Discuţiile Iranului cu SUA desfăşurate joi cu privire la semnarea acordului nuclear par să nu se finalizeze. Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi a susţinut negocierile, însă un oficial de rang înalt a acuzat SUA pentru că nu s-a ajuns la niciun consens. ”Abordarea SUA faţă de cerinţele principiale ale Iranului, împreună cu ofertele sale nerezonabile şi presiunea nejustificată de a ajunge rapid la un acord, arată că SUA nu sunt interesate de un acord puternic care să satisfacă ambele părţi”, a declarat Shamkhani, secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională, potrivit The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Discuţiile de la Viena, care durează de mai multe luni, aveau obiectivul de a convinge SUA să revină la acordul din care s-au retras unilateral în 2018, precum şi Iranul să restabilească limitele programului său nuclear care avansează rapid.

În ultimele zile, diplomaţii occidentali au semnalat că discuţiile s-au încheiat, decizia finală fiind a Iranului. Ali Shamkhani, secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională al ţării, a acuzat SUA pentru impasul la care au ajuns negocierile, joi, pe Twitter.

”Abordarea SUA faţă de cerinţele principiale ale Iranului, împreună cu ofertele sale nerezonabile şi presiunea nejustificată de a ajunge rapid la un acord, arată că SUA nu sunt interesate de un acord puternic care să satisfacă ambele părţi. În absenţa unei decizii politice a SUA, discuţiile devin din ce în ce mai complicate cu fiecare oră”, a afirmat Shamkhani.

Guvernul civil al Iranului operează în mare parte sub conducerea liderului suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate chestiunile de stat.

Khamenei a oferit, joi, remarci vagi despre discuţii, susţinând că restricţiile asupra programului de rachete balistice ale Iranului, progresul ştiinţific nuclear şi politicile militare regionale rămân nenegociabile.

Într-un discurs adresat Adunării Experţilor din Iran, Khamenei a spus că nu există nimeni ”mai naiv şi mai stângaci decât cei care sugerează reducerea puterii defensive” a Iranului.

”Niciunul dintre aceste braţe ale puterii naţionale nu ar trebui tăiat”, a adăugat Khamenei. El a avertizat că, fără capacităţile sale militare şi progresul nuclear, Iranul s-ar confrunta cu ”mari pericole” şi cu ”o lovitură pentru puterea sa naţională”.

Cu toate acestea, liderul Iranului nu a făcut nicio referire în mod direct la termenul limită pentru restabilirea acordului nuclear.

Între timp, în mijlocul discuţiilor, Garda Revoluţionară a Iranului a anunţat, marţi, că a lansat un al doilea satelit de recunoaştere în spaţiu.

”Nici o sancţiune sau restricţie nu poate opri marea naţiune a Iranului să se dezvolte”, a scris ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian pe Twitter.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.