Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut, marţi, regimului taliban din Afganistan să abroge interdicţiile de angajare şi educaţie pe care le-a impus femeilor, numindu-le „încălcări nejustificate ale drepturilor omului”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înaintea lui Guterres, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Volker Türk, îi îndemnase pe talibani să ridice aceste „restricţii inimaginabile” şi a avertizat cu privire la „consecinţe teribile” pentru „tot poporul afgan”..

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate de la sediul Naţiunilor Unite din New York se declaraseră „profund alarmaţi” de această decizie a Kabulului de a suspenda accesul femeilor la universităţi şi de a le interzice să lucreze în ONG-uri.

„Cele mai recente restricţii impuse de talibani privind angajarea şi educaţia femeilor şi fetelor sunt încălcări nejustificate ale drepturilor omului şi trebuie anulate”, a scris secretarul general al ONU pe Twitter.

Guterres a subliniat că „actele care vizează excluderea şi reducerea la tăcere a femeilor şi fetelor provoacă în continuare suferinţe imense şi eşecuri semnificative în potenţialul populaţiei afgane”.

„Nicio ţară nu se poate dezvolta – sau chiar supravieţui – social şi economic dacă jumătate din populaţia sa este exclusă”, a insistat anterior Türk, într-un comunicat de presă de la Geneva.

Talibanii, care au preluat puterea la Kabul în august 2021 şi a căror autoritate nu este recunoscută de cea mai mare parte a comunităţii internaţionale, au interzis femeilor şi fetelor să urmeze studii universitare şi să lucreze în ONG-uri naţionale sau internaţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.