Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că blocurile afectate în urma incendiului de joi au fost autorizate încă din anul 2008 şi a mai precizat că hidranţii folosiţi de pompieri au funcţionat la capacitate maximă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lia Olguţa Vasilescu a declarat, vineri, că 11 persoane rămase fără locuinţe în urma incendiului din cartierul Craioviţa Nouă se află în grija Primăriei.

“În ceea ce priveşte persoanele care au rămas fără locuinţe şi sunt foartă multe, deocamdată în grija noastră, ca să spunem aşa, sunt doar 11 persoane. Acestea au solicitat din partea primăriei, masă şi cazare. (…) Sunt două persoane care au nevoie şi de îngrijiri medicale, nu din cauza incendiului, dar sunt persoane care au o vârstă înaintată. Din cauza asta se află în îngrijirea doctorilor de la cămin. Ei sunt cazaţi în acest moment, fie la căminul de bătrâni, fie la Centrul Respiro. Condiţiile sunt foarte bune, deci nu vor avea niciun fel de problemă. Şi bineînţeles că acum aşteptăm în această perioadă solicitări de ajutor de la dumnealor către Primăria Craiova şi către AJPIS. AJPIS-ul poate să dea o sumă de 7.000 lei din Fondul de Rezervă al Guvernului. În cazul primăriei urmează să stabilim împreună cu Consiliu Local, dar asta după ce vor fi evaluate pagubele şi vom vedea care este situaţia. Din păcate, locuinţele acelor oameni sunt distruse complet. Nu s-au mai ales cu nimic, n-au mai găsit nimic. Am văzut şi eu proporţiile dezastrului, mi se pare incredibil”, a explicat primarul Craiovei.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Lia Olguţa Vasilescu a precizat că acele construcţii fuseseră autorizate din 2008.

“Ce pot să spun despre aceste construcţii este că ele au fost autorizate din anul 2008, deci din punct de vedere al legalităţii nu era nicio problemă. Dar înţeleg, din primele estimări care s-au făcut de către pompieri, că de fapt acolo este vorba de o candelă de la care a luat foc. Deci, ceva care se putea preveni de către proprietarul respectiv, în niciun caz de către autorităţi”, a explicat Lia Olguţa Vasilescu.

De asemenea, ea a menţionat că hidranţii au funcţionat la capacitate maximă. 

“În ceea ce priveşte hidranţii au funcţionat ieri la capacitate maximă. Aceşti hidranţi, deşi ar fi trebuit să funcţioneze la 0,7 bari, cât este normativul, funcţionează la 2,5, deci capacitatea lor a fost de trei ori mai mare decât în mod normal, decât cere legislaţia. În nici un caz mai mică, aşa cum s-a tot speculat în aceste zile. Primul hidrant de care s-au legat înţeleg că a fost pe o proprietate privată. Nu avea niciun fel de legătură cu municipalitatea, dar noi în zona respectivă avem opt hidranţi care sunt prinşi direct în conducta de alimentare a oraşului, conducta principală, deci nu aveau cum să nu funcţioneze”, a mai afirmat primarul Craiovei.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj a transmis că joi dimineaţă, a fost primit un apel 112 despre producerea unui incendiu la mansarda unui bloc de locuit din cartierul Craioviţa din Craiova, iar la faţa locului au fost trimise două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi un echipaj de prim ajutor.

“Primele echipaje de intervenţie, provenind de la subunitatea de pompieri în al cărei raion de intervenţie se afla locaţia indicată de apelant, au sosit la faţa locului la ora 08:20, iar după efectuarea recunoaşterii au fost solicitate în sprijin autospeciale de lucru cu apă şi spumă, autospeciale de lucru la înălţime, de descarcerare şi echipaje SMURD.

Locatarii imobilului s-au autoevacuat (aproximativ 80 de persoane) până la sosirea echipajelor de intervenţie, iar pompierii ajunşi la faţa locului au început operaţiunile de căutare-salvare a eventualelor persoane surprinse în apartamente, fiind evacuate patru persoane, două dintre acestea găsite blocate într-un lift”, a mai precizat ISU Dolj.

Sursa citată a menţionat că la faţa locului au fost asistate medical şase persoane care au suferit atacuri de panică, dar acestea au refuzat transportul la spital. Un bărbat, care a suferit arsuri la mâini şi la nivelul căilor aeriene, a fost transportat de echipajul SMURD la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

“Pentru localizarea şi lichidarea incendiului s-a intervenit cu nouă autospeciale de lucru cu apă şi spumă, trei autospeciale de lucru la înălţime, o autospecială de descarcerare, ambulanţe, dar şi autospeciale pentru suport operativ. Totodată, ISU Olt a sprijinit operaţiunile de intervenţie cu o autospecială de lucru la înălţime, dar a asigurat şi o autospecială de lucru cu apă şi spumă, care a preluat atribuţiile în zona de responsabilitate a subunităţilor ISU Dolj care acţionau cu toate resursele proprii la locul incendiului”, a mai precizat ISU Dolj.

În urma incendiului au ars locuinţele situate la mansarda imobilului, fiind afectate însă şi apartamente de la etajele inferioare ale imobilului.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj a adăugat că după finalizarea operaţiunilor de intervenţiei, “cauza probabilă de producere a incendiului o reprezintă focul deschis în spaţii închise”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.