Şapte cetăţeni din Bulgaria, Turcia şi Cipru, cercetaţi pentru călăuzirea a peste 160 de migranţi în România, au fost arestaţi preventiv. În 21 august, poliţiştii de frontieră ai Gărzii de Coastă au interceptat un pescador suspect în Marea Neagră, pe direcţia municipiului Mangalia, la bordul căruia se aflau zeci de migranţi care intenţionau să ajungă ilegal în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, coordonaţi de un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au definitivat cercetările în cazul ambarcaţiunii cu migranţi interceptată în 21 august şi au identificat traficanţii grupului de migranti, doi cetăţeni turci, care au fost arestaţi preventiv.

Toţi cei şapte facilitatori care au încercat, în luna august, să introducă ilegal în România grupuri de migranţi, prin zona de competenţă a Gărzii de Coastă (Marea Neagră şi frontiera terestră cu Bulgaria) sunt arestaţi preventiv pentru 30 de zile.

După declanşarea procedurilor specifice de escortare a ambarcaţiunii la sediul Grupului de Nave Mangalia, cu sprijinul ARSVOM, unde au fost desfăşurate activităţi de debarcare, triere şi evaluare medicală, alături de celelalte instituţii implicate, poliţiştii de frontieră au continuat verificările la sediul Gărzii de Coastă, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Astfel, a reieşti că ambarcaţiunea respectivă era condusă de cetăţeanul turc K.M., în vârstă de 40 ani, ajutat de un conaţional, Y.E., în vârstă de 26 de ani. Cei doi au plecat împreună cu grupul de migranţi, format din 68 de cetăţeni din Irak şi Iran, în 18 august, dintr-un port situat pe coastele Turciei, cu scopul de a-i aduce ilegal în ţara noastră, pentru ca apoi să-şi continue călătoria spre ţări diferite din Spaţiul Schengen.

Cei doi turci sunt cercetaţi pentru trafic de migranţi, trecere frauduloasă a frontierei de stat, conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător şi punerea în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă.

Cercetările s-au derulat sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, iar în  25 august cei doi bărbaţi au fost prezentaţi Judecătorului de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa, care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a acestora.

În luna august a acestui an, alte cinci călăuze, din Bulgaria si Cipru, au fost implicate în cazuri de migraţie ilegală, la Marea Neagră şi la frontiera terestră.

Toţi cei şapte facilitatori sunt arestaţi preventiv pentru 30 de zile, iar cei 162 de migranţi, 106 adulţi şi 56 de copii, au intrat în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări, urmând să fie luate măsurile legale ce se impun.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.