Două tronsoane de drumuri naţionale din Vaslui şi Galaţi mai erau închise vineri seară din cauza zăpezii şi a viscolului, iar pe un drum naţional din judeţul Galaţi se circula cu restricţii. Porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud – Agigea şi Midia au fost redeschise.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Doar două drumuri mai sunt închise

Conform Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române, din cauza zăpezii şi a viscolului, traficul rutier este întrerupt pe următoarele tronsoane de drumuri naţionale:

Judeţul Galaţi:

1. DN24D Bălăbăneşti - Cuca.

Judetul Vaslui:

2. DN26 Găneşti – Blăgeşti;

Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, se circulă cu restricţie de 7,5 tone pe DN24D Cuca - Vânători (judeţul Galaţi).

Porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud – Agigea şi Midia, au fost redeschise traficului maritim şi fluvial.

UPDATE 21:20 - Porturile Constanţa Nord şi Constanţa Sud - Agigea închise din cauza vântului au fost redeschise. Porturile Midia şi Mangalia rămân închise

Porturile Constanţa Nord şi Constanţa Sud - Agigea, închise joi noapte, din cauza vântului puternic, au fost redeschise traficului maritim şi fluvial începând cu ora 20:00. În schimb, manevrele în porturile Midia şi Mangalia rămân în continuare suspendate.

Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, vineri seară, începând cu ora 20:00, porturile Constanţa Nord şi Constanţa Sud - Agigea au fost redeschise traficului maritim şi fluvial.

Manevrele în cele două porturi mai sus menţionate, dar şi în porturile Midia şi Mangalia au fost suspendate, joi seară, începând cu ora 22.50,, din cauza vântului puternic.

La ora actuală, porturile Mangalia şi Midia rămân în continuare închise.

UPDATE 20:00 - Traficul rutier, încă întrerupt pe două drumuri naţionale din judeţul Vaslui şi un drum naţional din judeţul Galaţi

Vineri seară, la ora 19.00, traficul rutier era încă întrerupt pe DN24D Balabaneşti - Cuca, din judeţul Galaţi şi pe drumurile naţionale DN24A Murgeni - Fălciu şi DN26 Găneşti – Blăgeşti, din judeţul Vaslui.

Ultimul drum naţional redat circulaţiei rutiere este DN11A Podul Turcului - Bârlad, din judeţul Vaslui, unde traficul a fost reluat în jurul orei 19.00.

Poliţiştii rutieri precizează că se circulă în condiţii de iarnă şi că recomandă şoferilor să ruleze cu prudenţă

Sursa citată a mai informat că, începând cu ora 17.00, în judeţul Hunedoara, traficul feroviar a fost reluat pe Secţia de cale Ferată 202, între Merişori şi Crivadia, care fusese întrerupt din cauza unui copac care a căzut pe linia de cale ferată, la kilometrul feroviar 64+239 de metri.

UPDATE 16.25 Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la ora 15.00, din cauza zăpezii şi a viscolului, traficul rutier era întrerupt pe următoarele tronsoane de drumuri naţionale:

- DN26 Folteşti - Blăgeşti, în judeţul Galaţi;

- DN24D Bălăbăneşti – Cuca, în judeţul Galaţi;

- DN24A Murgeni – Fălciu, în judeţul Vaslui;

- DN24B Albiţa – Huşi, judeţul Vaslui;

- DN2F Vlădia – Ivăneşti, în judeţul Vaslui;

 

- DN11A Podu Turcului  - Bârlad, în judeţul Vaslui.

UPDATE 15:51 - Autocarul cu copii din Kazahstan a fost deblocat

Pompierii au reuşit să deblocheze autocarul în care se aflau 18 copii cu vârste între 10 şi 12 ani din Kazahstan, rămas înzăpezit în localitatea vasluiană Valea Grecului, la aproximativ zece kilometri de Vama Albiţa, iar profesorii grupului au decis să se reîntoarcă acasă, deşi urmau să participe la un concurs de şah la Iaşi.

Pompierii au deszăpezit, după o intervenţie de aproape o oră, drumul spre municipiul Huşi, pentru ca autocarul cu cei 18 copii să ajungă în oraş.
 
Copiii urmau să participe la un concurs de şah, la Iaşi, însă profesorii acestora au decis să se întoarcă în Vama Albiţa, pentru a reveni acasă.
 
Autorităţile vasluiene susţin că grupul de elevi ar fi avut posibilitatea să ajungă la Iaşi, însă însoţitorii au refuzat, din cauza vremii.
 
Autocarul a intrat vineri dimineaţă în România, prin Vama Albiţa, însă nu şi-a mai putut continua drumul din cauza zăpezii, rămânând blocat în zona localităţii Valea Grecului.
 
Reprezentanţii Ambasadei Kazahstanului au solicitat intervenţia autorităţilor vasluiene. 
 
Tot vineri, pompierii şi militarii vasluieni au intervenit pentru deblocarea altor două autocare.
 
Un autocar cu 53 de persoane a rămas înzăpezit în Vama Albiţa, iar altul cu 34 de persoane în zona localităţii Crasna, pe sensul de mers spre Huşi.

UPDATE 14:26 - Vaslui: Autocar cu 18 copii cu vârste între 10 şi 12 ani, din Kazahstan, rămas blocat 

Un autocar în care se află 18 copii cu vârste între 10 şi 12 ani, din Kazahstan, a rămas blocat, vineri după-amiază, în localitatea vasluiană Valea Grecului, la aproximativ zece kilometri de Vama Albiţa, din cauza zăpezii. Pompierii şi militarii au intervenit, în cursul zilei, pentru deszăpezirea altor două autocare cu 53 de pasageri, respectiv 34 de persoane, blocate în Vama Albiţa şi în localitatea Crasna.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Vaslui, autocarul cu cei 18 copii a rămas înzăpezit în zona localităţii Valea Grecului, pe sensul de mers spre Huşi.

Autocarul a intrat vineri dimineaţă în România, prin Vama Albiţa, însă nu şi-a mai putut continua drumul din cauza zăpezii. Reprezentanţii Ambasadei Kazahstanului au solicitat intervenţia autorităţilor vasluiene.
La ora transmiterii acestei ştiri, în zonă intervin militari de la Garnizoana Huşi şi pompieri de la ISU. După ce vor fi preluaţi de autorităţi, copiii vor fi duşi în Huşi.
 
”Cei 18 copii vor rămâne temporar în municipiul Huşi, urmând a se stabili dacă îşi vor contuinua deplasrea, în funcţie de situaţia drumurilor şi a condiţiilor meteo”, a spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui, Cristian Lapa.
 
Tot vineri, pompierii şi militarii vasluieni au intervenit pentru deblocarea altor două autocare.
 
Un autocar cu 53 de persoane a rămas înzăpezit în Vama Albiţa, iar altul cu 34 de persoane în zona localităţii Crasna, pe sensul de mers spre Huşi.
 
De asemenea, un bărbat cu probleme grave de sănătate, din localitatea vasluiană Rafaila, care se afla de mai multe ore într-o maşină rămasă înzăpezită pe un drum judeţean a fost preluat de un echipaj medical.

UPDATE 14:05 - Mii de arbori au căzut în Iaşi, din cauza greutăţii zăpezii, iar zeci de echipe de muncitori acţionează pentru curăţarea şoselelor  

Mii de arbori au căzut în municipiul Iaşi, din cauza greutăţii zăpezii, iar zeci de echipe de muncitori acţionează pentru curăţarea şoselelor, în timp ce în judeţ opt drumuri sunt în continuare închise.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a declarat, vineri, că stratul de zăpadă măsoară în unele cartiere ale oraşului peste 25 de centimetri şi că marea problemă este legată de ruperea unor arbori. A fost blocată circulaţia pe unele artere, iar mai multe maşini au fost avariate.
 
„Codul portocaliu lasă urmări în municipiul Iaşi. Grosimea stratului de zăpada, mai ales în zonele Bucium şi Copou a depăşit 25 de centimetri. Vântul şi volumul mare de zăpadă au provocat sute de căderi de arbori. Dacă numărăm şi de arborii mici, vorbim de mii. S-a acţionat toată noaptea, se acţionează în continuare. Sunt 70 de utilaje şi echipe de muncitori peste tot în oraş. Au fost 11 maşini avariate. Acţionăm pentru degajarea căilor de circulaţie”, a declarat primaul Iaşiului Mihai Chirica.
 
Pe de altă parte, reprezentanţii Consiliului Judeţean au anunţat că la ora 13.00 opt drumuri judeţene erau în continuare închise, după ce alte patru au fost redate circulaţiei în ultimele ore.
 
„Există opt tronsoane de drum judeţean care sunt închise traficului rutier: Ciorteşti-Dolheşti, Moşna-Bohotin, Ţibăneşti-Dagâţa, Ruginoasa-Heleşteni,  Kogălniceni-Oboroceni, Paşcani-Mirosloveşti, Măcăreşti-Grozeşti şi Tătăruşi-Iorcani. În prezent echipele de intervenţie acţionează cu 10 autocamioane de tip lamă cu sărăriţă, patru autogredere, două freze şi patru încărcătoare frontale”, a declarat Vlad Ciobanu, purtătorul de cuvânt al CJ Iaşi.
 
UPDATE 13:11 - Alba: Aproape 3.700 de familii din zona montană, în continuare fără curent electric, din cauza ninsorii

Aproape 3.700 de familii din mai multe localităţi din zona montană a judeţului Alba sunt în continuare fără curent electric, din cauza unor avarii produse la reţelele de electricitate, ca urmare a ninsorilor, unii dintre abonaţi neavând electricitate de peste 24 de ore.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Tristan Gheorghe Fogaraşi, a declarat, vineri, pentru News.ro că 3.673 de abonaţi din şapte localităţi, majoritatea din zona montană a judeţului Alba, nu au curent, din cauza unor avarii produse la reţelele de electricitate pe fondul vremii nefavorabile.

Abonaţii afectaţi sunt din localităţile Abrud, Câmpeni, Baia de Arieş, Sebeş, Râmeţ, Mogoş şi Bucium, iar unele dintre gospodării nu au curent electric de peste 24 de ore.

La faţa locului au fost mobilizate mai multe echipe de intervenţie ale Electrica care încearcă să remedieze problemele apărute.

În ultimele zile în zona montană din judeţul Alba a nins abundent, stratul de zăpadă ajungând şi la peste 20 de centimetri în Munţii Şureanu sau în Munţii Apuseni.

UPDATE 12:53 Peste 40 de autotrenuri sunt blocate pe DN 1 A, la graniţa dintre judeţele Prahova şi Braşov

Peste 40 de autotrenuri sunt blocate, vineri după-amiază, pe DN 1 A, la graniţa dintre judeţele Prahova şi Braşov, după ce un TIR a derapat şi a rămas blocat pe şosea, drumul fiind acoperit cu zăpadă. Jandarmii le-au dus şoferilor apă şi le-au cumpărat celor care au dorit ţigări şi alte bunuri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Prahova, Raluca Brezeanu, traficul rutier pentru TIR-uri este blocat pe DN 1 A, la graniţa dintre judeţele Prahova şi Braşov, după ce un autotren a derapat şi a rămas pe carosabil. TIR-ul care a derapat era încărcat cu mărfuri nealimentare.

La ora transmiterii acestei ştiri, drumul este deschis doar pe un sens şi este posibilă doar circulaţia autoturismelor.

În condiţiile în care DN 1 A este singura cale de acces a TIR-urilor către Braşov, întrucât în cursul săptămânii pe timp de zi şi în weekend acestea nu au acces pe DN 1, pe Valea Prahovei, zeci de autotrenuri sunt blocate pe acest tronson, începând cu ora 10.00.

Potrivit datelor furnizate de jandarmii prahoveni, peste 40 de TIR-uri sunt blocate pe DN 1 A, iar jandarmii montani le-au dus şoferilor apă de a o fabrică din zonă, iar şoferii care vrut să-şi cumpere mâncare sau ţigări, dar nu şi-au putut părăsi autotrenurile, le-au dat jandarmilor bani iar aceştia au mers şi le-au cumpărat cele necesare. 

UPDATE 12:47 Mai multe zboruri pe aeroportul din Iaşi au întârzieri de câteva ore, iar unele au fost anulate

Mai multe zboruri pe aeroportul din Iaşi au întârzieri de câteva ore, iar unele au fost anulate, vineri, din cauza ninsorii şi a viscolului.

Potrivit reprezentanţilor Aeroportului Iaşi, din cauza vizibilităţii scăzute, aeronavele ce aveau programate zboruri din Iaşi spre Londra (8.30), Otopeni (7.00 şi 9.30) şi Timişoara (7.30) nu au putut decola.

Totodată, zborurile Iaşi -Tel Aviv (6.05) şi Iaşi-Londra (6.05) au plecat de la Iaşi cu întârzieri de trei ore, respectiv patru ore şi jumătate.

De asemenea, cele două curse de la Bucureşti, care trebuia să ajungă în Iaşi la ora 9.00, respectiv 9.25, au fost amânate.

”La Aeroportul Iaşi, utilajele lucrează la foc continuu pe pistă şi platformă pentru a îndepărta zăpada. În jurul prânzului, sunt şanse ca ninsoarea să se oprească”, susţin reprezentanţii aerogării ieşene.

Pe de altă parte, mai mulţi pasageri au reclamat că au pierdut zborurile programate în cursul dimineţii, întrucât drumul dintre oraş şi aeroport a fost impracticabil, din cauza arborilor căzuţi pe şosea.

UPDATE 12:09 Iaşi: Zeci de copaci s-au prăbuşit din cauza greutăţii zăpezii şi a vântului; printre arborii afectaţi, şi teiul lui Eminescu

Zeci de copaci s-au prăbuşit în municipiul Iaşi, din cauza greutăţii zăpezii şi a vântului puternic, iar mai multe maşini au fost avariate, printre arborii afectaţi fiind şi teiul poetului Mihai Eminescu, din Parcul Copou, mai multe ramuri ale acestuia rupându-se.

În mai multe zone ale Iaşiului, zeci de arbori s-au rupt sub greutatea zăpezii, iar câteva autoturisme au fost avariate.

Drumul care leagă municipiul Iaşi de aeroport a fost blocat în cursul dimineţii, echipele Primăriei lucrând la curăţarea şoselei de crengile căzute.

Totodată, în zona Copou, echipele Direcţiei de Servicii Municipale au tăiat mai mulţi copaci, pentru că exista pericol de prăbuşire.

De asemenea, teiul poetului Mihai Eminescu din Parcul Copou, un simbol al Iaşiului, a fost afectat, mai multe crengi rupându-se, din cauza greutăţii zăpezii.

”Aşa ceva eu nu am mai văzut de 20 de ani. Zăpada în livadă e până la genunchi. Copacii sunt cocoşaţi de zăpada grea şi umedă. I-am scuturat, fiindcă există pericol de rupere. Chiar dacă anul acesta corola de flori a fost afectată, măcar să nu aibă de suferit anul viitor”, a spus Romeo V., un ieşean care locuieşte la marginea oraşului.

În comuna Aroneanu, un localnic şi-a acoperit plantaţiile de căpşuni cu folie, pentru a le proteja de zăpadă şi de frig.

În judeţul Iaşi continuă să ningă viscolit, însă autorităţile se aşteaptă ca precipitaţiile să scadă în intensitate în cursul după-amiezii.

UPDATE 11:12 Vrancea: Pompierii au îndepărtat copacul căzut pe DN 2L, unde zece autoturisme şi o ambulanţă rămăseseră blocate

Pompierii din Vrancea au îndepărtat copacul căzut pe DN 2L, unde zece autoturisme şi o ambulanţă solicitată să preia un bolnav rămăseseră blocate.

Pompierii de la Panciu au îndepărtat copacul căzut pe şosea, apoi drumarii au curăţat drumul de zăpadă, astfel încât autoturismele şi ambulanţa solicitată la un bolnav din localitatea Câmpuri să îşi poată continua deplasarea.

În prezent, salvarea a ajuns la pacient şi urmează să-l transporte la spitalul din Focşani. Ambulanţa este însoţită de un utilaj de deszăpezire.

De asemenea, a fost deblocat şi DN 11A, pe sectorul Lespezi-Rădăcineşti, după ce pompierii au îndepărtat mai mulţi copaci căzuţi pe şosea.

În judeţul Vrancea, vineri dimineaţă, 121 de localităţi din 50 de comune, dar şi oraşele Focşani, Adjud, Panciu, Mărăşeşti şi Odobeşti sunt nealimentate parţial sau total cu energie electrică, fiind afectaţi 28.000 de abonaţi.

UPDATE 11:00 Traficul rutier pe DN24 şi DN 24C, în judeţul Iaşi, blocat; alte şapte drumuri naţionale din Galaţi, Vaslui şi Neamţ, închise

Traficul rutier pe DN 24 Vaslui – Bucium şi DN 24C Vânători - Petricani, în judeţul Iaşi, este blocat, vineri, din cauza viscolului. De asemenea, sunt închise circulaţiei alte şapte drumuri naţionale din Galaţi, Vaslui şi Neamţ.

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, la ora 10.30, în judeţul Iaşi, traficul rutier este întrerupt, din cauza viscolului, pe DN24 Vaslui – Bucium şi DN 24 C Vânători  - Petricani.

De asemenea, la ora 10.00, din cauza zăpezii şi a viscolului, mai erau închise traficului:

- DN26 Folteşti - Blăgeşti, în judeţul Vaslui;

- DN24D Bălăbăneşti – Cuca, în judeţul Galaţi,

- DN24A Murgeni – Fălciu, în judeţul Vaslui ;

- DN24B Albiţa – Huşi, judeţul Vaslui;

- DN2F Vlădia – Ivăneşti, în judeţul Vaslui;

- DN15D Piatra Neamţ – Roman, judetul Neamţ;

- DN11A Podu Turcului  - Bârlad, în judeţul Vaslui.

În judeţul Tulcea, traficul rutier este blocat pe DN22A Ciucurova – Topolog, din cauza unui autotren care a derapat, ca urmare a zăpezii viscolite.

În judeţul Bacău, traficul rutier este blocat din cauza unui autotren care a derapat, pe DN2G Bacău- Moineşti, la kilometrul 20+700.

În judeţul Prahova, traficul rutier este blocat din cauza unui autotren care a derapat, pe DN1A Braşov - Cheia, la kilometrul 159+60.

În judeţul Iaşi, este restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe DN 28A Târgu Frumos - Paşcani, din cauza ninsorii viscolite.

În judeţul Constanţa, din cauza vântului puternic, sunt suspendate manevrele în porturile de la Marea Neagră (Constanţa-Nord, Constanţa-Sud, Midia şi Mangalia).

UPDATE 10:52 Traficul feroviar între staţiile Petroşani-Baniţa şi Tecuci-Mărăşeşti este blocat, patru trenuri fiind afectate

Traficul feroviar între staţiile Petroşani-Baniţa şi Tecuci-Mărăşeşti este blocat vineri, patru trenuri fiind afectate. Circulaţia între staţiile Târgu Ocna şi Oneşti a fost reluată, iar garniturile staţionate şi-au reluat deplasarea, având întârzieri.

Potrivit CFR, între staţiile Petroşani şi Baniţa circulaţia feroviară este temporar întreruptă, din cauza unui copac căzut care a afectat linia de contact.

Echipele de intervenţie se află la faţa locului şi lucrează pentru înlăturarea copacului şi punerea sub tensiune a liniei de contact, astfel încât circulaţia să se reia în cel mai scurt timp.

Trenurile IR 1823 Bucureşti Nord - Târgu Jiu şi IR 1821 Constanţa - Arad staţionează momentan în staţiile adiacente până la redeschiderea circulaţiei.

De asemenea, circulaţia feroviară este întreruptă în prezent şi între staţiile Tecuci şi Mărăşeşti, trenurile IR 1662 Iaşi – Bucureşti Nord şi IR 10661 Bucureşti Nord – Iaşi fiind afectate.

Pe de altă parte, s-a redeschis circulaţia între staţiile Târgu Ocna şi Oneşti, iar trenurile R 5202 Suceava – Paşcani, R 5201 Mărăşeşti – Miercurea Ciuc, IR 1541 Iaşi – Braşov vor ajunge la destinaţii cu întârzieri.

UPDATE 10:35 Vaslui: O femeie cu probleme grave de sănătate aflată într-o maşină rămasă înzăpezită aşteaptă de cinci ore să fie  preluată de ambulanţă

O femeie cu probleme grave de sănătate, din localitatea vasluiană Rafaila, aflată într-o maşină rămasă înzăpezită pe un drum judeţean aşteaptă de peste cinci ore să fie preluată de un echipaj medical, după ce ambulanţa solicitată nu a putut ajunge la aceasta, din cauza zăpezii. Autorităţile au trimis autospeciala cu şenile a pompierilor pentru a o recupera pe vasluiancă.

Autosanitara trimisă iniţial la femeia bolnavă a rămas blocată la aproximativ cinci kilometri de satul în carte locuieşte aceasta.

În aceste condiţii, conducerea Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui a solicitat sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi al Primăriei Rafaila. Autorităţile locale au preluat-o pe femeia de 61 de ani cu o maşină cu tracţiune integrală, care însă nu a putut ajunge la autosanitară, rămânând înzăpezită.

”La ora 7.20 a fost cel de-al doilea apel în acest caz, prin care am fost anunţaţi că pacienta, cu observaţie de accident vascular, se află în stare de inconştienţă. Acum aşteptăm ca autoşenilata trimisă la caz să preia femeia şi să o aducă la ambulanţă, pentru a putea fi transportată ulterior la spital”, a declarat, vineri, pentru News.ro directorul medical al SAJ Vaslui, Ana Maria Ungureanu.

Pompierii care urmează să o preia pe femeie cu autospeciala cu şenile au precizat că a apărut un blocaj şi pe DN 15D Vaslui – Roman, în localitatea Todireşti, după ce un TIR a derapat.    

UPDATE 10:15 Iaşi: O femeie a născut în autospeciala de transport victime multiple în drum către maternitate

Potrivit reprezentanţilor ISU Iaşi, o gravidă din comuna Voineşti a născut în autospeciala de transport victime multiple, care a ajuns cu întârziere din cauza drumului blocat de zăpadă.


Totodată, reprezentanţii ISU au precizat că o şenilată şi o ambulanţă au plecat către comuna Dagâţa, pentru salvarea unei alte femei gravide.

”O gravidă a născut în autospeciala de transport victime multiple, asistată de o asistentă. Femeia şi copilul au fost aduşi la maternitatea din Iaşi şi se simt bine. O a doua gravidă se află în contracţii la Dagâţa. Au plecat şenilata şi ambulanţa, drumul fiind inaccesibil din cauza zăpezii”, a declarat pentru News.ro, Silvia Bolohan, purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi.

Un număr de 12 drumuri judeţene din Iaşi sunt închise traficului rutier, din cauza ninsorii şi viscolului. Utilajele Direcţiei de Drumuri Judeţene intervin cu opt utilaje de tip autocamioane cu lamă, patru încărcătoare frontale şi trei autogredere. Este vorba despre  DJ 244D Ciorteşti- Dolheşti, DJ 244F Moşna-Bohotin, DJ 248A Iaşi-Voineşti, DJ 246 Ţibăneşti-Dagâţa, DJ 281 Sticlăria-Slobozia, DJ 281C Blăgeşti-Coasta Măgurii,  DN 24- Dobrovăţ, DJ 280D Ruginoasa-Heleşteni, DJ 208G Kogălniceni-Oboroceni, DJ 208L Paşcani-Mirosloveşti, DJ 280 Strunga-Oţeleni şi DJ 207A Sineşti-Storneşti.

"Pentru şoferii care circulă pe drumurile judeţene în perioada următoare este recomandat să se informeze, în prealabil, la Direcţia de Administrare a Drumurilor Judeţene Iaşi, la numărul de telefon 0232 255 961. Se acţionează în continuare cu echipe mixte cu utilaje pentru curăţirea zăpezii şi lărgirea carosabilului, dar şi pentru înlăturarea copacilor căzuţi în cursul nopţii pe suprafaţa carosabila pe unele tronsoane de drum", au precizat reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi.

În judeţul Iaşi continua să ningă abundent, iar în unele zone stratul de zăpadă are jumătate de metru.

UPDATE 09:27 Galaţi: Intervenţii cu autoşenilata pentru salvarea mai multor persoane, între care şi o gravidă; pasagerii unui autocar, cazaţi la un cămin

Pompierii militari din Galaţi au intervenit, în cursul nopţii de joi spre vineri, cu o autoşenilată pentru salvarea mai multor persoane, între care şi o gravidă, care au avut nevoie de ajutor medical. Din cauza drumurilor acoperite cu zăpadă, 12 persoane au rămas peste noapte la primăria din localitatea Cuca, iar 24 de pasageri ai unui autocar din Republica Moldova au fost cazaţi la un cămin din Oancea.

Purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă, a declarat că în noaptea de joi spre vineri s-a intervenit cu o autoşenilată şi o ambulanţă pentru transport victime multiple în localităţile Cuca, Rediu şi Plevna pentru salvarea a 15 persoane, între care patru copii şi o femeie însărcinată.

Opt persoane, între care femeia însărcinată şi doi copii, au fost tranportate la unităţile medicale din municipiul Galaţi.

De asemenea, 12 persopane şi-au petrecut noaptea la primăria din localitatea Cuca după ce acestea au fost deblocate din autovehiculele rămase în zăpadă.

Totodată, un autocar din Republica Moldova a derapat din cauza zăpezii, în zona localităţii Oancea, cei 24 de pasageri, între care 16 copii, fiiind cazaţi la căminul de bătrâni din localitate.

Reprezentantul ISU Galaţi a mai spus că în prezent 25 de localităţi din judeţ nu sunt alimentate cu energie electrică, echipele Electrica acţionând pentru remedierea defecţiunilor.

În municipiului Galaţi, militarii ISU alături de lucrători ai societăţii Gospodărie Urbană au avut aproape 100 de intervenţii după ce arbori sau crengi ale copacilor au blocat drumuri sau au căzut peste maşini.

În total, în ultimele ore militarii ISU Galaţi au avut aproximativ 150 de misiuni, respectiv cazuri medicale, autovehicule blocate în trafic şi arbori căzuţi pe carosabil.

Traficul rutier rămâne închis pe DN 24 D, în timp ce şi DN 26, de la km 12 la km 81, a fost închis în cursul nopţţii de joi spre vineri

UPDATE 09:06 Vaslui: Autocar cu zeci de pasageri, înzăpezit între Vama Albiţa şi Huşi, unde s-a răsturnat şi o cisternă

Un autocar cu zeci de pasageri din Republica Moldova a rămas înzăpezit, vineri, între Vama Albiţa şi Huşi, iar o cisternă s-a răsturnat pe acelaşi sector de drum. Un copil care urma să ajungă pentru un transplant la Iaşi împreună cu mama sa a fost recuperat de pompieri din maşina rămasă blocată în zăpadă.

Mai multe maşini, între care şi un autocar, au rămas înzăpezite între Vama Albiţa şi municipiul Huşi, autorităţile căutând soluţii pentru salvarea persoanelor rămase izolate.

Prefectul judeţului Vaslui, Isabel Bogdan, a solicitat sprijinul Poliţiei de Frontieră pentru a prelua, cu autoturismele de teren din dotarea instituţiei, şoferii şi pasagerii maşinilor care sunt blocate în trafic.

Un copil care era transportat cu maşina de către mama sa la Iaşi pentru un transplant a fost salvat de către autorităţi, fiind dus în condiţii de siguranţă la Huşi.

Un autocar cu zeci de pasageri din Republica Moldova a rămas blocat în trafic, din cauza zăpezii, în zona localităţii Valea Grecului.

”Am reuşit şi am ajuns personal la acel autocar şi am constatat că persoanele sunt în siguranţă. Deocamdată, nu se pune problema evacuării călătorilor. Prioritate pentru noi în momentul de faţă sunt persoanele rămase izolate în autoturisme, pe care le vom prelua pe rând şi le vom duce la Huşi”, a declarat, vineri, pentru News.ro prefectul Isabel Bogdan.

Pe acelaşi sector de drum, între Huşi şi Vama Albiţa, o cisternă s-a răsturnat, fără a se cunoaşte, deocamdată, dacă există scurgeri de combustibil.

Mai multe cabluri de electricitate au căzut pe şosea, pe drumul european E 581, în apropiere de municipiul Bârlad, după ce un stâlp de înaltă tensiune s-a rupt. Poliţia a blocat traficul spre şi dinspre Vaslui.   

UPDATE 09:02 Trafic închis pe opt drumuri naţionale, nouă judeţene şi unul comunal, din cauza vremii

Din cauza vremii nefavorabile, traficul este închis, la ora transmiterii acestei ştiri, pe opt drumuri naţionale, nouă judeţene şi unul comunal, anunţă Poliţia Română.

Drumurile naţionale închise circulaţiei sunt:

- DN26 Vânători - Blăgeşti, în judeţele Galaţi şi Vaslui;

- DN24D, în judeţul Galaţi, între intersecţia cu DN26 (zona Folteşti) şi limita cu judeţul Vaslui;

- DN24A Murgeni - Fălciu, în judeţul Vaslui ;

- DN24B Albiţa - Huşi, judeţul Vaslui;

- DN2F Vlădia - Ivăneşti, în judeţul Vaslui;

- DN15D Piatra Neamţ – Roman, judetul Neamţ;

- DN11A Podu Turcului  - Bârlad, în judeţul Vaslui. Probleme pe acest drum sunt şi în judeţul Vrancea;

- DN 1 H, tronsonul Alesd - Sinteu (judetul Bihor).

Totodată, sunt închise, la această oră, următoarele drumuri judeţene:

- DJ 251B, între localităţile Certeşti şi Blânzi;

- DJ 240A, între localităţile Certeşti şi Cârlomăneşti

- DJ 251, între localităţile Matca şi Valea Mărului;

- DJ 252, între localităţile Nicoreşti şi Buciumeni,

- DJ 251A, între localităţile Corod şi Certeşti;

- DJ 252A, între localităţile Poiana şi Buciumeni.

- DJ 244 D, între localităţile Huşi şi Buneşti;

- DJ 244B, între localităţile Şişcani şi Creţeşti;

- DJ 244C, între localităţile Huşi şi Pădureni.

În afară de cele opt drumuri naţionale şi nouă judeţene, este închis şi drumul comunal 134, care face legătura dintre Sinaia şi Cota 1400.

Restricţii de circulaţie sunt aplicate pe un tronson de Drum Naţional, în judetul Iaşi, respectiv pe DN28A, tronsonul Târgu Frumos - Paşcani. Restricţia se referă la autovehiculele cu masa maxima autorizată mai mare de 7,5 tone, precizează poliţiştii.

UPDATE 08:10 Peste 90 de localităţi din zona centrală şi de nord a Moldovei, fără curent. Toate comunele din judeţul Vaslui, afectate

Un număr de 94 de localităţi din cinci judeţe din zona centrală şi de nord a Moldovei sunt nealimentate total sau parţial cu energie electrică, vineri dimineaţă, din cauza ninsorilor abundente şi a rafalelor de vânt. Toate comunele din judeţul Vaslui, susţin reprezentanţii Delgaz Grid, sunt afectate de întreruperea curentului.

Sunt nealimentate cu energie electrică 57 de localităţi din Bacău, 17 din Iaşi, zece din Suceava, şase din Botoşani şi patru din Neamţ.

Cele mai mari probleme sunt în judeţul Vaslui, unde, protrivit reprezentanţilor Delgaz Grid, toate unităţile administrativ teritoriale se confruntă cu întreruperi ale alimentării cu energie electrică.

”Înrăutăţirea condiţiilor meteorologice a provocat avarii importante în reţeaua de distribuţie a energiei electrice. În judeţul Vaslui există în zona Bârlad – Murgeni stâlpi de înaltă tensiuni rupţi, fiind astfel afectate magistrale de transport a energie electrice”, a declarat, vineri, pentru News.ro responsabilul mass-media al Delgaz Grid, Cornel Zaiţ.

Echipe ale companiei de furnizare a energiei electrice şi ale contractorilor se află în teren pentru remedierea defecţiunilor, însă ”anumite lucrări necesită timp pentru realizarea în siguranţă, atât pentru consumatori, cât şi pentru electricieni”, susţin reprezentanţii Delgaz Grid.

UPDATE 08:04 Aproape 7.000 de gospodării din judeţul Brăila sunt nealimentate cu energie electrică

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brăila, Ştefan Stoian, 6.782 de abonaţi din 23 de localităţi au rămas fără curent electric.

Avarii la reţeaua de distribuţie se înregistreză în localităţile Oprişeneşti, Plopu, Tîrlele Filiului, Batogu, Ioneşti, Gurguieţi, Sihleanu, Scorţaru Nou, Constantineşti, Râmnicelu, Corbu Nou, Măxineni, Măru Roşu, Lacu Rezii, Cuza Vodă, Salcia Tudor, Gradiştea, Custura, Boarca, Racoviţa, Corbeni, Gemenele, Găvani. În unele dintre cazuri, oamenii nu au curent de aproape 24 de ore.

Din cauza vântului puternic, nouă copaci au fost doborâţi la pământ în ultimele ore, echipaje ale ISU intervenind pentru îndepărtarea acestora.

În prezent, pe drumurile din judeţul Brăila se circulă îngreunat, însă nu sunt blocaje

UPDATE 07:57 Buzău: O autoşenilată şi o autospecială intervin de zece ore pentru preluarea a patru persoane care au nevoie de dializă

O autoşenilată şi o autospecială de transport victime multiple intervin în judeţul Buzău, de mai mult de zece ore, pentru preluarea a patru persoane care au nevoie de dializă. În jurul orei 5.00, doi dintre bolnavi au fost aduşi la o ambulanţă, iar pentru preluarea celorlalţi doi echipajele medicale aşteaptă un utilaj pentru a curăţa drumul, zăpadă în zonă ajungând chiar şi la doi metri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău, Vasile Prahoveanu, joi seară o autoşenilată şi o autospecială de transport persoane şi victime multiple s-au deplasat în zona Bisoca şi Săruleşti, pentru a prelua şi transporta la Spitalul Judeţean Buzău patru persoane programate vineri pentru dializă.

Din cauza drumului greu accesibil, în zonă zăpadă ajungând pe alocuri şi la doi metri înălţime, în jurul orei 5.00 doi dintre bolnavi au fost aduşi în zona circulabilă şi au fost preluaţi de o ambulanţă.

În prezent, pentru preluarea celorlalţi doi bolnavi echipajele medicale aşteaptă un utilaj de deszăpezire, refugiindu-se în sediul Primâriei Săruleşti, din cauza viscolului.

În judeţul Buzău, vineri dimineaţă, pe drumurile naţionale şi judeţene din zona de munte se circulă îngreunat, acţionându-se cu utilaje de la Secţia de Drumuri Naţionale şi Drumuri Judeţene Buzău. De asemenea, pe mai multe drumuri judeţene au fost împrăştiate zeci de tone de materiale antiderapante.

Din cauza viscolului, în judeţul Buzău sunt nealimentate cu energie electrică sate din opt comune.

UPDATE 07:39 Traficul închis şi pe DN 24B Albiţa-Huşi şi DN 15D Piatra Neamţ-Roman; şapte drumuri naţionale sunt blocate

Traficul rutier a fost închis, vineri dimineaţă, şi pe DN 24B Albiţa-Huşi şi DN 15D Piatra Neamţ-Roman, în prezent fiind blocate şapte drumuri naţionale. De asemenea, circulaţia pe DN7 Sibiu - Râmnicu Vâlcea se desfăşoară pe un singur sens, din cauza unui accident în care au fost implicate două autoturisme, în zonă formându-se coloane de maşini.

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, la ora 7.20, din cauza zăpezii şi a viscolului, traficul rutier este întrerupt pe următoarele tronsoane de drumuri naţionale:

- DN26 Vânători - Blăgeşti, în judeţele Galaţi şi Vaslui;

- DN24D, în judeţul Galaţi, între intersecţia cu DN26 (zona Folteşti) şi limita cu judeţul Vaslui;

- DN24A Murgeni – Fălciu, în judeţul Vaslui

- DN24B Albiţa – Huşi, în judeţul Vaslui;

- DN2F Vlădia – Ivăneşti, în judeţul Vaslui;

-DN15D Piatra Neamţ – Roman, judeţul Roman;

- DN11A Podu Turcului  - Bârlad, în judeţul Vaslui. Probleme pe acest drum sunt şi în judeţul Vrancea.

”Este dezastru ceea ce se întâmplă în judeţ. Nu am mai văzut aşa ceva. Utilajele de deszăpezire nu fac faţă pentru a îndepărta zăpada de pe şosea din cauza rafalelor puternice de vânt şi a cantităţilor mari de zăpadă. În zona Dobrina vom interveni pentru a înlătura copacii de pe şosea. Am făcut apel la primarii din zonă, la Direcţia Silvică, astfel încât să putem relua traficul”, a declarat, vineri, pentru News.ro prefectul judeţului Vaslui, Isabel Bogdan.

De asemenea, în judeţul Vâlcea, traficul rutier se desfăşoară îngreunat, pe un fir, alternativ, pe DN7 Sibiu - Râmnicu Vâlcea, în localitatea Câineni, din cauza unui accident în care a fost implicate două autoturisme. În zonă s-au format coloane de maşini.  

În continuare, din cauza poleiului traficul rutier pe autostrada A1 Bucureşti – Piteşti,  a fost deviat de la kilometrul 106 (sensul către Piteşti), pe DN65 prin municipiul Piteşti.

La ora 5:45, erau cinci drumuri cu circulaţie întreruptă:

- DN26 Vânători - Blăgeşti, în judeţele Galaţi şi Vaslui;

- DN24D, în judeţul Galaţi, între intersecţia cu DN26 (zona Tuluceşti) şi limita cu judeţul Vaslui;

- DN24A Murgeni – Fălciu, în judeţul Vaslui ;

- DN2F Vlădia – Ivăneşti, în judeţul Vaslui;

- DN11A Podu Turcului  - Bârlad, în judeţul Vaslui; probleme pe acest drum sunt şi pe raza judeţului Vrancea.

În judeţul Iaşi, este restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe 28A Târgu Frumos - Paşcani, din cauza ninsorii viscolite.

Pe autostrada A1 Bucureşti – Piteşti, pe tronsonul kilometric 106 – 120, pe carosabil s-a format polei, traficul fiind deviat pe DN65 prin municipiul Piteşti. Poliţiştii recomandă şoferilor să mărească distanţa în mers între autovehicule, să reducă viteza şi să nu bruscheze comenzile.

În judeţul Constanţa, din cauza vântului puternic, sunt suspendate manevrele în porturile de la Marea Neagră - Constanţa-Nord, Constanţa-Sud, Midia şi Mangalia.

În jurul orei 5:30, în judeţul Vrancea, traficul feroviar a fost reluat pe magistrala 500, între staţiile Pufeşti şi Adjud, după remedierea avariei survenite la firul purtător al liniei de contact.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.