Promisiunea lui Boris Johnson de a scoate Regatul Unit din Uniunea Europeană la 31 octombrie urmează să fie supusă unor teste majore marţi, în Parlamentul britanic, prin două voturi preliminare asupra acordului încheiat săptămâna trecută între Londra şi Bruxelles, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la revenirea sa de la Bruxelles cu un acord al retragerii smuls Celor 27, premierul conservator îşi vede planurile dejucate de către deputaţi, puţin dispuşi să dea curs maşului forţat pe care acesta încearcă să li-l impună cu scopul de a evita un divorţ fără un acord, cu nouă zile înaintea datei Brexitului sau unei amânări.

Boris Johnson spera ca acordul să-i fie ratificat sâmbătă, în Camera Comunelor, însă deputaţii şi-au amânat decizia şi l-au obligat să ceară o amânare la Bruxelles de trei luni, pe care premierul speră în continuare să o evite.

Aprobarea Parlamentului depinde de adoptarea legislaţiei tehnice necesare implementării acordului, un proces mult mai complex.

Două voturi sunt prevăzute marţi seara. Unul are ca scop să susţină iniţial textul care traduce în legea britanică acordul retragerii. Celălalt priveşte calendarul examinării.

Guvernul doreşte o adoptare rapidă şi speră să se încheie joi. Acest termen foarte scurt de supunere la vot a unui proiect de 110 pagini - şi care are note explicative şi mai lungi - îi irită pe deputaţi, iar acest vot pare departe de a fi asigurat.

Voturi pozitive marţi ar marca un progres clar către o ieşire blândă la sfârşitul lunii, fără a garanta prin aceasta faptul că drumul legislativ rămâne lin în zilele următoare.

În cazul unei respingeri, însă, şansele adoptării finale a legii până la sfârşitul lunii ar fi puternic compromise, consolidind şansele unui ”no deal” în mai puţin de o săptămână, susceptibil să provoace haos la frontieră şi penurii.

Astfel, europenii ar fi motivaţi să acorde Londrei o amânare, care ar putea să permită soluţionarea actualei crize prin zlegeri anticipate.

”Sper că Parlamentul va vota azi pentru a prelua controlul el însuşi şi poporul britanic şi pentru ca ţara să poată să se concentreze” asupra unor probleme precum ”costul vieţii”, sistemul de sănătate şi apărarea mediului, a declarat Boris Johnson.

Britanicii ”nu mai vor o amânare, europenii nici ei, după mine”, a adăugat el într-o declaraţie transmisă de serviciile sale, în care îşi repetă încă o dată voinţa de părăsi UE la 31 octombrie.

”FALSĂ ALEGERE”

În Parlamentul European (PE), reunit la Strasbourg, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a declarat marţi că va ”regreta întotdeauna decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană”.

”Dar cel puţin noi ne putem privi în faţă şi spune că am făcut tot ceea ce am putut pentru a ne asigura ca plecarea să fie ordonată”, a spus el.

PE este ultima instanţă care se pronunţă prin vot asupra Brexitului. Eurodeputaţii aşteaptă ca deputaţii britanici să se pronunţe asupra textului retragerii. În ipoteza în care totul va fi gata până atunci la Londra, o sesiune extraordinară ar putea să fie organizată săptămâna viitoare, la Bruxelles, potrivit unui purtător de cuvânt al instituţiei.

Însă, la Westminster, opoziţia pregăteşte o ambuscadă prin amendamente care, în cazul în care vor fi adoptate, vor modifica în mod radical acordul ieşirii. Un amendament al laburiştilor prevede o nouă uniune vamală cu UE, altul introduce un nou referendum.

Laburiştii ”vor profita de orice ocazie” pentru ”a salva drepturile salariaţilor, a ne proteja economia şi a se asigura că poporul va avea utimul cuvânt”, scrie John McDonnell, însărcinat cu probleme economice în Partidul Laburist, într-un editorial publicat în The Daily Mirror.

Deputaţii au ”oportunitatea de a respinge falsa alegere între acordul prost al lui Boris Johnson şi o ieşire fără acord şi de a susţine în locul lui un acord care să merite pentru toată lumea”, adaugă el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.