Treisprezece percheziţiI au loc joi, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Giurgiu şi Călăraşi, la o grupare care a fraudat sistemul britanic de retunări de taxe, prejudiciul creat depăşind suma de peste un milion de lire sterline. Cei 16 membri ai grupării au accesat sistemele digitale puse la dispoziţia populaţiei de către Guvernul Britanic, modificând detaliile unor coturi ale contribuabililor sau crearea de conturi frauduloase pe numele acestora, solicitând apoi rambursări legate de impozitul pe venit şi alte impozite. Până în prezent, conform probatoriului administrat în cauză, prejudiciul cauzat autorităţilor britanice este de 1.063.939,5 lire sterline. Cercetările din dosar vizează infracţiunile de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică şi spălarea banilor
”În anul 2024, în urma sesizării din oficiu a poliţiştilor Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Română, a fost înregistrat un dosar penal în care, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică şi spălarea banilor. Astăzi, 10 iulie, în vederea completării materialului probator, Poliţia Română, prin Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, pune în aplicare 13 mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Giurgiu şi Călăraşi, la domiciliile unor persoane fizice, presupus a fi implicate în activitatea infracţională”, anunţă IGPR.
Conform anchetatorilor, o grupare infracţională, compusă din 16 persoane - autori şi complici - începând cu luna septembrie 2023 şi până în prezent, ar fi accesat, fără drept, sistemele digitale puse la dispoziţia populaţiei de către Guvernul Britanic, prin preluarea controlului asupra conturilor autentice ,,Goverment Gateway” şi editarea detaliilor sau crearea de conturi frauduloase pe numele contribuabililor, prin folosirea numerelor de asigurare socială ale acestora.
În mod concret, activitatea infracţională ar fi constat în compromiterea a peste 1.000 de conturi deţinute de contribuabili britanici.
Această activitate a fost legată de înregistrări ale unor angajatori falşi în sistemele Agenţiei Fiscale a Marii Britanii (HMRC), respectiv aplicaţia de returnare de taxe de tip „PAYE” (Pay As You Earn), înregistrarea unui număr mare de persoane fizice pentru un cont fiscal personal, cât şi solicitarea în mod fraudulos a unor rambursări legate de impozitul pe venit şi alte impozite.
Rambursările impozitului pe venit astfel solicitate în mod fraudulos de la autorităţile britanice ar fi fost plătite în conturi bancare din Marea Britanie, sub controlul persoanelor cercetate.
Ulterior, sumele de bani solicitate fraudulos ar fi intrat în conturile deţinute sau controlate de persoanele cercetate, ar fi fost transferate succesiv în alte conturi bancare sau ar fi fost retrase în numerar de la ATM, cu scopul disimulării adevăratei provenienţe a banilor şi cunoscând că provin din săvârşirea unor infracţiuni.
Până în prezent, conform probatoriului administrat în cauză, prejudiciul cauzat autorităţilor britanice este de 1.063.939,5 lire sterline, echivalentul a 6.170.849,1 lei.
Acţiunea este realizată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Institutului Naţional de Criminalistică, luptătorilor Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, precum şi al inspectoratelor de poliţie judeţene Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.
Activităţile de cooperare judiciară s-au realizat cu sprijinul EUROJUST, în cauză fiind încheiat un Acord European de Cooperare cu autorităţile din Marea Britanie (organele de parchet şi HMRC), în vederea facilitării schimbului de probe şi pentru identificarea tuturor membrilor grupării infracţionale.
Activităţile de cercetare penală continuă, în vederea completării probatoriului, a reparării şi recuperării pagubei produse, precum şi a tragerii la răspundere penală a persoanelor care au săvârşit aceste infracţiuni.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.