Aproximativ 1.000 de persoane s-au strâns, până la această oră, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, pentru a protesta faţă de proiectele Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Manifestanţii scandează "Ţara cere/Fără graţiere!", "Jos Iordache!" şi poartă pancarte pe care scrie: "Dragnea distruge democraţia", "Acasă e cald şi bine/Dar eu strig şi pentru tine". Jandarmii fac apel, la megafon, ca demonstranţii să nu blocheze circulaţia rutieră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Circa 1.000 de persoane protestează, la ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Universităţii din Capitală.

Demonstranţii poartă pancarte pe care scrie "Referendum", "Vrem democraţie cu hoţii la puşcărie", "Dragnea se crede barosan/Se vrea sultan ca Erdogan",  "Dragnea distruge democraţia", "Acasă e cald şi bine/Dar eu strig şi pentru tine".

Manifestanţii scandează "Ţara cere/Fără graţiere!", "Jos Iordache!", în timp ce jandarmii fac apel, la megafon, ca adunarea publică să se desfăşoare în mod paşnic.

Ei le-au cerut demonstranţilor să nu blocheze circulaţia.

Manifestanţii ar urma să se deplaseze la sediul CNA, la Ministerul Justiţiei, la sediul Avocatului Poporului şi în Piaţa Victoriei.

“Ne strângem la Universitate duminică începând cu ora 17.00. Am observat că unele televiziuni manipulează fără ruşine, iar CNA-ul nu îşi face treaba. Este momentul să îi vizităm. Apoi mergem la Ministerul Justitei, iar pe drum, ne vizităm avocatul. Avem un avocat al poporului care nu lucrează pentru noi. Îl vrem plecat. La final, mergem la guvern", se arată într-un anunţ pe Facebook.

Proteste au fost anunţate şi în Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Craiova, Deva, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Satu Mare, Târgu Jiu, Alexandria, Turda şi Râmnicu Vâlcea.

De asemenea, sunt anunţate proteste şi la Londra, Paris, Bruxelles, Bordeaux, Copenhaga, Hamburg şi Zurich.

Manifestaţiile au loc cu o zi înainte ca Ministerul Justiţiei să organizeze o dezbatere publică pe tema proiectelor privind graţierea şi modificarea legilor penale.

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la şapte la trei ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.