O majoritate zdrobitoare a membrilor Adunării Generale (AG) a ONU a stabilit vineri că Palestina merită să facă parte cu drepturi depline din Organizaţie şi i-a acordat drepturi suplimentare, însă nu o aderare în adevăratul sens al cuvântului, blocată de către Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest lucru a înfuriat Israelul.

”Am stat de sute de ori la această tribună, adesea în circumstanţe tragice, însă niciuna nu se poate compara cu ceea ce trăieşte poporul meu azi”, a tunat ambasadorul palestinian la ONU Riyad Mansour.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Am stat de sute de ori la această tribună, dar niciodată pentru un vot mai important ca azi, istoric”, a adăugat el cu vocea gâtuită de emoţie.

”UN IMPACT IMPORTANT ASUPRA VIITORULUI POPORULUI PALESTINIAN”

Această rezoluţie ”va avea un impact important asupra viitorului poporului palestinian”, în pofida faptului că, în ea însăşi, ea ”nu face dreptate statului Palestina”, care rămâne observator, a declarat - în numele statelor arabe -ambasadorul Emiratelor Arebe Unite (EAU) Mohamed Issa Abushahab.

Împotriva Războiului din Fâşia Gaza, Palestina, care are din 2012 un statut de ”stat nemembru observator”, şi-a relansat la începutul lui aprilie cererea din 2011 de a deveni stat membru cu drepturi depline al ONU.

Pentru a avea succes, o astfel de iniţiativă necesită, înaintea unui vot în Adunarea Generală cu o majoritate de două treimi, o recomandare pozitivă a Consiliului de Securitate al ONU.

Însă Statele Unite s-au opus prin veto la 18 aprilie.

Chiar dacă Adunarea generală a ONU nu poate scurtcircuita acest veto, palestinienii au decis să se adreseze celor 193 de state membre ale ONU, dovedind astfel că, fără vetoul american, deţin majoritatea de două treimi necesară validării adeării.

Rezoluţia prezentată de către EAU - adoptată cu 143 de voturi la nouă (Statele Unite, Israel, Ungaria, Cehia, Argentina, Papua Noua Guineea, Micronesia, Palau şi Nauru) şi 25 de abţineri - ”constată că statul Palestina îndeplineşte condiţiile cerute pentru a deveni membru” ONU şi ”ar trebui, aşadar, să fie primtă în Organizaţie”.

În rezoluţie se cere ca Consiliul de Securitate al ONU ”să reexamineze în mod favorabil problema”.

Însă Statele Unite - care se opun oricărei recunoaşteri în afara unui acord bilateral între palestinieni şi aliaţii lor istaelieni - au avertizat că, în cazul în care ”problema” se întoarce în Consiliu, se aşteaptă la un ”rezultat asemănător celui din aprilie”.

”ASTA-MI FACE GREAŢĂ”

”Am putea să ne întoarcem într-un fel de buclă diplomatică funestă din cauza Adunării care cere în mod repetat Consiliului să accepte aderarea palestiniană şi (din cauza) Statelor Unite care se opun prin veto”, comentează un analist de la International Crisis Group, Richard Gowan.

În această perspectivă, textul acordă, fără să mai aştepte, ”cu titlu excepţional şi fără ca acest lucru să constituie un precedent”, o serie de ”drepturi şi privilegii suplimentare” Palestinei, începând din cea de a 73-a sesiune a Adunării Generale, în septembrie.

Prin excluderea fără vreo ambiguitate a dreptului de a vota şi de a fi membru al Consiliului de Securitate al ONU, această rezoluţie permite Palestinei, de exemplu, să prezinte în mod direct propuneri şi amendamente, fără să treacă printr-o ţară terţă, sau să se aşeze în rândul statelor membre, în ordine alfabetică.

În pofida faptului că aceste măsuri sunt larg simbolice, Israelulu - al cărui Guvern respinge soluţia cu două state - a denunţat rezoluţia.

”Asta-mi face greaţă”, a declarat ambasadorul israelian la ONU Gilad Erdan, de la tribună.

El a acuzat Adunarea Generală a ONU de faptul că ”dă drepturile unui stat unei entităţi deja controlată în parte de către terorişti”.

”Prin acest bou precedent, vom putea să vedem aici reprezentanţi ai Daesh sau Boko Haram, aşezându-se printre noi”, a apreciat el.

”Voi sfâşiaţi Charta, ruşine să vă fie!”, a insultat el.

El şi-a ilustrat vorbele prin fapte şi a pus Charta ONU într-un ”tocător” de documente.

Statele Unite - care au votat împotriva rezoluţiei - şi-au exprimat, la rândul lor rezervele cu privire la această iniţiaitvă.

Americanii consideră în continuare că ”măsuri unilaterale la ONU şi pe teren” nu vor permite să se avanseze către o pace durabilă şi o soluţie cu două state, a insiatat Nate Evans.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.