Autorităţile elene au demarat luni procesul de returnare a migranţilor care au ajuns pe insulele elene după 20 martie, data implementării acordului UE-Turcia privind migraţia. Primii 131 de migranţi au părăsit luni dimineaţă portul de pe insula elenă Lesbos la bordul a două ambarcaţiuni şi vor fi repatriaţi în Turcia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputaţii greci au adoptat chiar şi o nouă lege a azilului, necesară pentru implementarea cerinţelor acordului UE-Turcia privind migraţia.

Potrivit acordului UE-Turcia toţi migranţii care ajung pe insulele elene după data de 20 martie vor fi trimişi înapoi în Turcia dacă nu aplică imediat pentru azil sau dacă cererea lor este repinsă. Însă, Grecia nu dispune de capacitatea administrativă pentru a procesa toate cererile de azil înregistrate.

Migranţii, care au ajuns pe teritoriul elen după intrarea în vigoare a acordului, vor fi trasferaţi în tabere temporare din  partea continentală a Greciei, unde vor aştepta să fie procesaţi pentru ca soarta lor să fie decisă. Numai refugiaţii de război sirieni vor putea să rămână în Europa, în timp ce ceilalţi vor fi transferaţi pe teritoriul turc.

Autorităţile elene au anunţat că se aşteaptă la revolte violente ale migranţilor, care se opun deportării în Turcia, după ce şi-au riscat viaţa pentru a traversa apele mării Egee. 

”Preconizăm acte de violenţă. Oamenii disperaţi tind să dea dovadă de violenţă. Întreaga filozofie a acordului este a de a opri traficul de migranţi dinspre costele turce spre Europa, însă implementarea sa va fi dificilă, iar noi încercăm să avem o abordare cât mai blândă. Aceşti oameni au fugit din calea războiului. Nu sunt infractori”, a precizat purtătorul de cuvânt guvernamental pentru migraţie, Giorgos Kyritsis.

De asemenea, implementarea acordului s-a lovit de o serie de probleme tehnice, după ce din cei 2.300 de agenţi Frontex (agenţia europeană pentru protecţia graniţelor externe) promişi de UE, doar 200 au ajuns pe teritoriul elen. Acelaşi lucru este valabil şi pentru experţii legali şi translatorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.