Vaccinurile împotriva covid-19 nu este necesar să fie administrate tuturor copiilor, iar numai unii dintre copii este necesar să fie vaccinaţi, a anunţat miercuri Academia franceză de Medicină, care ia astfel o poziţie de mijloc într-o polemică tot mai intensă cu privire la acest subiect, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Academia Naţională de Medicină recomandă lărgirea imunizării împotriva covid-19 cu vaccinul (Pfizer-BioNTech) a copiilor cu risc de forme grave, din cauza unor comorbidităţi, indiferent de vârsta lor, dar şi a altor copii care trăiesc în mediul lor familial şi şcolar”, subliniază într-un comunicat această instanţă chemată să exprime consensul în ştiinţa medicală.

Academia - ale cărei avize sunt doar consultative - recomandă, de asemenea, vaccinarea anticovid a ”copiilor care trăiesc în anturajul adulţilor vulnerabili, mai ales imunodeprimaţii, şi a persoanelor afectate de boli cronice”.

Această luare de poziţie intervine după mai multe zile de polemică în Franţa pe tema oportunităţii vaccinării împotriva covid-19 a copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani, ca în Statele Unite şi Israel.

Numai copii în vârstă de peste 12 ani pot fi vaccinaţi în prezent împotriva covid-19 în Franţa.

Acest subiect este delicat, pentru că beneficiile indviduale sunt - foarte limitate - pentru copii.

Forme grave de covid-19 şi morţi din cauza covid-19 sunt - foarte rare - în rândul copiilor.

Iar vaccinurile anticovid Pfizer-BioNTech şi Moderna pot cauza, punctual, inflamaţii cardiace, nişte efecte secundare foarte rare, dar care sunt de pus în balanţă cu beneficiile - discutabile - ale vacinării celor mai mici copii.

O DECIZIE LA ÎNCEPUTUL LUI 2022

Cu toate acestea, argumentele în favoarea vaccinării copiilor sunt de natură colectivă.

Vaccinarea copiilor ar viza împiedicarea virusului să circule în rândul copiilor şi, astfel, în restul populaţiei.

Autorităţile sanitare europene sunt în curs de examinare a acestei probleme, după ce au primit date pozitive de la Pfizer şi apoi de la Moderna.

Aceste date relevă lipsa unor efecte secundare grave - însă pe un eşantion de aproximativ 1.000 de copii, considerat insuficient în vederea depistării unor consecinţe foarte rare dar grave.

”Dacă este necesar să se ia o decizie”, ea ar putea fi luată ”la începutul lui 2022”, a anunţat miercuri, la France Inter, preşedintele Consiliului Ştiinţific Jean-François Delfraissy.

În acest context, mai multe societăţi franceze de pediatrie şi de boli infecţioase au relansat dezbaterea la începutul acestei săptămâni, exprimându-şi scepticismul cu privire la vaccinarea copiilor.

”Urgenţa vaccinării copiilor cu vârsta curpnsă între cinci şi 11 ani nu apare, pentru moment, ca evidentă în Franţa”, apreciază aceste instituţii, între care Societatea de patologie infecţioasă de limbă franceză.

Această poziţie a provocat indignarea susţinătorii vaccinării copiilor.

Asociaţia de actvişti ”Şcoala şi Familia Uitate”, care se opune aprig ”imunizării naturale prin boală”, denunţă o ”trădare” a copiilor şi reclamă o analiză de tip ”beneficiu/risc a vaccinului” anticovid destinat copiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.