Referendumul organizat duminică în Turcia pe tema unei consolidări a puterilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a împărţit ţara între susţinători şi opozanţi ai acestei reforme constituţionale, relatează AFP, care prezintă explicaţiile câtorva alegători ale opţiunilor lor la urne.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

SUSŢINĂTORI AI TABEREI ”DA”

Nahil Ünal, a declarat pentru AFP, la un miting al lui Erdogan la Istanbul, că el va vota ”da”. ”Pentru că noi vrem ca Turcia să crească şi ca Recep Tayyip Erdogan să rămână liderul nostru. Fără el, Turcia nu mai este aceeaşi şi vrem să-i arătăm că suntem în spatele lui”.

Metin Kaya, în vârstă de 48 de ani, un locuitor al unui cartier modest din Istanbul în care s-a născut Erdogan, a declarat pentru AFP că şeful statului ”are o inimă de leu. Noi ştim că el va apăra Turcia aşa cum n-a făcut-o nimeni înaintea lui. Europei îi e frică de noi, de la Imperiul Otoman, iar acest trecut care ne face mândri se repetă astăzi. Erdogan este demnul succesor al lui Fatih”, sultanul otoman Mehmet al II-lea Cuceritorul, cel care a cucerit Constantinopolul în 1453.

Resul Baski, a declarat pentru AFP, la un miting al lui Erdogan că ”este un tip bine, el face totul pentru viitorul nostru, pentru viitorul ţării. Iar pentru că avem încredere în el, noi vom vota în favoarea sa”.

SUSŢINĂTORI AI TABEREI ”NU”

Saim Akbulut, a declarat pentru AFP, în cursul unui miting al principalului partid prokurd HDP, la Ankara, că ”noi spunem nu, pentru că vrem să rămânem într-un sistem parlamentar democratic şi să spunem nu căutării unui om care să conducă singur o ţară de 80 de milioane” de oameni.

Burcu Zeybek, o activistă din cadrul principalului partid de opoziţie, CHP, spune ”de ce spun «nu» şi de ce aceste femei spun «nu»? Pentru că nu există niciun articol în această reformă despre soarta femeii sau a copiilor. Şi pentru că suntem împotriva puterii unui singur om”.

Sükrü Yalçin, a declarat în marja unui miting al taberei ”nu”, la Istanbul, că ”n-are sens să agravăm polarizarea ţării. Un popor de 80 de milioane (de oameni) nu poate să fie condus de gândirea unui singur om”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.