Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Prahova raportează că, în urma incendiului puternic izbucnit la groapa de gunoi de la Boldeşti Scăeni, s-au înregistrat „valori semnificative” pentru substanţe precum monoxid de carbon şi pulberi în suspensie – PM 10, cele mai afectate fiind e localităţile Blejoi, Cocoşeşti, Păuleştii Noi, dar şi zonele de nord şi vest ale municipiului Ploieşti. Pentru indicatorul pulberi în suspensie - PM10 valoarea maximă a fost înregistrată joi dimineaţă, la staţia de monitorizare a calităţii aerului de pe strada Gheorghe Grigore Cantacuzino din Ploieşti, care a arătat valoarea de 289.20 µg/m³. conform legii, valoarea limită zilnică pentru acest indicator trebuie să fie de 50 µg/m³ pentru a se considera că sănătatea umană este protejată. În acest context, APM Prahova informează că „rezultatele pentru ziua de 02.11.2023 vor fi comunicate in data de 03.11.2023 pentru a putea fi evaluate in raport cu valorile limită prevăzute de legislaţia în vigoare”. Ulterior, instituţia a anunţat că valorile s-au normalizat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE -  APM Prahova informează că valorile pentru indicatorii monoxid de carbon şi particule în suspensie – PM10, care au crescut semnificativ în urma incendiului izbucnit joi la groapa de gunoi de la Boldeşti Scăeni, au început să scadă după ora 10:00. Potrivit sursei citate, joi după amiază, la ora 15:00, aceste valori „se situează în intervale normale atât în municipiul Ploieşti, cât şi în localităţile învecinate”.
ŞTIREA INIŢIALĂ - Conform unui comunicat dat publicităţii de APM Prahova, joi după amiază, în urma incendiului violent izbucnit la groapa de gunoi de la Boldeşti Scăeni, administrată de societatea Vitalia Servicii pentru Mediu-Tratarea Deşeurilor SRL, s-au înregistrat depăşiri pentru indicatorii monoxid de carbon şi pulberi în suspensie – PM10 în patru localităţi. 
„În cadrul reţelei de monitorizare a calităţii aerului din Municipiul Ploieşti RNMCA şi operatori economici, efectele asupra calităţii aerului provocate de incendiu s-au manifestat în special în staţiile PH3-Blejoi, RP2- Tânţăreni, RP1-zona Gara de Nord, PH-Gheorghe Grigore Cantacuzino, UN-zona cartier nord. Valorile înregistrate în aceste staţii pentru indicatorul particule in suspensie fracţia PM10 au prezentat creşteri începând cu ora 03:00, valorile maxime orare fiind în intervalul 06:00-09:00, după cum urmează: în staţiile RPl 1 şi RP2 (zona Gara de Nord şi sat Tânţăreni), în intervalul orar menţionat mai sus, valorile au variat între 77.29 µg/m³şi 138.55 µg/m³ (valoarea maximă înregistrată la ora 08:00); în staţia PH1 (Gheorghe Grigore Cantacuzino), în intervalul orar menţionat mai sus, valorile au variat intre 52.18 µg/m³ şi 289.20 µg/m³  (valoarea maximă înregistrată la ora 07:00)”, informează APM Prahova.
Instituţia precizează că, în condiţiile în care, în conformitate cu Legea 10412011 privind calitatea aerului, valoarea-limită pentru protecţia sănătăţii umane pentru indicatorul particule in suspensie PM10 este de 50 µg/m³ pentru perioada de mediere de o zi, astfel „rezultatele pentru ziua de 02.11.2023 vor fi comunicate in data de 03.11.2023 pentru a putea fi evaluate în raport cu valorile limită prevăzute de legislaţia in vigoare”.
În ceea ce priveşte indicatorul monoxid de carbon, în intervalul orar 04:00-10:00, s-au înregistrat valori crescute în special in localităţile Blejoi, Cocoşeşti şi Boldeşti Scăeni (zona de manifestare a incendiului). Valorile au variat intre 1 mg/mc şi 2.5 mg/mc, maximele fiind determinate în localitatea Boldeşti Scăeni. Potrivit STAS 12574187-Aer din zonele protejate, concentraţia maximă admisă (probe medii de scurtă durată) pentru indicatorul monoxid de carbon este de 6 mg/mc.
În urma incendiului, Poliţia Prahova a anunţat că se fac verificări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de incendierea oricărui tip de deşeu şi/sau substanţă sau obiect, urmând ca poliţiştii să stabilească dacă sunt întrunite elementele constitutive ale acesteia şi să formuleze propuneri legale către Parchet.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.