Administraţia Statelor Unite va permite în această săptămână unui număr de 872 de refugiaţi să intre în ţară, în ciuda interdicţiei stipulate de un ordin executiv semnat de preşedintele Donald Trump, potrivit unui document al Departamentului de Securitate Internă. Preşedintele american a semnat vineri un ordin executiv care suspendă temporar, pentru o perioadă de minim 120 de zile, programele de primire a refugiaţilor în SUA, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un reprezentant al departamentului de Securitate Internă a explicat că refugiaţii care au primit aprobare pentru a intra în ţară erau consideraţi ”în tranzit” în momentul semnării ordinului executiv şi erau deja pregătiţi pentru transfer înainte de intrarea în vigoare a legii de la Casa Albă.

Refugiaţii care se pregătesc pentru asemenea programe sunt obligaţi să rupă mai multe relaţii personale şi să renunţe la bunuri, ceea ce îi face extrem de vulnerabili dacă planurile lor sunt anulate în mod neaşteptat.

Aceste excepţii au fost acordate de către Departamentul de Stat şi Departamentul de Securitate Internă (DHS). Însă, protestele continuă la nivel internaţional împotriva unui ordin pe care criticii îl consideră grăbit şi neconstituţional. De asemenea, nu toate agenţiile au primit la timp mesajul privind implementarea măsurilor antiimigraţioniste semnate de Donald Trump.

Nu există informaţii despre alte posibile excepţii, iar documentul intern nu vorbea despre naţionalităţile refugiaţilor care au primit autorizaţie pentru a intra în Statele Unite.

Administraţia Trump a semnat vineri un ordin executiv prin care suspendă temporar, pentru o perioadă minimă de 120 de zile, programele de primire a refugiaţilor, opreşte pe termen nedeterminat primirea refugiaţilor sirieni şi blochează, pentru o perioadă minimă de 90 de zile, intrarea cetăţenilor din şapte ţări musulmane în Statele Unite.

Prin acest ordin executiv sunt vizaţi cetăţenii, precum şi persoanele cu dublă cetăţenie din Iran, Irak, Libia, Siria, Somalia, Sudan şi Yemen.

Însă, mii de americani au protestat faţă de decizia luată de miliardarul republican de a trece pe o listă neagră toţi cetăţenii din şapte ţări musulmane, în vreme ce sute de pasageri au fost reţinuţi ilegal la aterizarea pe aeroporturile din SUA.

DHS precizează că 348 de persoane care deţineau viză nu au primit aprobare în weekend pentru a se îmbarca în zborurile cu destinaţia Statele Unite.

Donald Trump a susţinut că vrea să protejeze naţiunea de terorişti prin semnarea respectivului ordin executiv şi a atras atenţia asupra teroriştilor care au orchestrat atentatele de la 11 septembrie asupra WTC. Însă, ţările de origine ale respectivilor terorişti nu sunt incluse în acest ordin semnat de Casa Albă.

Cei 872 de refugiaţi au fost pregătiţi pentru transfer de procedurile administraţiei Obama. Aceste proceduri durează doi ani de zile şi includ mai multe interviuri, precum şi o verificare completă a istoriei familiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.