Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranţa celei mai mari centrale nucleare din Europa, în timp ce forţele de ocupaţie ruseşti evacuează civilii din oraşul ucrainean Enerhodar, situat în apropiere, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rafael Grossi a declarat că situaţia de la centrala din Zaporojie "devine din ce în ce mai imprevizibilă şi potenţial periculoasă".

Evacuarea are loc înainte de o contraofensivă ucraineană aşteptată.

Însă personalul nuclear rămâne la faţa locului.

În declaraţia AIEA se arată că "în timp ce personalul operativ rămâne la sit, directorul general Grossi şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la condiţiile din ce în ce mai tensionate, mai stresante şi mai dificile pentru personal şi familiile acestora".

În comunicat se precizează că experţii AIEA prezenţi la centrală au "primit informaţii potrivit cărora a început evacuarea anunţată a locuitorilor din oraşul Enerhodar, situat în apropiere - unde locuieşte majoritatea personalului centralei".

BBC nu a putut verifica amploarea evacuării anunţate.

"Trebuie să acţionăm acum pentru a preveni ameninţarea unui accident nuclear grav", a spus Grossi.

AIEA a emis anterior avertismente cu privire la siguranţa centralei, după ce bombardamentele au provocat unele daune la instalaţii şi întreruperi temporare de energie electrică, fără a declanşa însă vreo scurgere de radiaţii.

În martie, AIEA a deplâns faptul că centrala funcţiona cu generatoare diesel pentru a menţine în funcţiune sistemele vitale de răcire, după ce liniile electrice au fost avariate.

Toate cele şase reactoare ale centralei se află în modul de oprire, precizează AIEA.

Aceasta îl citează pe directorul sitului, Yuri Chernichuk, care a declarat că personalul de exploatare nu este evacuat şi că face tot ce este necesar pentru a asigura siguranţa nucleară în zonă.

De când Rusia şi-a lansat invazia în februarie 2022, numărul personalului de la centrală a scăzut, spune AIEA, "dar conducerea sitului a declarat că acesta a rămas suficient pentru funcţionarea în siguranţă a centralei".

Forţele ruseşti ocupă o mare parte din regiunea Zaporojie, dar nu şi capitala regională Zaporojie, care se află chiar la nord-est de Enerhodar, dincolo de rezervorul Dnipro. În afară de Enerhodar, Rusia a ordonat evacuarea civililor din 18 locaţii de pe linia frontului din regiune.

Vineri, şeful regional instalat de Rusia, Evgheni Balitski, a declarat că "în ultimele zile, inamicul a intensificat bombardamentele asupra aşezărilor din apropierea liniei frontului".

"Prin urmare, am luat decizia de a evacua în primul rând copiii şi părinţii, persoanele în vârstă, persoanele cu handicap şi pacienţii din spitale", a scris el pe reţelele de socializare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.