Autorităţile judiciare române şi cele din Republica Moldova au destructurat o grupare infracţională formată din cetăţeni moldoveni, care se ocupa cu traficul de migranţi din Asia către Austria şi Germania, intrând fraudulos în Uniunea Europeană prin România. În România au fost identificate 16 transporturi, fiind depistaţi aproximativ 100 de migranţi, pe care grupul ar fi intenţionat să îi treacă fraudulos frontiera de stat, pentru fiecare persoană traficanţii primind între 5000 şi 8000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat dat publicităţii miercuri de Poliţia Română, activitatea infracţională a grupării de cetăţeni moldoveni a început în vara anului trecut. 
„Gruparea infracţională ar fi acţionat pe teritoriul României, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei României cu Ungaria şi Bulgaria, a grupurilor ilegale de migranţi, prin transportul acestora în autoutilitare modificate, cu compartimente special amenajate pentru disimularea lor, destinaţia fiind Austria şi Germania. Migranţii ar fi fost traficaţi în grupuri mici, de 6 - 10 persoane, preţul pentru activitatea de traficare fiind de 5.000 - 8.000 de euro de persoană (în funcţie de distanţa parcursă şi segmentul de călătorie oferit)”, se arată în comunicatul IGPR. 
 
Transporturile ilegale de migranţi se făceau cu autoutilitare în care erau îmbarcate şi alte persoane, a căror prezenţă în mijloacele de transport avea rolul de a induce în eroare organele de control, prin simularea unor transporturi normale de persoane şi marfă. 
Autoutilitarele cu migranţi erau precedate în trafic de autoturisme de mici dimensiuni, utilizate ca antemergător, ai căror şoferi îi anunţau pe cei ai autoutilitarelor dacă sunt controale în trafic sau dacă se fac verificări amănunţite în punctele de trecere a frontierei de stat a României.
„Pe teritoriul României, au fost documentate 16 transporturi, fiind depistaţi aproximativ 100 de migranţi, pe care grupul ar fi intenţionat să îi treacă fraudulos frontiera de stat, spre ţări din vestul Europei”, precizează sursa citată. 
Beneficiile materiale rezultate ar fi fost investite de membrii grupării infracţionale, pe teritoriul Republicii Moldova, în autoturisme de lux şi imobile.
Marţi, autorităţile moldovene, poliţişti de frontieră şi procurorii DIICOT împreună cu poliţiştii de la combaterea criminalităţii din România  au făcut 66 de percheziţii domiciliare şi ale autoturismelor utilizate de către membrii unei grupări infracţionale, în Chişinău şi zona de sud a Republicii Moldova. 
Au fost puse în executare 16 mandate de aducere, pe teritoriul Republicii Moldova, persoanele bănuite fiind conduse la sediul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale din Republica Moldova. După audieri, 11 persoane au fost reţinute, pentru 72 de ore.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.