Acordul de la Belfast care a adus pacea în Irlanda de Nord va continua să se aplice în toate scenariile Brexitului, a informat Michel Barnier, negociatorul-şef al UE privind Brexitul, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Respectarea acordului înseamnă evitarea unei graniţe stricte între Irlanda şi Irlanda de Nord, a precizat el în faţa Parlamentului European la Strasbourg.

„În toate scenariile, acordul de la Belfast va continua să se aplice. Marea Britanie va rămâne un garant al acelui acord şi ne aşteptăm să îl respecte atât în spirit cât şi în litera legii”, a afirmat Barnier.

„Comisia este pregătită să aloce resurse noi Irlandei, atât tehnice cât şi financiare pentru a gestiona dificultăţile care pot apărea”, a adăugat el.

Acordul de la Belfast reprezintă un moment de referinţă pentru procesul de pace din Irlanda de Nord. El a permis înfiinţarea parlamentului din Irlanda de Nord, cu puteri legislative locale şi a marcat reducerea violenţelor. Acordul a fost semnat la Belfast la 10 aprilie 1998  de către guvernele din Marea Britanie şi Irlanda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.