De la celebra plajă australiană Bondi Beach şi până pe străzile New Delhi, în toată Asia autorităţile şi-au intensificat în acest weekend eforturile în vederea încetinirii coronavirusului, în contextul în care un al doilea val de contaminări se înregistrează în regiuni care credeau că epidemia este sub control, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsuri vizând o restrângere a deplasărilor au fost luate de diverse ţări, precum Malaysia, unde armata a fost desfăşurată pentru a impune izolarea.

Numărul cazurilor înregistrate în Asia a trecut de 95.000 - reprezentând o treime din cazurile de covid-19 înregistrate în lume, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP.

În afara Chinei - unde peste 80.000 de persoane au fost contaminate după apariţia în decembrie a primului caz al noului coronavirus la Wuhan -, Coreea de Sud este cea mai afectată ţară din Asia, cu 8.500 de cazuri.

În contextul în care numărul persoanelor purtătoare de covid-19 în China a scăzut neîncetat în ultimele săptămâni, în alte ţări bilanţurile cresc.

Thailanda a înregistrat duminică o creştere bruscă - cu 188 de cazuri noi, care fac să planeze îndoiala cu privire la datele înregistrate de către cei doi vecini ai săi - Myanmar şi Laos, care nu au anunţat vreun caz.

După ce şi-a închis frontierele nerezidenţilor şi străinilor, Australia - care înregistrează 1.300 de cazuri - a cerut locuitorilor să-şi anuleze deplasările în interiorul ţării.

Pakistanul - unde 300 de persoane ar fi purtătoare ale coronavirusului - şi-a suspendat toate zborurile internaţionale.

Milioane de indieni au fost supuşi duminică unei interdicţii de circulaţie pe timp de noapte - la nivel naţional - cu titlu experimental, în lupta împotriva acestei pandemii care s-a soldat cu peste 13.000 de morţi în lume.

Numărul testelor de depistare a fost mărit în această ţară cu 1,3 milioane de locuitori - în care s-au înregistrat 320 de cazuri, un număr care ar fi larg subestimat.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a îndemnat Asia de Sud-Est să pparte o luptă ”violentă” împotriva acestei epidemii, temându-se că ea ar putea să conducă la o prăbuşire a sistemelor de sănătate, deja fragile.

În ţările în care epidemia părea controlată, autorităţile se confruntă de-acum cu o a doua fază de contaminări - legată de persoanele care se întorc din străinătate.

Singapore le-a interzis vizitatorilor petermen scurt să se ducă în acest stat-oraş dens populat, în urma unui val de cazuri ”importate”, care a crescut la 432 numărul total al cazurilor înregistrate.

La Hong Kong, unde ceea ce este mai rău părea că a trecut, numărul persoanelor contaminate aproape s-a dublat săptămâna trecută, când numeroase persoane s-au întors în centru financiar.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.