Primul contingent de pompieri români, format din 28 de ofiţeri şi subofiţeri din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), a plecat, joi, spre Grecia, unde participă la un program pilot de pre-poziţionare, în vederea stingerii incendiilor de pădure, organizat de Direcţia Generală Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO, în vederea consolidării rezilienţei autorităţilor elene în gestionarea acestui tip de risc. Contingentul este condus de prim-adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor (ISU Bihor), colonel Csilik Alexandru Adrian, aflat în cea de-a doua misiune de conducere a operaţiunilor desfăşurate de pompierii români în Grecia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
IGSU participă, timp de o lună, începând cu 1 iulie, cu un modul specializat în stingerea de incendii de pădure la un program pilot de pre-poziţionare, organizat de Direcţia Generală Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO, în vederea consolidării rezilienţei autorităţilor elene în gestionarea acestui tip de risc, transmite, joi, IGSU.
Primul contingent, românesc, din care fac parte 28 de pompieri şi 8 mijloace tehnice - 3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, o cisternă, o autospecială cu capacitate mărită de trecere, un microbuz, două autospeciale de primă intervenţie şi comandă -  a început deplasarea joi, 30 iunie, pe ruta Ciolpani – Bucureşti – Giurgiu – Sofia – Kulata  – Atena.
Contingentul dislocat în Grecia pentru sprijinirea pompierilor eleni în lupta cu incendiile este condus de prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Bihor, colonelul Csilik Alexandru Adrian. Acesta se află în cea de-a doua misiune de conducere a operaţiunilor desfăşurate de pompierii români în ţara elenă, informează ISU Bihor.
„Scopul programului vizează  reducerea  timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activităţii de pregătire a modulelor de intervenţie aparţinând statelor membre, precum şi îmbunătăţirea interoperabilităţii între forţele participante. Activarea si operaţionalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare şi stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locaţiile stabilite de partenerii eleni. Suplimentarea tehnicii şi a personalului de intervenţie va fi realizată în funcţie de dinamica situaţiilor înregistrate în teren, la solicitarea autorităţilor elene, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de IGSU.  
Toate autospecialele de stingere vor fi echipate cu motopompe transportabile şi cu un rucsac de prim ajutor, iar fiecare pompier va beneficia de echipament individual de protecţie, inclusiv un aparat cu aer comprimat şi o butelie de rezervă. 
Conform sursei citate, schimbarea efectivelor se va realiza în data de 16 iulie, când alţi 28 de pompieri îi vor înlocui pe cei plecaţi joi spre Atena.
Programul de asistenţă este finanţat de Uniunea Europeană şi a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunităţile elene, după  incendiile devastatoare înregistrate anul trecut. Pompierii români participă la program alături de echipaje operative de stingere din Germania, Bulgaria, România, Franţa, Finlanda şi Norvegia.
Salvatorii români au participat şi în vara anului trecut la acţiuni de stingere a incendiilor în Grecia, după ce autorităţile elene au solicitat  acordarea asistenţei internaţionale, având în vedere situaţia de urgenţă generată de extinderea incendiilor de pădure.
Astfel, în perioada 06-16.08.2021, un modul de intervenţie specializat în stingerea incendiilor de pădure, format din 108 pompieri şi mijloace tehnice, a fost dislocat în Grecia pentru susţinerea misiunilor din zonele puternic afectate de incendii, ajutorul oferit Greciei fiind acordat în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de guvernul elen prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.
Cea de-a doua misiune a presupus alocarea, în perioada 20-29.08.2021, a unui modul de intervenţie specializat în stingerea incendiilor de pădure, format din 142 pompieri şi mijloace tehnice.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.