Meteorologii anunţă un nou val de căldură şi disconfort termic ridicat, emiţând un Cod portocaliu în acest sens, pentru judeţele din zona de vest a ţării şi un Cod galben valabil pentru mare parte din rest. Totodată, zeci de judeţe din ţară sunt vizate de avertizări meteo care anunţă instabilitate atmosferică accentuată, cantităţi însemnate de ploi şi vijelii. În acest context, Inspectoratul General pentru Situaţii den Urgenţă (IGSU) recomandă populaţiei să ia măsuri privind protecţia personală şi pentru a preveni inundaţiile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, noi avertizări care vizează aproape întreaga ţară. 
Astfel, pe durata întregii zile este valabil un Cod portocaliu meteorologic vizând val de căldură şi disconfort termic ridicat în zonele joase din vestul şi nord-vestul ţării unde temperaturile maxime se vor apropia de recordurile absolute ale datei, iar după-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36...38 de grade.
Aceleaşi fenomene sunt anunţate pentru aproape tot restul ţării, vizat de un Cod galben meteorologic. Pe parcursul zilei valul de căldură se va menţine în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie şi de podiş, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade, anunţă ANM.
Miercuri, 6 iulie, valul de căldură se va menţine local în Muntenia şi în jumătatea de sud a Moldovei, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 şi 37 de grade.
Meteorologii prognozează şi noi vijelii şi furtuni, a căror intensitate va fi mai mare în unele zone. 
Un Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, cantităţi însemnate şi vijelii este în vigoare în perioada 5 iulie, ora 14:00 – 6 iulie, ora 10:00
În după-amiaza zilei de 5 iulie, local în Oltenia, în nordul Munteniei şi în Carpaţii Meridionali, apoi şi în Banat, sudul Crişanei şi sud-vestul Transilvaniei, vor fi averse torenţiale, vijelii (rafale de peste 70...80 km/h şi izolat 90 km/h) şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi local 35...40 şi pe arii restrânse 50...60 l/mp, anunţă meteorologii.
De asemenea, o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată a fost emisă pentru perioada 5 iulie, ora 12:00 – 6 iulie, ora 20:00. Se anunţă astfel perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, marţi (5 iulie) în sud-vest, în zona montană şi submontană, iar la noapte (5/6 iulie) şi miercuri (6 iulie) treptat şi în vest, centru, nord, nord-est şi sud. Vor fi averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice şi pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 25...35 l/mp.
În contextul avertizărilor emise de meteorologi privind producere de furtuni, IGSU recomandă populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. 
Autorităţile fac apel la cetățeni ca în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă,  să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. De asemenea, trebuie evitate adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
Cei surprinşi de furtună trebuie să sisteze activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime şi să evite atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ. Pe timpul vijeliei trebuie închise toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.