Radarele laser instalate pe autostrada A3 au depistat doi şoferi care circulau cu 210 şi respectiv 201 kilometri pe oră iar poliţiştii le-au reţinut permisele de conducere pentru 90 de zile şi i-au sancţionat amenzi de câte 945 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un cetăţean maghiar de 39 de ani a stabilit recordul de viteză din ultima lună. El a fost prins, duminică la prânz, pe autostrada A3, la kilometrul 15, între localităţile Turda şi Borş cu ajutorul unui aparat care foloşte tehnologia laser. Radarul a înregisrat viteza de 210 km / h.

Un alt străin, de data aceasta un cetăţean elveţian, de 50 de ani, a fost oprit după ce a fost prins că se deplasa cu 201 km / h la tot kilometrul 15 al autostrăzii.

Ambii şoferi au fost amendaţi cu 945 de lei şi vor rămâne pietoni în următoarele 90 de zile.

Viteza de 210 km/h depistată duminică de poliţişti este pe locul doi în topul celor mai mari înregistrate anul acesta. Recordul absolut depistat vreodată de radare în România a fost pe 20 februarie anul acesta şi aparţine unui şofer de 26 de ani prins cu 245 km/h tot pe autostrada A3. 

Poliţia Rutieră are opt radare noi, cu laser, portabile, cu care pot fi prinşi mai uşor şoferii vitezomani, noile echipamente putând înregistra numărul de înmatriculare, marca maşinii şi trăsăturile faciale ale persoanei aflate la volan. Cele opt aparate laser pentru măsurarea vitezei au intrat în dotarea IGPR şi deja sunt folosite de Poliţia Rutieră. Echipamentele sunt portabile, cântăresc doar 1,5 kilograme şi au o autonomie de 15 ore, iar poliţiştii pot detecta viteza vehiculelor fără să mai fie dependenţi de maşinile Poliţiei Rutiere. Astfel, noile aparate vor putea fi instalate pe poduri sau pasarele pietonale şi ar putea fi mai greu de observat de şoferi.

Dispozitivele au şi o cameră cu rezoluţie High-Definition care va putea realiza fişiere foto şi video de înaltă calitatate, astfel că materialul probator în cazul unei contestaţii va include atât numărul de înmatriculare, marca maşinii cât şi tr[s[turile faciale ale şoferului contravenient. De asemenea, aparatele au şi senzor GPS care va integra şi detaliile despre locul producerii contravenţiei.

Unul dintre dispozitive a intrat în dotarea Secţiei de Poliţie Autostrăzi a Poliţiei Române. Alte şapte aparate vor fi folosite de Poliţia Capitalei şi de serviciile rutiere ale poliţiilor judeţene din Argeş, Bacău, Braşov, Prahova, Suceava şi Timiş, alese pentru că sunt judeţele cu cele mai mari valori de trafic. În funcţie de valorile de trafic, echipamentele ar putea fi redistribuite şi în alte subunităţi ale poliţiei rutiere care înregistrează un număr mare de accidente din cauza vitezei, spun oficialii IGPR.

Noile echipamente pot detecta viteza maşinilor de la o distanţă de 1,2 kilometri. Marja de eroare pentru măsurarea vitezei, potrivit datelor oferite de producător, este de ±2km/h iar viteza maximă pe care o poate detecta este de 320 km/h.

Preţul unui aparat radar de tip LTI 20-20 TruCAM este de 60.367 de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.