Viitoarea administraţie Biden analizează un plan de a proteja de deportare peste un milion de imigranţi din Honduras şi Guatemala, ţări care au fost devastate de uragane în luna noiembrie, au declarat trei persoane apropiate situaţiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Echipa de tranziţie a preşedintelui ales al SUA, Joe Biden, cântăreşte dacă să le acorde statutul de protecţie temporară (TPS). Programul permite persoanelor care se află deja în Statele Unite la momentul desemnării să rămână şi să lucreze legal dacă ţările lor de origine au fost afectate de dezastre naturale, conflicte armate sau alte evenimente care împiedică întoarcerea lor în siguranţă.

Desemnarea durează între şase până la 18 luni şi poate fi reînnoită. TPS acoperă atât imigranţii ilegali din SUA, cât şi pe cei cu vize legale.

Programul respinge anumiţi solicitanţi cu condamnări penale şi pe cei consideraţi o ameninţare pentru securitate.

Sursele au subliniat că nu vor fi luate decizii decât după preluarea funcţiei de către Biden, pe 20 ianuarie, iar personalul va efectua evaluări oficiale.

Un purtător de cuvânt al echipei de tranziţie a refuzat să comenteze.

Dacă administraţia democrată a lui Biden va acorda statut TPS imigranţilor din Honduras şi Guatemala, acest gest ar reprezenta o extindere majoră a programului şi cea mai mare utilizare a acestei autorităţi în ultimele decenii.

Discuţiile despre protecţia umanitară prin intermediul TPS reprezintă o abatere bruscă de la politica administraţiei preşedintelui republican Donald Trump.

Trump a încercat să elimine majoritatea înscrierilor în programul TPS, susţinând că ţările s-au recuperat de la dezastrele naturale care au avut loc cu ani sau decenii în urmă, însă anularea statutului a fost încetinită de instanţele federale, iar protecţiile vor rămâne în vigoare cel puţin până în octombrie 2021.

Aproximativ 411.000 de persoane de diferite naţionalităţi beneficiază de protecţie TPS, potrivit unui raport din 2019 al serviciilor de cetăţenie şi imigrare din SUA (USCIS). Aproximativ 79.000 de cetăţeni din Honduras sunt deja înscrişi în program, în urma unei decizii emisă în 1999 de administraţia preşedintelui democrat Bill Clinton, în urma pagubelor provocate de un uragan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.