Poliţiştii şi procurorii fac, vineri, cinci percheziţii în judeţul Vâlcea, la persoane suspectate că ar fi vândut către publicul larg, în România şi străinătate, substanţe chimice periculoase cu proprietăţi toxice. Substanţele sunt precursori de explozivi, unul dintre ei folosit la obţinerea nitroglicerinei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La data de 7 iunie 2019 poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică fac cinci percheziţii domiciliare în municipiul Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea, la locuinţele mai multor persoane cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de „nerespectarea regimului precursorilor de explozivi restricţionaţi” şi “trafic de produse sau substanţe toxice”, a anunţat, vineri, Parchetul General.

Sursa citată a precizat că, în urma cercetărilor a rezultat că, în perioada octombrie 2018 – iunie 2019, mai multe persoane din municipiul Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea, au comercializat ilegal către publicul larg, pe întreg teritoriul României dar şi în alte ţări din Europa, substanţe chimice periculoase cu proprietăţi toxice, respectiv: Formaldehidă (formol), Amoniac, Acid clorhidric, Acid Fosforic, Acid formic, Metabisulfit de sodiu, Borax, Acid Citric, Colofoniu , Clorură de amoniu etc., dar şi alte substanţe chimice incluse în categoria precursorilor de explozivi, respectiv, Acid azotic (nitric) şi Acid sulfuric.

Potrivit procurorilor, comercializarea acestor substanţe ”creează un pericol deosebit de grav pentru sănătatea şi viaţa oamenilor, a animalelor, a factorilor de mediu, precum şi pentru ordinea şi siguranţa publică”.

Substanţele chimice Acid Azotic şi Acid Sulfuric fac parte din categoria precursorilor de explozivi, ambele fiind enumerate în Anexele I şi II din Regulamentul (UE) nr. 98/2013 al Parlamentului European şi Consiliului, privind comercializarea şi utilizarea precursorilor de explozivi.

Acidul Azotic, în concentraţie mai mare de 3%, intră în categoria precursorilor de explozivi restricţionaţi, conform Anexei I, fiind o substanţă interzisă ce nu poate fi pusă la dispoziţia persoanelor din rândul publicului larg, iar acidul sulfuric este un precursor de exploziv ce intră în categoria substanţelor chimice pentru care se raportează tranzacţii suspecte, conform Anexei II din Regulamentul (UE) nr. 98/20013.

”Substanţa chimică Acid azotic (nitric) este una din cele mai importante substanţe incluse în categoria precursorilor de explozivi, fiind principalul compus al nitroglicerinei, substanţă clasificată ca exploziv de mare putere, cu putere mare de detonare utilizată la fabricarea dinamitei”, au precizat procurorii.â

La finalizarea anchetei, procurorii au anunţat că vor oferi detalii suplimentare.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a precizat că în acest dosar s-a organizat şi un flagrant. 

”În urma unui flagrant efectuat pe raza judeţului Vâlcea, poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au descoperit mai multe recipiente cu substanţe clasificate ca toxice şi precursori de explozivi restricţionaţi, printre care şi cei folosiţi la fabricarea dinamitei”, a transmis IGPR. 

Persoana vizată de poliţişti ar fi deţinut în mod ilicit şi ar fi oferit spre comercializare 50 de litri de acid azotic, precursor de exploziv restricţionat şi 26,5 litri de acid clorhidric, substanţă chimică cu proprietăţi toxice.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.