O companie germană a făcut o investigaţie după ce un tramvai nou, achiziţionat de Primăria Timişoara de la compania Bozankaya din Turcia, a luat foc. În urma raportului final al investigaţiei a reieşit că a fost vorba de o eroare umană, în urma supraîncărcării sistemului de baterii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Un incendiu a pornit la tramvaiul de la compania Bozankaya din Turcia în 30 martie, în depou.
 
"În urma incidentului cu emisii de fum la tramvaiul Bozankaya numărul 5 aflat în teste, petrecut pe 30 martie 2022 în depoul Dâmboviţa din Timişoara, a fost realizată o investigaţie tehnică asupra vehiculului de către compania independentă de audit germană TÜV Thüringen, la solicitarea Primăriei Timişoara şi sub organizarea Bozankaya. Raportul investigaţiei susţine primele constatări anunţate de producătorul turc Bozankaya, conform cărora o eroare umană a cauzat supraîncărcarea sistemului de baterii”, se arată într-un comunicat de presă transmis de compania Bozankaya.
 
Inspectorii experţi în baterii ai companiei germane de audit tehnic acreditate internaţional au arătat, în raportul realizat în urma investigaţiei ce s-a desfăşurat pe parcursul a două săptămâni, că fumul a fost provocat de o întrerupere de comunicare cauzată de o eroare de cablare în sistemul de baterii în cauză. 
 
"Supraîncărcarea celulelor bateriei a provocat o reacţie chimică prin perturbarea structurii fizice a celulelor, producând, la temperaturi ridicate, arc electric şi emisii de fum”, se arată în raportul realizat de experţii TÜV Thüringen.
 
Ulterior investigaţiei asupra tramvaiului implicat în incident, inspectorii au verificat toate tramvaiele Bozankaya din depou pentru a se asigura că nicio altă cablare nu a mai fost făcută inadecvat. Eroarea tehnică nu a mai fost descoperită la niciun alt vehicul. 
 
"Toate tramvaiele Bozankaya sunt extrem de sigure şi, fără excepţie, toate testele de importanţă critică - tehnice, de siguranţă şi de calitate - sunt realizate cu meticulozitate în astfel de perioade de testare, înainte ca primăriile să recepţioneze vehiculele, cum a fost şi în cazul de faţă. Toate vehiculele marca Bozankaya, utilizate atât în Europa, cât şi în Asia, oferă servicii impecabile de ani de zile, cu indici de satisfacţie ridicaţi”, au transmis reprezentanţii companiei turce.       
 
Vehiculul Bozankaya implicat în incidentul de la Timişoara se afla încă în testele de rigoare înaintea predării Primăriei Timişoara, verificarea in situ a vehiculelor înainte de a fi puse în circulaţie fiind parte din protocolul de testare obligatoriu impus de producătorul turc. 
 
Primăria Timişoara a cumpărat 21 de tramvaie construite de firma Bozankaya Otomotiv din Turcia. Primele cinci garnituri au fost livrate, urmând ca celelalte să ajungă la Timişoara, conform calendarului, până în anul 2023.
 
Fiecare mijloc de transport costă 11,58 milioane de lei, cu TVA inclus, are 30 de metri lungime şi o capacitate de 200 de călători, din care 48 de locuri pe scaune. Toate costă aproape 50 de milioane de euro, din care mai bine de 80% reprezintă fonduri europene nerambursabile obţinute prin Programul Operaţional Regional. Restul sumei va fi acoperită de municipalitate prin credit.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.