Abia remaniat, guvernul francez condus de Gabriel Attal se confruntă deja cu o controversă iscată în jurul ministrului educaţiei şi sportului, Amélie Oudéa-Castéra, care a pus la îndoială însuşi sistemul învăţământului de stat pe care îl administrează, relatează BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Amélie Oudéa-Castéra şi-a atras numeroase critici, după ce a justificat că şi-a dat copiii la o şcoală privată prin faptul că în şcolile de stat sunt o mulţime de ore care se pierd şi nu se recuperează pentru că nu există suplinitori, ceea ce în şcolile private nu se întâmplă.

Partidele de opoziţie o acuză că a minţit în legătură cu motivul pentru care şi-a dat copiii la o şcoală privată şi îi cer demisia.

Vineri, Amélie Oudéa-Castera, numită în fruntea unui super-minister ce reuneşte educaţia, tineretul şi sportul - o instituţie a cărei comasare a stârnit critici separate - a răspuns polemicilor referitoare la decizia sa de a-şi trimite copiii la Liceul Stanislas din Paris, o şcoală privată din arondismentul 6.

"Vă voi spune de ce ne-am trimis copiii la Stanislas", a declarat noul ministru, care vizita un liceu din departamentul Yvelines. "Cel mare, Vincent, a început, ca şi mama lui, la o şcoală de stat, Littré. Şi apoi a apărut frustrarea părinţilor săi, a soţului meu şi a mea, când am văzut o mulţime de ore care nu erau suplinite în mod serios", a povestit ea. "La un moment dat, ne-am săturat, la fel ca părinţii din mii de alte familii, care au ales să caute o altă soluţie", a arătat Amélie Oudéa-Castéra.

"Locuiam în strada Stanislas, iar trimiterea copiilor noştri la şcoala Stanislas (o şcoală considerată elitistă şi scumpă - n.r.) a fost o alegere pe care am făcut-o pe baza proximităţii. Iar de atunci, ne-am asigurat în mod constant că avem copii nu doar bine educaţi, cu standarde înalte în ceea ce priveşte stăpânirea competenţelor fundamentale, ci şi că sunt fericiţi şi împliniţi, cu prieteni buni, care se simt în siguranţă şi încrezători", a continuat ea.

"Înainte de a stigmatiza alegerile făcute de părinţi, este important să ne amintim că şcoala este şcoala Republicii şi că Republica lucrează cu toată lumea", a conchis ministrul.

BFMTV aminteşte în context că Amélie Oudéa-Castéra a fost numită în fruntea Ministerului Educaţiei, aceeaşi instituţie care în mai 2023 a sesizat Inspecţia Generală şi a cerut să fie investigate acuzaţii de abuz homofob şi sexist făcute în presă în legătură cu Liceul Stanislas la care au învăţat copiii ei.

De atunci, controversa s-a intensificat, iar un articol din cotidianul Libération, publicat duminică, pune sub semnul întrebării versiunea ministrului educaţiei şi sportului.

În Libération, fosta educatoare a fiului cel mare al lui Amélie Oudéa-Castéra de la şcoala de stat Littré la care a început neagă versiunea ministrului. Potrivit Libération, doar fiul cel mare al lui Amélie Oudéa-Castéra a fost înscris pentru scurt timp în învăţământul de stat. Ziarul redă o declaraţie a educatoarei sale de la acea vreme (în 2009), care spune că Amélie Oudéa-Castéra şi soţul ei au decis să îşi trimită fiul la şcoala privată Stanislas, aproape de casa lor, deoarece şcoala publică din Littré refuzase să-l lase pe fiul lor să treacă de la grupa mică la grupa mijlocie, considerând că elevul era încă prea mic. Ea susţine că acesta ar fi fost motivul şi nu faptul că ea ar fi lipsit, iar orele nu i-au fost suplinite.

"Ministrul educaţiei dezminte categoric afirmaţiile relatate de Libération", a transmis în reacţie echipa lui Amélie Oudéa-Castera.

În plus, aflată, luni, într-o vizită în Seine-Saint-Denis, Amélie Oudéa-Castéra a declarat totuşi că ea "crede în şcolile de stat".

Însă articolul din Libération a declanşat o salvă de critici din partea mai multor politicieni, care cer demisia noului ministru al educaţiei, responsabilă şi pentru sport şi, deci, şi pentru Jocurile Olimpice pe care Parisul le va găzdui la vară.   

"Dacă este adevărat că doamna ministru a minţit atunci când a afirmat că fiul ei avea ore nesuplinite, atunci Amélie Oudéa-Castéra nu mai are ce căuta în fruntea Ministerului Educaţiei", a declarat pe X Rodrigo Arenas, fost copreşedinte al federaţiei unor asociaţii de părinţi, FCPE.

"Acum s-a adăugat şi o minciună la insulta pe care Amélie Oudéa-Castera a adus-o şcolilor publice şi profesorilor din ţara noastră. Ea este total discreditată pentru a rămâne în funcţie", a declarat şi secretarul general al Partidului Socialist, Pierre Jouvet. 

La rândul său, deputata ecologistă Sandrine Rousseau a scris pe X: "Trebuie să plecaţi acum, doamnă".

"Dublă greşeală, doamnă ministru! Aţi început bine", a comentat Guislaine David, purtătoarea de cuvânt a SNUipp-FSU (principalul sindicat din învăţământul primar).

Ministrul urma să se întâlnească luni cu sindicatele din educaţie.

De asemenea, preşedintele Emmanuel Macron se întâlneşte luni după-amiază cu parlamentarii majorităţii şi cu cei care îl susţin, în prezenţa premierului şi a membrilor guvernului, înainte de a susţine, marţi, o conferinţă de presă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.