Poliţiştii şi procurorii au făcu, joi, mai multe pecheziţii în judeţele Sibiu, Vâlcea, Hunedoara, Dolj, Ilfov, Călăraşi şi în municipiul Bucureşti, la o reţea suspectată de fraude informatice şi spălare de bani. Peste 5.000 de victime şi zeci de suspecţi au fost deja descoperiţi în mai multe state, prejudiciul fiind estimat deja la peste 2 milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În această dimineaţă, poliţiştii din cadrul B.C.C.O. Alba Iulia - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, împreună cu procurorii  D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Sibiu, au desfăşurat o acţiune pe linia combaterii fraudelor informatice şi pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, în judeţele Sibiu, Vâlcea, Hunedoara, Dolj, Ilfov, Călăraşi şi în municipiul Bucureşti. Au fost efectuate 13 percheziţii domiciliare şi puse în executare 6 mandate de aducere”, anunţă Poliţia Română.  

Sursa citată a precizat că acţiunea vizează completarea probatoriului într-o cauză penală în care este cercetată o grupare de criminalitate organizată, specializată în infracţiuni de fraudă informatică şi spălarea banilor, cu ramificaţii transfrontaliere, o primă etapă a activităţilor fiind desfăşurată la data de 11 noiembrie 2020.  

”Din cercetări a reieşit că membrii grupării ar fi modificat conturi legitime de pe portaluri de comerţ online, prin alterarea unor date personale ale titularilor, vizând în principal conturile bancare asociate. Persoanele vătămate expediau sumele de bani aferente bunurilor promise/oferite spre vânzare, în conturi bancare controlate de către membrii grupării infracţionale.  De asemenea, membrii grupării ar fi postat anunţuri fictive pe site-uri internaţionale specializate în vânzarea de autoturisme sau închirieri imobile, şi, ulterior, ar fi deschis sau intermediat deschiderea de conturi bancare necesare pentru transferul banilor proveniţi din infracţiuni, atât în România, cât şi în Marea Britanie şi Italia, folosindu-se de documente de identitate falsificate”, au mai transmis poliţiştii.  

Pe parcursul cercetărilor efectuate până la data de 11 noiembrie 2020, au fost identificate peste 2.000 de victime, în special din Germania, dar şi din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia şi Italia. 

Sumele de bani obţinute din săvârşirea acestui gen de infracţiuni ar fi fost disimulate de către membrii grupării, fiind, în final, folosite la achiziţionarea unor imobile şi autoturisme de lux. 

”În cursul anului 2021, faţă de cei 12 membri identificaţi iniţial, au mai fost identificaţi 14 membri ai grupării infracţionale organizate. Pe parcursul cercetărilor efectuate în anul 2021, au fost identificate încă 3.000 de victime, în special din Germania, dar şi din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia Italia şi S.U.A., numărul total al acestora fiind de aproximativ 5.000 de persoane. Până în prezent, s-a conturat un prejudiciu de aproximativ 2.000.000 de euro”, au mai precizat poliţiştii.  

În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi 44.928 de lei, 870 de euro, 70 de lire sterline, 4 laptopuri, 5 stick-uri de memorie, 8 pliculeţe care conţin o substanţă pulverulentă de culoare albă, 10 telefoane mobile, un card de memorie, o tabletă, 13 cartele SIM, o unitate tip desktop, înscrisuri şi 4 carduri bancare. 

În vederea soluţionării cauzei penale, se cooperează cu autorităţi ale altor state, prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, fiind emise ordine europene de anchetă pentru Italia, Germania, Marea Britanie, Scoţia, Olanda. 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.