Doi ucraineni, care erau pe drum de patru zile şi sufereau de hipotermie cu degerături, au fost salvaţi în judeţul Maramureş, după o misiune dificilă la care au colaborat poliţişti de frontieră, pompieri şi salvamontişti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Reprezentanţii Salvamont Maramureş au anunţat că luni dimineaţă au participat la o acţiune de căutare şi salvare. 
“Doi cetăţeni ucraineni pe drum de patru zile, în hipotermie cu degerături şi în imposibilitatea de a mai continua parcurgera traseului propus datorită zăpezii mari de pe munte şi datorită frigului, în zonă fiind undeva în dimineaţa asta între -8 şi -10 grade , ajunşi în România undeva în zona de frontieră de aproximativ o oră. Din fericire am reuşit să obţinem coordonatele - locaţia ucrainenilor datorită colegilor de la Poliţia de Frontieră Maramures care au vorbitori de limba ucraineană (ucrainenii nu vorbesc altă limbă) şi gratie colegilor de la STS Maramureş care ulterior au reuşit o localizarea pe hartă”, au transmis reprezentanţii Salvamont Maramureş. 
Ei au adăugat că a fost solicitat şi un elicopter, iar Poliţia de Frontieră a trimis în zona respectivă o patrulă aflată de serviciu. Cei doi ucraineni au fost sfătuiţi să facă un foc, aflându-se în liziera unei păduri, să se mişte continuu, dar să nu depăşească o rază mai mare de 20 – 30 de metri pentru a nu ieşi din zona localizării. 
“După aproape cinci ore de la apelul venit prin 112 şi după efectuarea tuturor verificărilor pentru a putea acţiona în siguranţă, în masive fiind avertizare risc maxim (5) de avalanşă, cetăţenii ucraineni au fost reperaţi din elicopter. Datorită stratului de zăpadă foarte mare elicopterul nu a putut ateriza în zonă şi a ales un alt punct de aterizare sigur.  Colegii salvatori montani aflaţi în elicopter au fost depuşi în zonă, vor parcurge o distanţă relativ mică până laucraineni pentru a le acorda primul ajutor după care vor decide evacuarea lor - posibil pe cale aeriană”, a menţionat sursa citată.
Reprezentanţii Salvamont Maramureş au precizat că cei doi ucraineni au fost salvaţi şi coborâţi la baza secundară unde au fost evaluaţi de echipajele medicale venite în sprijin. Ei au fost transportaţi pe calea aerului la spitalul din Baia Mare deoarece au probleme medicale în urma zilelor petrecute pe munte.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.