Consiliul Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) şi-a stabilit joi calendarul în vederea alegerii noului director general, după moartea la jumătatea lui iulie a japonezului Yukiya Amano, în speranţa unei ocupăria funcţiei în ianuarie ”cel mai târziu”, într-un context internaţional tensionat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Data limită a depunerii candidaturilor a fost stabilită la 5 septembrie 2019, iar ”Consiliul speră să poată numi un director general în octombrie 2019”. El ”are în vedere, în orice scenariu, o preluare a funcţiei la 1 ianuarie 2020 cel mai târziu”, a anunţat organizaţia ONU într-un comunicat.

Yukiya Amano, directorul AIEA timp de zece ani, a decedat la 18 iulie, la vârsta de 72 de ani, lăsând agenţia fără director într-un moment în care aceasta este mobilizată în monitorizarea angajamentelor nucleare pe care Iranul şi le-a asumat prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Diplomatul român Cornel Feruţă a fost desemnat la 25 iulie directorul general interimar al AIEA.

Coordonator-şef al biroului directorului general, Cornel Feruţă, în vârstă de 43 de ani, a ocupat timp de zece ani diverse funcţii în cadrul organizaţiei cu sediul la Viena.

Românul este considerat de asemenea unul dintre favoriţii la preluarea conducerii agenţiei, după perioada de tranziţie.

Ambasadorul argentinian la AIEA Rafaël Grossi este, de asemenea, unul dintre candidaţii anunţaţi.

În contextul tensiunilor tot mai puternice în dosarul nuclear iranian, mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, au pledat înfavoarea unei accelerări a procesului nominalizării care, în circumstanţe obişnuite, durează aproximativ un an.

AIEA, din care fac parte 171 de ţări, joacă un rol central în lupta împotriva proliferării nucleare şi permite verificarea respectării angajamentelor în acest sens pe care statele şi le-au asumat prin Tratatului Neproliferării.

Consiliul Guvernatorilor AIEA este alcătuit din 35 de membri, inclusiv principalele puteri nucleare.

În ripostă la retragerea americană, în mai 2018, din Acordul de la Viena, Teheranul a trecut, de la începutul lui iulie, la dezangajarea din anumite obligaţii referitoare la programul său nuclear.

AIEA, ai cărei experţi controlează activităţile nucleare ale Iranului, a confirmat că Republica islamică a depăşit mai multe plafoane autorizate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.