Ofiţerii DGA şi procurorii DIICOT de la Bucureşti fac, joi, mai multe percheziţii la Poliţia de Frontieră Timişoara în dosare vizând constituire de grup infracţional organizat, trafic de migranţi şi luare de mită. Mai multe birouri, dar şi locuinţe sunt percheziţionate. Şeful Biroului de Prevenirea şi Combaterea Migraţiei Ilegale este suspectat că primea sume de bani de la o grupare de trafic de migranţi pentru a nu-i cerceta pe membrii acesteia, iar un alt poliţist de frontieră sprijinea o altă grupare, oferind informaţii despre controale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - DIICOT a transmis că, joi, procurorii instituţiei, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DGA - Structura Centrală şi DCCO - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, fac opt percheziţii în judeţul Timiş, la sediul unei instituţii publice şi la domiciliile unor membri ai grupării, suspectaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită şi folosirea în mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

"În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada ianuarie 2020  - februarie 2021, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat, un ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de comisar-şef şi având funcţia de şef Birou Prevenirea şi Combaterea Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere în cadrul STPF Timiş a primit constant sume de bani, reprezentând jumătate din câştigurile obţinute de către gruparea infracţională specializată în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, pentru a nu îndeplini un act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, respectiv sesizarea şi efectuarea de investigaţii faţă de membrii acestei grupări infracţionale, preluarea şi coordonarea, prin intermediul lucrătorilor de poliţie aflaţi în subordinea sa, a investigaţiilor iniţiate de alte unităţi de poliţie ca urmare a activităţii de constatare a infracţiunii flagrante comise de către membrii acestei grupări, în vederea stopării acestora", a arătat DIICOT.

În urma cercetărilor s-a stabilit că gruparea a beneficiat de protecţia conferită de către principalele autorităţi de aplicare a legii având competenţă exclusivă în zona de frontieră a României, în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere.

Potrivit DIICOT, comisarul şef a creat aparenţa utilizării unor membri ai grupării în cauze penale, în calitate de colaboratori, deşi în realitate aceştia nu au avut nicio calitate procesuală în cauze penale instrumentate de către Biroul de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere din cadrul STPF Timiş.

În urma cercetărilor, a reieşit faptul că un alt agent din cadrul Poliţiei de Frontieră a sprijinit o altă grupare specializată în trafic de migranţi, prin oferirea de informaţii cu privire la controalele efectuate de către autorităţi la locaţiile în care erau cazaţi migranţii.

"Totodată, din probatoriul administrat a rezultat faptul că agentul de poliţie şi-a încălcat constant atribuţiile de serviciu ce îi reveneau prin prisma calităţii sale, în sensul că, având cunoştinţă de existenţa unor infracţiuni circumscrise migraţiei ilegale, nu a luat măsurile legale care se impuneau, ci dimpotrivă a divulgat din interior informaţii membrilor respectivei grupări, creându-le convingerea că beneficiază de protecţia autorităţilor care au în competenţă prevenirea şi combaterea unor astfel de infracţiuni", a mai arătat DIICOT.

La sediul DIICOT - Structura Centrală, vor fi duse, în vederea audierii, şase persoane.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul BSIJ.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) şi a procurorii DIICOT Bucureşti fac, joi, mai multe percheziţii la sediul Poliţiei de Frontieră Timişoara şi la mai multe locuinţe aparţinând unor poliţişti de frontieră şi unor persoane fizice.

Sunt cel puţin zece descinderi care vizează poliţişti de frontieră care se ocupă cu combaterea traficului de migranţi, dar şi persoane suspectate că ar face parte din grupări care se ocupă cu astfel de activităţi.
 
Percheziţiile de la sediul Poliţiei de Frontieră se desfăşoară la Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, în birouri de poliţie judiciară şi sprijin operaţional.
 
Operaţiunea celor de la DGA vizează în total patru angajaţi ai Poliţiei de Frontieră Timişoara, şi anume un ofiţer şi trei agenţi. În paralel, DIICOT Bucureşti a organizat cel puţin patru descinderi în locuinţele unor traficanţi de migranţi, persoane fizice.
 
În aceste dosare se fac cercetări pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de migranţi şi luare de mită.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.