Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) a fost înfrântă în alegeri locale în Turingia (est), unde a obţinut 47,6% din voturile exprimate în turul doi, cu doar 1,9 puncte în plus faţă de primul tur, în urma unor manifestaţii de o amploare fără precedent în întreaga ţară împotriva programului său politic, după ce părea, de luni de zile, că se află într-o ascensiune de nezdruncinat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

AfD a pierdut astfel pariul de a obţine a o a doua preşdenţie de canton în alegerile locale din districtul Saale-Orla, în landul Turingia.

Candidatul AfD Uwe Thrume a obţinut doar 47,6% din voturile exprimate în al doilea tur de scrutin, duminică, cu 1,9 puncte procentuale în plus faţă de primul tur.

Rivalul conservator al acestuia, Christian Herrgott, a obţinut o victorie cu 52,4% dintre voturile exprimate.

AfD - care era favorit - a fost înfrânt ”mulţumită mobilizării societăţii civile”, a apreciat numărul doi al landului Turingia, Georg Maier, de la Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz.

Acest scrutin reprezenta un test, în contextul în care manifestaţii de mare amploare se desfăşoară de aproximativ două săptămâni împotriva acestui partid de extremă dreapta şi a programului politic al acestuia, considerat rasist de către critici.

Peste 800.000 de oameni au ieşit în stradă în acest weekend, la Hamburg şi Düsseldorf, pentru a denunţa AfD şi pericolele la adresa democraţiei pe care le reprezintă, în opinia lor, au anuţat duminică organizatorii.

Weekendul trecut, organizatorii estimau că la manifestaţii au luat parte 1,4 milioane de persoane.

PLAN DE EXPULZARE

Această mobilizarea a societăţii civile a fost declanşată de dezvăluiri de presă care au provocat un adevărat cutremur în Germania.

Membri AfD, un partid antimigraţie şi antisistem, au discutat la sfârşitul anului trecut despre un plan de expulzare masivă din Germania a străinilor şi ”cetăţenilor neasimilaţi”.

Un sondaj realizat de Institutul Insa în urma primelor manifestaţii a arătat un recul al intenţiilor în favoarea AfD de la 23% la 21,5%.

Manifestaţiile ”au efect”, declara tabloidului Bilod directorul institutului, Hermann Binkert.

Însă AfD rămâne al doilea cel mai popular partid din Germania în sondaje, după opoziţia conservatoare CDU-CSU. El beneficiază de nepopularitatea coaliţiei cancelarului Olaf Schilz.

Potrivit cotidianului FAZ, 130-150 de noi membri aderă zilnic la AfD, care ar putea avea până la sfârşitul lui 2024 40.000-60.000 de membri.

”Trebuie să fim sinceri, geniul rău a ieşit din sticlă”, declara săptămâna aceasta cotidanului Die Zeit cancelarul german Olaf Scholz, care a încercat până acum să minimalizeze ascensiunea extremei drepte.

ÎNGRIJORĂRI ÎN LUMEA ECONOMICĂ

AfD ”este un pericol la adresa democraţiei”, iar preluarea unor responsabilităţi de către acest partid ”ar ruina Germania pe plan economic”, a avertizat duminică ministrul german al Finanţelor Christian Lindner.

Lumea economică avertizează, la rândul său, cu privire la riscuri legate de acensiunea tezelor AfD, şi subliniază că are nevoie de forţă de muncă străină şi de schimburi comerciale internaţionale.

AfD a anunţat recent că vrea să organizeze un referendum în vederea unei ieşiri a Germaniei din uniunea Euripeană (Dexit).

”Oamenii vor veni doar dacă se simt bine la noi şi numai aşa vom fi atractivi pe termen lung”, subliniază preşedintele camerei de Comerţ şi Industrie a Germaniei (DIHK), Peter Adrian.

În acest context, tot mai multe voci cer să se taie fondurile publice acordate AfD, în contextul în care partidul se află în colimatorul serviciilor germane de informaţii (BfV).

Filialele locale din landurile Turingia şi Saxonia-Anhalt ale AfD au fost plasate sub supraveghere din cauza poziţiilor lor, considerate foarte radicale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.