Pompierii prahoveni au reuşit să localizeze incendiul izbucnit marţi seară la un vagon încărcat cu azotat de amoniu, care face parte dintr-un tren de marfă oprit în staţia Breaza Nord. Echipajele din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova au intervenit, marţi seară, în gara Breaza Nord, unde dintr-un vagon încărcat cu azotat de amoniu al unui marfar ieşea fum. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a confirmat că există pericol de explozie. Conform purtătorului de cuvânt al ISU Prahova, trenul este în staţia Gura Beliei, fiind evacuate aproximativ 30 de persoane, inclusiv cele aflate în gară şi personalul gării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O scânteie produsă prin frânare care a determinat aprinderea podelei din lemn a vagonului cu azotat, posibilă cauză a incidentului din Breaza

O scânteie produsă prin frânare care a determinat aprinderea podelei din lemn a vagonului cu azotat este posibila cauză a incidentului din Gara Breaza, precizează ISU Prahova, menţionând că circulaţia feroviară este încă blocată până când întreaga garnitură va fi trasă pe altă linie. De altfel, Ministrul Transporturilor a dispus înfiinţarea unei comisii de anchetă care să analizeze cauzele producerii acestui incident.

Conform ISU Prahova, cauza probabilă o reprezintă scânteile provocate de saboţii vagonului, prin frânare, acestea determinând aprinderea podelei din lemn.

Garnitura urmează să fie trasă pe o linie neelectrificată şi pompierii vor continua să acţioneze cu apă.

Focul a fost stins, iar persoanele care fuseseră evacuare pot reveni acasă.

Traficul feroviar între Braşov şi Ploieşti va rămâne blocat până când garnitura va fi trasă pe linia secundară.

"Ministrul Transporturilor a dispus o Comisie de cercetare care va analiza cauzele producerii acestui incident şi va propune măsuri severe pentru ca asemenea evenimente să nu se mai repete", a anunţat marţi seară ministerul.

Incendiul de la vagonul încărcat cu azotat aflat în gara Breaza a fost localizat. Nu mai există pericol de explozie

Pompierii prahoveni au reuşit să localizeze incendiul izbucnit marţi seară la un vagon încărcat cu azotat de amoniu, care face parte dintr-un tren de marfă oprit în staţia Breaza Nord.

Între timp, 56 de oameni au fost evacuaţi şi duşi la sala de sport din oraş.

Purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, a declarat că vagonul încărcat cu azotat de amoniu a fost decuplat dintr-o parte, iar incendiul a fost localizat, în urma unei acţiuni foarte dificle, în timpul căreia a existat riscul producerii unei explozii.

La ora transmiterii acestei ştiri pericolul producerii unei deflagraţii a fost înlăturat.

Arafat: Populaţia este evacuată preventiv. Prefectul de Prahova: Nu mai iese fum, nu este flacără deschisă

Raed Arafat a precizat că populaţia este evacuată preventiv pe o rază de 800 de metri, fiind greu de estimat la această oră despre câţi locuitori este vorba. "Situaţia la acest moment este sub control. La Ministerul de Interne a fost constituită o celulă de criză, iar la faţa locului operaţiunile sunt coordonate de inspectorul şef al ISU şi de prefectul judeţului Prahova", a spus Arafat.

La rândul său, prefectul de Prahova, Mădălina Lupea, a spus că până la această oră a fost evacuată populaţia pe o rază de 500 de metri, fiind vorba de câteva zeci de persoane care sunt duse cu microbuzelela o sală de sport din localitate.



"Situaţia este sub control acum, nu mai iese fum, nu este flacără deschisă. La venirea noastră ieşea fum. Acum nu sunt probleme deosebite, sperăm să terminăm acţiunea în câteva ore, astfel încât populaţia să se poată întoarce în locuinţe", a spus prefectul.

Ea a precizat că la această oră pompierii intervin cu autospecialele pentru răcirea vagonului.

Precizări ale purtătorul de cuvânt al CFR

Purtătorul de cuvânt al CFR, Oana Brânzan, a spus că la această oră patru trenuri aflate în circulaţie la momentul închiderii traficului feroviar sunt oprite în gările Comarnic, Valea Largă şi Câmpina. Dintre acestea, trei erau cu destinaţia Bucureşti. î
 
Ea a precizat că garnitura care transporta azotat de amoniu aparţine CFR Marfă, este formată din 26 de vagoane şi plecase de la Târgu Mureş, cu destinaţia Ploieşti Triaj.

Autorităţile au decis evacuarea populaţiei din zonă pe o rază de 800 de metri. 

În zona gării a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică  pentru scoaterea de sub tensiune a liniei de alimentare. Initial, trei echipaje de stingere au intervenit, ulterior numărul acestora dublându-se.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Prahova Raluca Vasiloae, garnitura este formată din 25 de vagoane, iar dintr-unul dintre acestea, care este amplasat la mijlocul trenului, iese fum în partea sus.

La ora transmiterii acestei ştiri pompierii acţionează pentru răcirea vagonului.

Concomitent, autorităţile au decis evacuarea populaţiei pe o rază de 800 de metri.î

Traficul feroviar în zonă, între Ploieşti şi Braşov, este întrerupt, trenurile fiind blocate în diferite staţii.

Ce indicaţii are Combinatul Azomureş cu privire la transportul azotatului de amoniu

Conform unei fişe cu date de scuritate privind azotatul de amoniu realizată de Combinatul Azomureş, îngrăşământul în sine nu este combustibil, dar poate întreţine combustia chiar şi în absenţa aerului.

La cca.170°C se topeşte, descompunându-se relativ lent în amoniac şi acid azotic.

"La peste 200 °C descompunerea este rapidă şi dacă nu se iau măsuri imediate de răcire prin stropire cu o cantitate maxim posibilă de apă (inundare efectivă), reacţia de descompunere poate deveni o reacţie în lanţ, produşii de descompunere (oxizii de azot) catalizând reacţia care se poate transforma în orice clipă în explozie. Îngrăşământul poate să se aprindă şi să ardă la temperaturi mari (peste 400 °C) cu descompunere simultană în oxizi de azot, descompunere care se poate transforma în explozie în cazul contaminării cu materiale incompatibile precum combustibili (benzină, motorină), lubrifianţi (vaseline, uleiuri), pulberi metalice şi alte materiale", se arată în fişa Azomureş.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.