Numărul persoanelor evacuate din judeţul Galaţi a trecut de 500, inclusiv Armata intervenind în zonele afectate de inundaţii, unde apa a intrat în sute de case. Totodată, sectoare ale drumurilor DN 25, DN 24D, DJ 251 şi DJ 255 au devenit impracticabile din cauza viiturilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, Cătălin Sion, a declarat că, miercuri după-amiază, numărul persoanelor din judeţul Galaţi care au fost evacuate din cauza viiturilor de pe râurile Geru şi Suhu a trecut de 500, fiind vorba despre circa 200 de persoane din comuna Cuza Vodă, 250 din Pechea, 60 din Slobozia Conachi şi 20 din comuna Schela.

Reprezentantul ISU Galaţi a precizat că unele dintre persoanele evacuate au fost cazate în şcolile din localităţile respective, iar altele au mers la rude sau prieteni.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea, a declarat că în comuna Pechea sunt peste o sută de case inundate, iar apa măsoară în unele locuri şi un metru şi jumătate, drumul judeţean care traversează comuna fiind blocat.

În această localitate, a precizat Paţilea, acţionează membri ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, 40 de pompieri şi jandarmi, inclusiv cu bărci.   

Potrivit datelor Prefecturii Galaţi, în comuna Cuza Vodă sunt peste o sută de case inundate, apa ajungând la un nivel de peste un metru.

În ceea ce priveşte situaţia din comuna Slobozia Conachi a fost spart controlat un dig de către lucrătorii ISU şi ai Apelor Române pentru evacuarea apei care a afectat 150 de gospodării, 28 de case fiind inundate.    

Totodată, în comunele Slobozia Conachi şi Cuza Vodă au fost trimişi să intervină 50 de militari din Garizoana Galaţi.     

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi a mai declarat că DN 25, în localitatea Vameş, a fost blocat din cauza inundaţiilor, iar staţia de pompare nu poate face faţă volumului mare de apă din zonă.

De asemenea, DN 24 D este impracticabil în zona localităţii Băleni, DJ 251 este inundat la Pechea, precum şi DJ 255 la Rediu. 

Iniţial, autorităţile au evacuat aproximativ 250 de persoane, toate din comuna gălăţeană Pechea.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o avertizare cod roşu de inundaţii pentru bazinele hidrografice Suhu şi Geru din judeţul Galaţi, hidrologii avertizând că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri, cu depăşiri ale cotelor de pericol.

Avertizarea cod roşu este valabilă până la ora 21.00. 

Autorităţile judeţene au anunţat, în urma emiterii avertizării, că mai multe comunităţi locale sunt pregătite să evacueze oamenii aflaţi în zone inundabile.

”Avem cod roşu pe Suhu şi pe Geru şi prin urmare sunt foarte expuse toate localităţile din această zonă: Cudalbi, Costache Negri, Suhurlui, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Piscu, Vameş, Schela, Smârdan. Viitura este foarte mare, iar primarii au fost atenţionaţi să evacueze oamenii, vorbim de cei din zonele inundabile. Apa creşte permanent. Oamenii sunt deja pregătiţi, spre exemplu Pechea a pornit alarmele la ora 12.00”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.