UE la sfârşitul anului 2020, dar Bulgaria a blocat deschiderea discuţiilor formale din cauza unei dispute cu Macedonia de Nord cu privire la istorie şi limbă.

UE a grupat ambele ţări în cererea lor de aderare. În cadrul unei conferinţe la Tirana, premierul albanez Rama a spus că nu este optimist că Bulgaria va renunţa la veto-ul impus pentru aderarea Macedoniei de Nord la UE în curând.

”Albania nu mai poate aştepta până când doi vecini îşi rezolvă cearta”, a spus Rama, adăugând că Albania are relaţii bune cu ambele state.

”Cursul nostru politic în această chestiune se va schimba complet”, a mai subliniat el.

Rama a făcut aceste declaraţii în timp ce prezenta un sondaj naţional la care au luat parte peste jumătate de milion de respondenţi. Sondajul a arătat că 67% dintre respondenţi susţin că procesul de aderare al celor două ţări ar trebui să fie separat.

Skopje a primit un veto similar din partea Greciei, care a fost valabil decenii întregi. În cele din urmă, Macedonia şi-a schimbat numele în Macedonia de Nord în 2018 pentru a avea garantată aderarea la NATO şi pentru a continua pe calea spre aderarea la UE.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat săptămâna trecută că discuţiile privind aderarea Albaniei şi Macedoniei de Nord la UE trebuie să înceapă cât mai curând posibil, deoarece orice întârziere ar face regiunea Balcanilor de Vest vulnerabilă la influenţa externă.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.