Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) anunţă miercuri că nu a constat până în prezent o legătură între vaccinarea cu vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford şi tulburări tromboembolice şi anunţă că îşi continuă analizele în acest sens, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

EMA precizează într-un comunicat, în care face un bilanţ al monitorizării efectelor secundare ale acestui vaccin - căruia laboratorul i-a schimbat denumire în Vaxzevria -, că, în pofida faptului că nu s-a demonstrat o legătură de cauzalitate între vaccinare şi deces, nu exclude o legătură de cauzalitate.

Agenţia precizează că cercetările sale nu au permis, în acest stadiu, identificarea unor eventuali factori de risc care să favorizeze formarea unor cheaguri se sânge atipice (tromboză), susceptibile să migreze pentru a bloca vase de sânge în anumite organe (embolie).

”La ora actuală, supravegherea şi analiza nu au identificat niciun factor de risc specific - vârstă, sex sau antecedente medicale de coagulare a sângelui - în aceste evenimente foarte rare”, subliniază EMA:

Agenţia europeană de reglementare a medicamentelor, cu sediul la Amsterdam, îşi reiterează astfel poziţia pe care a prezentat-o la 18 martie, potrivit căreia ”beneficiile (vaccinului) AstraZeneca(-Oxford) în prevenţia covid-19 şi riscul de spitalizare şi deces, depăşesc riscurile unor efecte secundare”.

Agenţia îndeamnă persoanele vaccinate să fie conştiente de această evetualitate rară şi să consulte imediat un medic, în cazul unor siptome care amintesc de cele prezentate în prospect.

Mai multe ţări, între care Franţa, Germannia, Canada şi Spania, de exemplu, au restrâns folosirea vaccinului AstraZeneca-Oxford în cadrul campaniei lor de vaccinare împotriva covid-19.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.