Viitura de pe Prut a ajuns joi în România, apa depăşind cu aproape 2 metri cota de pericol. Locuinţele din lunca inundabilă a râului sunt protejate cu saci şi cu panouri mobile. Acumularea Stânca-Costeşti a fost pregătită pentru a prelua unda de viitură. De asemenea, au fost emise avertizări hidrologice cod roşu pentru mai multe râuri din judeţele Botoşani şi Iaşi, iar cel pentru Râul Prut a fost prelungit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Viitura de pe râul Prut, formată pe teritoriul ucrainean, a ajuns, prin propagare, pe teritoriul României. Vârful maxim al viiturii se află în acest moment la intrarea în ţară. Astăzi, la ora 8.00, la staţia Oroftiana, se înregistrează cu 178 cm (aproape 2 m) peste COTA DE PERICOL şi va rămâne circa două ore, după care, va intra într-o o uşoară tendinţă de scădere. Specialiştii români de la Apele Române estimează că unda de viitură va ajunge, prin propagare, la Rădăuţi-Prut în următoarele 24 de ore”, anunţă Administraţia Naţională ”Apele Române”.

Din dispoziţia conducerii Apele Române, echipele de intervenţie asigură apărarea localităţilor Oroftiana, Baranca şi Rădăuţi-Prut prin suplimentarea cu saci (20.000) şi panouri mobile (500 metri liniari) a intrărilor în locuinţe, cu scopul protejării populaţiei care trăieşte în lunca inundabilă a râului Prut.

Specialiştii de la Apele Române au pregătit acumularea Stânca-Costeşti pentru a prelua unda de viitură de pe râul Prut.

În cursul dimineţii, hidrologii (INHGA) au emis două avertizări hidrologice COD ROŞU de fenomene imediate valabile până joil a ora 12.00: pentru râurile din bazinele hidrografice: Jijia, Sitna, Miletin, Bahlui, aferente judeţelor Botoşani şi Iaşi; pentru râurile din bazinele hidrografice: Volovăţ, Başeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, judeţul Botoşani.

De asemenea, INHGA a prelungit avertizarea CODUL ROŞU până vineri, la ora 24:00, pentru râurile din bazinele hidrografice: Prut – sector amonte Ac. Stânca Costeşti (judeţul Botoşani)

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.