Salavatorii din Bistriţa-Năsăud intervin, duminică dimineaţă, după ce au fost anuntaţi că un avion de mici dimensiuni a căzut în lacul Colibiţa. Primele date arată că două persoane sunt rănite, una fiind inconştientă. Şeful DSU Raed Arafat a precizat că pilotului îi sunt aplicate manevre de resuscitare, iar cea de-a doua victimă este conştientă. Iniţial, bărbatul a răspuns manevrelor de resuscitare, însă a intrat în stop cardio-respirator în patru rânduri, arată reprezentanţii ISU Bistriţa-Năsăud. După 100 de minute de aplicare a protocolului de resuscitare, organismul pilotului nu a mai răspuns manevrelor, iar echipajele medicale au fost nevoie să declare decesul la locul solicitării. Cea de-a două persoană este un cetăţean german, în vârstă de 45 de ani, şi a ieşit singur din aeronava constient şi stabil, prezenta uşoare leziuni. El a fost evaluat de către echipajele si refuză transportul la spital. Pasagerul german, în vârstă de 45 de ani, prezintă un uşor atac de panica. Este stabil hemodinamic şi respirator, prezintă uşoare excoriaţii. A fost decis transportul pasagerului la UPU SMURD Bistriţa pentru investigaţii suplimentare de specialitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 3 - „Pilotul în vârstă de aproximativ 65 de ani a fost scos din epava avionul inconştient, in stop cardiorespirator, de către unele persoane aflate pe lac cu ambarcaţiuni. Un pompier paramedic, în timpul liber, aflat pe lac a început aplicarea protocolului de resuscitare la câteva minute după producerea accidentului aviatic, până la sosirea primelor echipaje de intervenţie. Bărbatul a răspuns manevrelor aplicate de colegul nostru, în prima faza, continuate de echipajele ISU Bistriţa-Nasaud, dar a reintrat în stop cardiorespirator, in patru rânduri. Din păcate, după mai bine de 100 de minute de aplicare a protocolului de resuscitare, organismul bărbatului nu a mai răspuns manevrelor aplicate, echipajele medicale fiind nevoie sa ii declare decesul la locul solicitării”, a transmis ISU Bistriţa-Năsăud.
 
UPDATE 2 „Protocolul de resuscitare a început foarte rapid în cazul pilotului după câteva minute în ideea în care unii dintre colegii noştri, pompier-paramedic, aflat în timpul liber, cu sprijinul altor persoane a reuşit să îl scoată din epava avionului şi să-l pună pe o barcă unde să înceapă protocolul de resuscitare”, a afirmat Marius Rus, duminică la Digi 24.
 
El a precizat că la un moment dat bărbatul a fost stabilizat, dar apoi a intrat din nou în stop cardiorespirator.
 
„Protocolul durează 45-50 de minute, dar ţinând cont de situaţia în care în repetate rânduri organismul bărbatului a răspuns manevrelor, la un moment inclusiv s-a reuşit o formă de stabilizare pentru a fi transportat cu elicopterul SMURD la spital, însă, imediat ce a fost urcat în elicopter bărbatul a reintrat în stop cardio-respirator şi acum colegii noştri mai aplică protocolul pentru că încercăm să ne agăţăm de orice speranţă pentru a încerca să salvăm bărbatul”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al ISU Bistriţa Năsăud.
 
UPDATE 1 - „În prezent, salvatorii ajunşi la faţa locului efectuează manevre de resuscitare în cazul pilotului. Cea de-a doua victimă este conştientă, cu probleme minore. Au fost trimise echipaje de la Bistriţa-Năsăud, o ambulanţă mobilă de la SMURD, dar şi elicopterul SMURD. Aşteptăm să vedem dacă prin manevrele de resuscitare vor reuşi să stabilizeze pacientul şi să-l transporte la spital”, a declarat Raed Arafat, duminică la Digi 24.
 
Cele două victime au fost scoase din apă de oamenii din zonă şi de un pompier aflat în timpul liber.
 
„Din informaţiile pe care le am, au fost oameni care i-au scos din apă pe cei doi şi un pompier aflat în timpul liber, care a încercat resuscitarea înaintea sosirii echipajelor medicale”, a mai spus Arafat. 
 
Referitor la informaţia potrivit căreia pilotul a stat şase sau şapte minute sub apă, şeful DSU a explicat că acest lucru înseamnă hipoxie, stop cardiac.
 
„Se poate încerca resuscitarea, poate rămâne cu sechele cerebrale, cu cât se prelungeşte mai mult resuscitarea. Nu putem vorbi de hipotermie profundă, dar faptul că a rămas o perioadă sub apă şi resuscitarea durează de mai mult timp, chiar dacă se reuşesţe, e posibil să rămână sechele”, a adăugat Arafat.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - „Avion uşor, căzut în lacul Colibiţa. Din primele informaţii, există două victime, dintre care una inconştientă”, a transmis ISU Bistriţa-Năsăud.
 
La faţa locului intervin echipaje ale ISU, fiind solicitat şi un elicopter SMURD. Acţiunea de salvare este în desfăşurare.
Sursa foto: ISU Bistriţa-Năsăud
Sursa foto: ISU Bistriţa-Năsăud
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.