Oficialii Primăriei Braşov anunţă că o companie care are ca obiect de activitate fabricarea produselor din minerale nemetalice şi care nu deţine autorizaţie de mediu a pornit, vineri, o staţie de asfalt care este amplasată în cartierul Bartolomeu din municipiu. Municipalitatea susţine că de la Garda de Mediu reprezentanţii Primăriei au aflat că firma face teste în vederea relocării. Primarul oraşului, Allen Coliban, afirmă că ”este inacceptabil ca, într-un stat de drept, o companie care poluează în interiorul unui cartier să funcţioneze fără a avea vreun document legal” şi cere Gărzii de Mediu să oprească activitatea staţiei de asfalt.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
”În această dimineaţă, locuitorii din Bartolomeu au constatat că staţia de asfalt a Fincodrum a început să funcţioneze, după ce în data de 8 iunie şi-a încetat activitatea deoarece nu mai deţine autorizaţiile necesare pentru a produce asfalt la acea locaţie. Un inspector al Compartimentului de Protecţia Mediului din cadrul Primăriei Braşov a verificat, în jurul orei 6,45, această situaţie şi a sesizat Garda de Mediu. Răspunsul telefonic al instituţiei a fost: «Garda de Mediu a fost înştiinţată în prealabil de către Fincodrum că vor funcţiona temporar şi vor produce asfalt pentru efectuarea unor teste necesare relocării»”, transmite, vineri, printr-un comunicat de presă, Primăria municipiului Braşov.
 
Conform autorităţilor locale, societatea Fincodrum SA a deţinut autorizaţie de mediu eliberată în august 2010, pentru desfăşurarea activităţilor de fabricare a produselor din minerale nemetalice, depozitări şi operaţiuni de mecanică generală, iar în anul 2020 firma a înregistrat la APM Braşov o solicitare în vederea obţinerii autorizaţiei de mediu pentru activitatea desfăşurată în Braşov, pe strada Spicului nr. 2.
 
APM Braşov a respins emiterea unei autorizaţii de mediu, după ce Primăria a trimis, la acel moment, un punct de vedere către APM, prin care preciza că, potrivit documentelor de urbanism, ”sunt interzise activităţi poluante, staţii întreţinere auto, depozitarea pentru vânzare a unor cantităţi mari de substanţe inflamabile sau toxice” în această zonă.
 
Ulterior, Fincodrum a dat în judecată administraţia locală şi APM Braşov, însă două instanţe au respins plângerea.
 
”În această situaţie, Garda Naţională de Mediu a luat act de decizia instanţei, dar, având în vedere starea de alertă existentă din cauza pandemiei de COVID, a considerat că valabilitatea avizului de mediu se prelungeşte pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări. În data de 08.06.2022 a expirat perioada, respectiv au trecut 90 de zile după terminarea stării de alertă, data limită la care Fincodrum putea funcţiona. Ulterior, mai mulţi cetăţeni au sesizat că societatea comerciala Fincodrum încă funcţiona şi ulterior datei de 8 iunie, iar prin răspunsul Gărzii de Mediu nr. 12680/08.06.2022 transmisă şi către Primăria Braşov, s-a comunicat: «conform declaraţiei verbale a administratorului societăţii, nu se vor mai desfăşura activităţi de fabricare a produselor din minerale nemetalice», lucru care s-a întâmplat până în această dimineaţă”, precizează Primăria.
 
Edilul Allen Coliban solicită Gărzii de Mediu să ia măsuri cu privire la funcţionarea staţiei de asfalt din cartierul Bartolomeu. 
 
”Este inacceptabil ca, într-un stat de drept, o companie care poluează în interiorul unui cartier să funcţioneze fără a avea vreun document legal. Chiar dacă vorbim despre efectuarea unor teste, efectul este un aer poluat pentru locuitorii din acest cartier. Am solicitat, de urgenţă, ca reprezentanţii Gărzii de Mediu să facă demersurile legale pentru oprirea poluării şi sancţionarea celor responsabili de aceasta”, a declarat primarul municipiului Braşov, Allen Coliban.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.