Afganistanul urmează să elibereze trei prizonieri talibani de rang înalt, a anunţat marţi preşedintele afgan Ashraf Ghani, care sugerează că această decizie ”foarte dificilă” ar putea să aibă loc în schimbul eliberării a doi profesori străini răpiţi şi ţinuţi ostatici din 2016 de către insurgenţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Între cei trei talibani se află Anas Haqqani, fiul fondatorului reţelei Jalaluddin Haqqani, o aripă importantă a rebeliunii talibane şi autoarea a numeroase atacuri vizând Kabulul şi aliaţii săi din cadrul NATO.

”La 8 august 2016, doi profesori de la Universitatea Americană (din Kabul), un australian şi un american, care se aflau aici pentru a ne învăţa fiii, au fost răpiţi la Kabul”, a amintit Ashraf Ghani într-un discurs.

”Căutările noastre comune vizând să-i găsească nu au dat vreun rezultat. Avem informaţii potrivit cărora sănătatea li s-a deteriorat în detenţie la terorişti. Eliberarea acestor doi profesori era principala condiţie în vederea începerii unor negocieri neoficiale cu talibanii”, a subliniat Ashraf Ghani.

”Noi am decis, astfel, în consultări apropiate cu partenerii noştri internaţionali, ami ales Statele Unite (...) să eliberăm trei prizonieri talibani arestaţi în afara ţării şi care se află de un anumit timp la Închisoarea Bagram”, a adăugat el.

Preşedintele afgan nu a oferit alte detalii despre soarta ostaticilor străini şi nu a precizat nici cum ar putea fi eliberaţi.

AFP scrie că nu a putut obţine imediat vreun comentariu de la Ambasada Statelor Unite la Kabul cu privire la acest subiect.

Cei doi universitari - americanul Kevin King şi australianul Timothy Weekes - au fost luaţi ostatici de bărbaţi înarmaţi care purtau uniforme de poliţişti la 7 august 2016, pe când plecau de la Universitatea Americană de la Kabul pentru a se întoarce la reşedinţele lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.