Un tânăr de 25 de ani este cercetat de poliţiştii din Bucureşti, fiind suspectat că a sustras mai multe bunuri de patrimoniu din lăcaşuri de cult. El a fost reţinut pentru 24 de ore. În 30 aprilie, bărbatul ar fi sustras de la Capela ”Sfânta Elisabeta” Cotroceni moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur şi obiecte de aur. Ulterior, surse din anchetă au afirmat că, de fapt, bărbatul ar fi abandonat moaştele în lăcaşul de cult, fiind interesat doar de raclă. Conform aceloraşi surse, moaştele sunt acum căutate. Arhiepiscopia Bucureştilor a confirmat spargeri sau tentative de spargeri în mai multe lăcaşuri de cult, fără a furniza alte detalii din anchetă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore.

UPDATE - Conform unor surse din anchetă, bărbatul nu ar fi furat de fapt moaştele, el fiind interesat doar de racla în care acestea erau depuse. Sursele citate afirmă că bărbatul susţine că a abandonat moaştele în lăcaşul de cult, acestea fiind în prezent căutate.

Aceleaşi surse mai afirmă că tânărul obişnuia să frecventeze bisericile.

El nu ar fi încercat încă să valorifice obiectele furate pentru că sustrăsese sume importante de bani din cutia milei şi din cea pentru banii de lumânări.

UPDATE - ”În ultima vreme au existat câteva spargeri sau tentative de acest fel în câteva locaşuri de cult din Arhiepiscopia Bucureştilor, sustrăgându-se o serie de bunuri. Întrucât Biserica este un spaţiu al rugăciunii, al păcii şi al culturii religioase roditoare de morală personală şi publică, ea nu poate să nu incrimineze aceste abateri de la norma morală ca infracţiuni grave. Reprezentanţii parohiilor în cauză colaborează strâns cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, nădăjduind identificarea grabnică a autorilor acestor infracţiuni şi recuperarea bunurilor sustrase”, a transmis  Arhiepiscopia Bucureştilor.

Instituţia precizează că detalii privind desfăşurarea anchetei nu pot fi oferite deocamdată, tocmai din raţiunea sprijinirii bunei finalizări a acesteia. Arhiepiscopia Bucureştilor spune că este obligată să asigure păstrarea confidenţialităţii tuturor datelor din aceste dosare penale aflate în lucru, având în vedere faptul că, potrivit prevederii articolului 285 alin.  2 C. proc. pen., procedura din cursul urmăririi penale nu este publică.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Astăzi, 11 mai 2023, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Investigaţii Criminale au pus în executare 2 mandate de percheziţie domiciliară,  în judeţele Ilfov şi Călăraşi, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind săvârşirea mai multor infracţiuni de furt calificat”, anunţă, joi, Poliţia Capitalei.

Sursa citată a precizat că, un bărbat, în vârstă de 25 de ani, pe parcursul acestui an, ar fi pătruns în mai multe lăcaşuri de cult din municipiul Bucureşti şi ar fi sustras diferite bunuri, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional.

”În urma percheziţiilor efectuate, au fost identificate şi ridicate mai multe bunuri cu valoare probatorie, printre care obiecte de cult religios susceptibile a proveni din săvârşirea infracţiunilor. De asemenea, bănuitul a fost depistat, urmând a fi condus la sediul Poliţiei Capitalei, în vederea continuării cercetărilor şi luării măsurilor legale ce se impun”, a mai transmis sursa citată.

Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

Surse judiciare au precizat că cercetările au fost preluate de Serviciul Investigaţii Criminale pentru că sunt bunuri ce ar face parte din patrimoniul cultural naţional.

”Pe 30 aprilie hoţul a furat de la Capela «Sfânta Elisabeta» Cotroceni moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur şi alte obiecte din aur şi bani din cutia de lumânări”, au precizat sursele citate.

Tot în aceeaşi perioada bărbatul ar mai sustras bunuri de la Biserica Eroilor Martiri, dar şi de la alte biserici, inclusiv bani din cutia milei şi alte obiecte.

Au fost găsite majoritatea bunurilor, urmează a fi verificate şi evaluate. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.