Ceremonia de depunere a jurământului celui de-al 45 lea preşedinte al Statelor Unite, Donald J. Trump, a început oficial, la ora transmiterii acestei ştiri, pe scările Capitoliului din Washington D.C, în prezenţa preşedintelui Curţii Supreme, John G. Roberts. Ceremonia oficială a început cu discursul preşedintelui comisiei de inaugurare, Roy Blunt şi va include o serie de alocuţiuni, rugăciuni şi recitări de poezii, înainte ca republicanul să depună jurământul de credinţă faţă de ţară şi să devină al 45-lea lider al Statelor Unite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miliardarul republican nu va fi primul preşedinte care va jura pe două biblii la învestire - una dăruită în 1955 de către mama sa, precum şi biblia lui Abraham Lincoln, ce rămâne un simbol pentru istoria Partidului Republican.

În mod tradiţional, toţi preşedinţii americani depun jurământul cu mâna pe biblia lui Abraham Lincoln, aceeaşi folosită de al 16-lea preşedinte în 1861, atunci când Statele Unite erau la marginea izbucnirii Războiului Civil. De asemenea, miliardarul republican va introduce un element personal în ceremonia de învestire, fiind vorba despre o biblie primită în 1955 de la mama sa, Mary Anne MacLeod Trump.

Donald J. Trump a spus că şi-a redactat singur discursul istoric de învestire, care va include multe elemente personale pentru al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

”În timp ce va depune jurământul, preşedintele-ales îşi va ţine mâna smerit pe cele două biblii, care au o semnificaţie importantă atât pentru familia sa, cât şi pentru această naţiune”, declara preşedintele comisiei prezidenţiale de învestire, Tom Barrack.

După depunerea jurământului în prezenţa preşedintelui Curţii Supreme, John G. Roberts, biblia lui Abraham Lincoln va fi imediat înapoiată Bibliotecii Congresului.

Vice-preşedintele Mike Pence depune jurământul pe biblia lui Ronald Reagan, care râmâne unul dintre cei mai importanţi preşedinţi republicani din secolul al 20-lea. De asemenea, vicepreşedintele a depus jurământul în prezenţa magistratului Clarence Thomas de la Curtea Supremă, prima persoană afroamericană care a condus ceremonia de învestire a unui vicepreşedinte din Statele Unite.

Până la 800.000 de persoane participă la ceremonia de învestire a preşedintelui Donald J Trump.

După ceremonie, preşedinte ales va servi prânzul împreună cu membrii administraţiei sale şi cu prietenii apropiaţi în Rotonda Capitoliului.

Familia Obama participă la ceremonia de învestire a celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, însă se va retrage imediat după ceremonie de pe scările Capitoliului.

Peste 8.000 de persoane sunt aşteptate să mărşăluiască pe bulevardul Pennsyvlania în cadrul paradei de învestire conduse de preşedinte şi, care va începe la ora locală 15.00 (22.00 ora României). Această parada, la care vor lua parte reprezdentanţi ai tuturor forţelor armate din ţară, îi va conduce pe preşedinte şi pe vicepreşedinte de la Capitoliu la Casa Albă.

Între orele 19.00-21.00 (2.00-4.00 ora României) vor avea loc cele două baluri oficiale de învestire, la Centrul de Convenţie Walter E. Washington, precum şi Balul Forţelor Armate, la National Building Museum.

Donald şi Melania Trump vor dansa la fiecare dintre aceste baluri, iar preşedintele-ales ar urma să rostească mai multe discursuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.