Un om de afaceri din Oradea este cercetat penal pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de cinci milioane de lei. Bărbatul, care are afaceri în domeniul ridicării de ansambluri rezidenţiale şi vânzării de imobile, este suspectat că a folosit opt firme prin care vindea succesiv bunurile imobile pentru a eluda plata taxelor, firma pe care începea afacerile fiind declarată la microîntreprindere şi declarând venituri mai mici de un milion de euro pentru care plătea 1% impozit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Procurorii şi poliţiştii din Bihor au făcut, miercuri, cinci percheziţii domiciliare - patru în judeţul Bihor şi una în judeţul Prahova - pentru documentarea activităţii infracţionale a unui bărbat de 49 de ani, din municipiul Oradea, cercetat pentru evaziune fiscală.
 
”Din cercetări a rezultat că, în perioada 2019-2022, acesta ar fi creat un circuit comercial şi financiar - contabil/bancar scriptic/artificial, în domeniul edificării şi comercializării de bunuri imobile, către persoane fizice, prin intermediul unei societăţi comerciale, cu sediul în municipiul Oradea, judeţul Bihor, şi al altor 7 societăţi, cu sediul în municipiul Ploieşti, judeţul Prahova, care iniţial ar fi avut sediul social în judeţul Bihor, dar care ar fi controlate şi coordonate, în drept sau în fapt, de către bărbatul, de 49 de ani, şi care ar fi avut ca obiect de activitate construirea şi comercializarea unor ansambluri rezidenţiale. S-ar fi urmărit ca, prin cedarea scriptică a drepturilor şi obligaţiilor contractuale de la societăţile antevânzătoare iniţiale la entităţile juridice vânzătoare finale, să se realizeze transferul obligaţiilor fiscale aferente veniturilor obţinute de către societăţile antevânzătoare, în sarcina celorlalte societăţi, pentru a nu fi atinse pragurile valorice ce determină stabilirea taxelor şi impozitelor la 16% din impozitul pe profit”, se arată într-un comunicat al Poliţiei judeţene Bihor.
 
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor transmite că firma cu sediul în municipiul Oradea era înregistrată din punct de vedere fiscal ca microîntreprindere, declarând organelor fiscale venituri anuale de sub un milion de euro şi plătind astfel un impozit de 1% din veniturile realizate. Această societate ar fi înregistrat în evidenţele contabile facturi de achiziţie fictive, fără justificare economică sau comercială, care nu ar fi reflectat operaţiuni reale, emise de societăţi comerciale afiliate, în scopul diminuării bazei impozabile şi sustragerii de la plata TVA, după care a vândut mai multe imobile aceloraşi societăţi comerciale la valori sub preţul pieţei, în scopul a se sustrage de la plata impozitului pe profit.
 
Societăţile interpuse ar fi încheiat, în final, contractele de vânzare-cumpărare cu persoanele fizice cu care se încheiaseră iniţial antecontracte, sustrăgându-se de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului, reprezentând TVA şi impozit pe profit.
 
”Prejudiciul total, stabilit până în acest moment al cercetărilor, cauzat astfel bugetului general consolidat al statului de către cele 8 societăţi comerciale, se ridică la aproximativ 5.000.000 de lei, reprezentând TVA şi impozit pe veniturile microîntreprinderilor. În urma percheziţiilor domiciliare, efectuate la imobilele reprezentând sediile unor societăţii comerciale şi la domiciliile reprezentanţilor acestora, în vederea documentării şi probării activităţii infracţionale, au fost descoperite şi ridicate, în vederea cercetărilor, diferite înscrisuri, documente financiar-contabile, contracte de vânzare-cumpărare, contracte de cesiune şi corespondenţă şi alte documente”, transmite Poliţia Bihor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.